Annonce
Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Britta Borch Egevang er ledelsesrådgiver og partner hos Holmgaard Management og skriver om virksomhedsledelse for Folketidende.
Klumme: Hvis man får en chef, man slet ikke svinger med, kan det være afgørende for ens motivation og trivsel. Men hvordan finder man ud af om den nye chef er ok?

Du har lige været til jobsamtale, og du regner med, at de faktisk vil tilbyde dig jobbet. Du har også mødt din nye chef, men er kommet i tvivl, om personen er god at arbejde sammen med. Hvordan finder du ud af det?

Til en jobsamtale får man ofte ikke spurgt om alt det, man gerne ville. Nogle gange er det, fordi arbejdsgiveren ikke er god til at afsætte tid til, at kandidaten får stillet spørgsmål. Andre gange er det, fordi man selv er for nervøs. Eller fordi man er i tvivl, om man kan tillade sig at spørge om dette eller hint.

Fokus på ledelse

Britta Borch Egevang er ledelsesrådgiver og partner hos Holmgaard Management og skriver om virksomhedsledelse for Folketidende. Britta har flere års erfaring med ledelse og rekruttering inden for den offentlige- såvel som den private sektor, herunder ejerledede virksomheder, fonde og organisationer.

Mange ansættelser fejler, fordi den nye medarbejder ikke passer ind i kulturen. Samarbejdet med en ens nærmeste chef er også vigtigt for jobglæde. Hvis man får en chef, man slet ikke svinger med, kan det være afgørende for ens motivation og trivsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan også have betydning for den videre karriere, hvis chefen ikke har blik for de kompetencer, man kunne bringe i spil. Det bedste er naturligvis, hvis man får stillet sine spørgsmål til selve jobinterviewet. Men det kan være svært at spørge direkte til, hvordan chefen er at arbejde med. Men hvad kan man egentligt spørge om, så det ikke kommer til at virke unødigt kritisk?

En god idé til et spørgsmål, der afklarer samarbejdsforholdene, kan for eksempel være: Hvad lægger du vægt på, når du skal lede en medarbejder som mig? Det er bedre end at spørge om chefens ledelsesstil, hvilket er et mere abstrakt spørgsmål. Du kan også spørge, om der har været konflikter eller udfordringer i teamet, og hvad chefen gjorde for at løse dem.

Du kan desuden stille et spørgsmål om, hvad chefen gerne vil have, at teamet er kendt for. Svaret på dette siger meget om, hvordan chefen ser sine medarbejdere. Endelig er det også en god idé at spørge om, hvordan chefen vil kommunikere med dig og hvornår. Mange chefer har meget travlt, og det er svært for medarbejdere at komme i dialog med dem. Disse spørgsmål vil hjælpe dig til at afklare, hvilke type leder din nye chef er.

En anden måde at finde ud af noget om din chef på er ved at se på vedkommendes LinkedIn profil for at se personens professionelle netværk, uddannelsesbaggrund med videre. Du kan også se, om I skulle have nogle fælles kontakter, som du eventuelt kan overveje at henvende dig til med et par spørgsmål. Spørg i neutrale vendinger og pas på, hvem du spørger, så personen ikke går til din nye chef med negative kommentarer om dig.

Hvis du kender en person så godt, som du nærmest kan tage referencer på din nye chef, så vær opmærksom på, at det faktisk kan være svært at tage referencer. Afklar hvilken relation din referenceperson har til chefen. Hvis de er gamle venner, vil svarene formentligt bære præg deraf. Spørg med åbne spørgsmål, altså spørgsmål man ikke kun kan svare ja eller nej til. 

Du kan godt stille spørgsmål, om noget du har fornemmet, som du beder din referenceperson bekræfte eller afkræfte. Det kan for eksempel være: Jeg fornemmede, at min nye chef taler mere end han/hun lytter. Hvilke oplevelser har du har med det? Husk på, at de oplysninger, du indhenter, bliver sagt i en fortrolig forum.

Endelig kan du går ind på Glassdoor, hvor der er anmeldelser af mange virksomheder. Du kan blandt andet finde informationer om arbejdskultur, lønniveau og meget mere. Du kan også finde kommentarer om ledelsesstilen og den generelle medarbejdertilfredshed.

Det er en god idé at indhente flere oplysninger om din kommende virksomhed og chef, før du siger ja til et job. Det skal være det rigtige for begge parter. Spørgsmål om ledelse og trivsel til en samtale vil også vise din potentielle arbejdsgiver, at du er engageret i forhold til din karriere, dine kollegaer og det generelle arbejdsmiljø.

  • Britta Borch Egevang er ledelsesrådgiver og partner hos Holmgaard Management og skriver om virksomhedsledelse for Folketidende.
Annonce
Erhverv

Scandlines sætter passagerrekord - men resultatet falder

Annonce
Annonce
Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Lolland

Overrasket over fremmøde efter stort forarbejde: Kun én mødte op

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Nykøbing

Stort rykind: Nu er Nykøbing fyldt med børn

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Guldborgsund

Indenfor få uger går det i gang: Stort projekt lige i bymidten

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Annonce
Annonce
Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Boksning

18-årige Cecilie overbeviste

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Lolland

- Kommunen skubber ansvaret væk, og lægger det over på de frivillige

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik

Sport

Sendte pædagogerne op i det røde felt: Nu har han fået 3-årig kontrakt