Annonce
Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Britta Borch Egevang er ledelsesrådgiver og partner hos Holmgaard Management og skriver om virksomhedsledelse for Folketidende.
Klumme: Hvis man får en chef, man slet ikke svinger med, kan det være afgørende for ens motivation og trivsel. Men hvordan finder man ud af om den nye chef er ok?

Du har lige været til jobsamtale, og du regner med, at de faktisk vil tilbyde dig jobbet. Du har også mødt din nye chef, men er kommet i tvivl, om personen er god at arbejde sammen med. Hvordan finder du ud af det?

Til en jobsamtale får man ofte ikke spurgt om alt det, man gerne ville. Nogle gange er det, fordi arbejdsgiveren ikke er god til at afsætte tid til, at kandidaten får stillet spørgsmål. Andre gange er det, fordi man selv er for nervøs. Eller fordi man er i tvivl, om man kan tillade sig at spørge om dette eller hint.

Fokus på ledelse

Britta Borch Egevang er ledelsesrådgiver og partner hos Holmgaard Management og skriver om virksomhedsledelse for Folketidende. Britta har flere års erfaring med ledelse og rekruttering inden for den offentlige- såvel som den private sektor, herunder ejerledede virksomheder, fonde og organisationer.

Mange ansættelser fejler, fordi den nye medarbejder ikke passer ind i kulturen. Samarbejdet med en ens nærmeste chef er også vigtigt for jobglæde. Hvis man får en chef, man slet ikke svinger med, kan det være afgørende for ens motivation og trivsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan også have betydning for den videre karriere, hvis chefen ikke har blik for de kompetencer, man kunne bringe i spil. Det bedste er naturligvis, hvis man får stillet sine spørgsmål til selve jobinterviewet. Men det kan være svært at spørge direkte til, hvordan chefen er at arbejde med. Men hvad kan man egentligt spørge om, så det ikke kommer til at virke unødigt kritisk?

En god idé til et spørgsmål, der afklarer samarbejdsforholdene, kan for eksempel være: Hvad lægger du vægt på, når du skal lede en medarbejder som mig? Det er bedre end at spørge om chefens ledelsesstil, hvilket er et mere abstrakt spørgsmål. Du kan også spørge, om der har været konflikter eller udfordringer i teamet, og hvad chefen gjorde for at løse dem.

Du kan desuden stille et spørgsmål om, hvad chefen gerne vil have, at teamet er kendt for. Svaret på dette siger meget om, hvordan chefen ser sine medarbejdere. Endelig er det også en god idé at spørge om, hvordan chefen vil kommunikere med dig og hvornår. Mange chefer har meget travlt, og det er svært for medarbejdere at komme i dialog med dem. Disse spørgsmål vil hjælpe dig til at afklare, hvilke type leder din nye chef er.

En anden måde at finde ud af noget om din chef på er ved at se på vedkommendes LinkedIn profil for at se personens professionelle netværk, uddannelsesbaggrund med videre. Du kan også se, om I skulle have nogle fælles kontakter, som du eventuelt kan overveje at henvende dig til med et par spørgsmål. Spørg i neutrale vendinger og pas på, hvem du spørger, så personen ikke går til din nye chef med negative kommentarer om dig.

Hvis du kender en person så godt, som du nærmest kan tage referencer på din nye chef, så vær opmærksom på, at det faktisk kan være svært at tage referencer. Afklar hvilken relation din referenceperson har til chefen. Hvis de er gamle venner, vil svarene formentligt bære præg deraf. Spørg med åbne spørgsmål, altså spørgsmål man ikke kun kan svare ja eller nej til. 

Du kan godt stille spørgsmål, om noget du har fornemmet, som du beder din referenceperson bekræfte eller afkræfte. Det kan for eksempel være: Jeg fornemmede, at min nye chef taler mere end han/hun lytter. Hvilke oplevelser har du har med det? Husk på, at de oplysninger, du indhenter, bliver sagt i en fortrolig forum.

Endelig kan du går ind på Glassdoor, hvor der er anmeldelser af mange virksomheder. Du kan blandt andet finde informationer om arbejdskultur, lønniveau og meget mere. Du kan også finde kommentarer om ledelsesstilen og den generelle medarbejdertilfredshed.

Det er en god idé at indhente flere oplysninger om din kommende virksomhed og chef, før du siger ja til et job. Det skal være det rigtige for begge parter. Spørgsmål om ledelse og trivsel til en samtale vil også vise din potentielle arbejdsgiver, at du er engageret i forhold til din karriere, dine kollegaer og det generelle arbejdsmiljø.

  • Britta Borch Egevang er ledelsesrådgiver og partner hos Holmgaard Management og skriver om virksomhedsledelse for Folketidende.
Annonce
Erhverv

Virksomhed på vej til Nakskov: Forventer at ansætte 80-90 medarbejdere

Falster

Vild hæder: Lokal restauratør får Michelin-stjerne

Annonce
Annonce
Lolland

Efter svindel-anklager: Nu reagerer TSØ's nye formand

Lolland

Problemer med lokalbanen: Indsætter togbusser

Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Lolland

Borgmester efter TSØ-uro: Vi bakker fortsat op

Sport

Nykøbing FC skifter ud på formandsposten

Sport

Mark O. Madsen scorer bestyrelsespost i lokal fodboldklub

112

Kraftig ild og overtændt i grusgrav: To bilbrande på seks minutter

Erhverv

Virksomhed på vej til Nakskov: Forventer at ansætte 80-90 medarbejdere

Guldborgsund

Falstring nomineret til nordisk musikpris

Udland

Trump-advokat: Se bort fra slibrige detaljer

Lolland

Kommune: Fejl på udsendte ejendoms-skattebilletter

112

22-årig sigtet for drabsforsøg efter knivstikkeri

Nykøbing

Nedlægger hendes stilling: Bente fyret efter 17 år

Indland

Datatilsynet med alvorlig kritik i sag om nedbrud af NemID

Lolland

Slukkede brand i nat: Borger var vaks med haveslangen

Annonce
Annonce
Lolland

Efter hvidvask-afsløring: TSØ-formand går af

Samfund

Fængsel på jagt efter særlige bøger

Guldborgsund

Danmarks bedste findes på Falster: - Det betyder ufatteligt meget

Guldborgsund

Rockerhistorie på Falster: Da rygmærkerne indtog den lille landsby

Lolland

Dokumentar afslører: TSØ-formand i hvidvask for millioner

Sport

Storklub kommer til Maribo - TSØ fik svær pokallodtrækning

Sport

NFH-spiller gravid