cookie-og-privatlivspolitik
Indkøbene er blevet dyrere i januar, hvor prisniveauet tog et nøk op ad. Det var særligt kød og brød, der blev dyrere. For husholdningerne er charterferien og boligudgifterne også med til at øge udgifterne. (arkivfoto)
Indkøbene er blevet dyrere i januar, hvor prisniveauet tog et nøk op ad. Det var særligt kød og brød, der blev dyrere. For husholdningerne er charterferien og boligudgifterne også med til at øge udgifterne. (arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Erhverv

Fødevarepriser trækker dansk prisniveau op

Priserne var i januar 1,3 procent højere end i 2018. Kød og brød blev dyrere, mens hotelværelser faldt i pris.
11. februar 2019 kl. 08:23

Annonce

Priserne på særligt kød og brød steg i januar, og det trak det samlede prisniveau op. Januar endte dermed med at blive 1,3 procent dyrere end samme måned i 2018.

Det viser Danmark Statistiks tal over forbrugerpriserne.

Det er ikke unormalt, at priserne stiger. Men prisstigningerne i januar var markant højere. Her lå priserne 0,8 procent højere end samme måned året før.

I hele indekset er der selvfølgelig varegrupper, der trækker hver sin vej. Især priserne på kød, brød og kornprodukter steg, efter at de samme varer i december var blevet billigere.

Også udgifter til den kategori, der dækker over møbler og andre ting til husholdningen, steg i januar. Og selv om januar ofte er kendt som en tilbudsmåned for tøj, er priserne for beklædning og fodtøj også steget.

Modsat er det blevet billigere at leje et hotelværelse eller gå ud at spise.

- Det er især prisfald på hotelovernatninger i januar, der trækker årsstigningen ned, skriver Danmarks Statistik.

Kristian Skriver, der er økonom hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, peger på, at selv om priserne i januar tog et nøk opad, så er det stadig ikke noget, der udhuler værdien af de danske lønstigninger.

Sammenligner man lønnen i tredje kvartal sidste år med samme kvartal året før, var lønningerne vokset med 2,5 procent.

- Lønmodtagerne har dermed i løbet af det sidste år oplevet en pæn fremgang i reallønnen, skriver Kristian Skriver i en skriftlig kommentar.

Samme konklusion når Anders Christian Overvad, der er økonom i Arbejdernes Landsbank. Han fortæller, at det særligt er stigningerne i feriebudget og boligudgifter, der kan mærkes i husholdningerne.

- En gennemsnitlig børnefamilie bruger i dag 5600 kroner mere om året på at købe de samme varer som for et år siden. Det er særligt udgifter til bolig og rejser, der tynger ekstra i budgettet.

- Til gengæld kan familien glæde sig over, at lønnen er steget endnu mere end priserne, siger Overvad i en skriftlig kommentar.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

AF: LEIF A. JENSEN

Stem, som I plejer og… 13. august 2019 kl. 18.53

AF: JOHN WENNERWALD

Den udødelige 11. august 2019 kl. 21.03

AF: LEIF A. JENSEN

Hold kæft, hvor det går,… 08. august 2019 kl. 09.08

Annonce