Annonce
Erhverv

Granby Pack i vildt væksteventyr

Torben Rimmer Nielsen, salgschef hos Granby Pack med den klassiske Granby-boks, som har rødder helt tilbage til Anden Verdenskrig. Foto: Anders Knudsen

Corona har betydet ekstra travlhed hos emballagevirksomheden Granby Pack.

Den, der lever stille, lever godt. Når det kommer til emballagevirksomheden Granby Pack passer denne talemåde meget godt. For Nykøbing-virksomheden går måske nok stille med dørene, men har i virkeligheden stor succes med sine skræddersyede emballageløsninger til industrien.

Granby Pack har 40 ansatte på sin fabrik på Holmen ved Kraghave nord for Nykøbing. Her produceres Granby-boksen, som er en foldekasse af krydsfinér.

I 2017 overtog Granby Pack Nobels tobaksfabrik på Nordre Ringvej, og her holder datterselskabet Granby Foam til, som producerer emballageindlæg af skum, som bruges til at beskytte varer mod stød og slag under transporten. 45 ansatte arbejder på denne adresse.

- Det var ment som en sideforretning til kasserne, og nu er det gået hen og blevet en kerneforretning på lige fod med kasserne, siger Torben Rimmer Nielsen, salgschef for Granby Pack.

Der kører 600 kubikmeter skum gennem fabrikken om måneden, mens fabrikken på Holmen har kapacitet til at producere 400.000 kasser om året.

Emballagevirksomheden Granby Pack oplevede voldsom vækst sidste år grundet corona-panik hos kunderne. Granby Pack vækstede knap 40 procent på bruttoavancen. Foto: Anders Knudsen

Salg skudt i vejret

Mens corona-pandemien har sendt andre brancher i knæ, er Granby Pack en af de virksomheder, som har oplevet vækst.

- Selvom sidste år var et corona-år, fik vi så voldsom vækst, at vi vækstede knap 40 procent på vores bruttoavance. Det er voldsomt. Det kom som tyv om natten. Markedet blev nervøst i 2021, fordi forsyningskæderne begyndte at lide. Det startede i automobilbranchen, hvor man ikke kunne få primært elektronik-komponenter, fortæller Torben Rimmer Nielsen.

Det spredte sig til den øvrige industri og påvirkede råvareforsyningerne, fordi man sænkede produktionen.

- Når der bliver knaphed, begynder den moderne europæer at hamstre. Så vores kunder begyndte at hamstre emballage i stor stil, og vi snakker ikke bare en fordobling. Der var kunder, der ville bestille 50 gange det, de plejer. Det gjorde, at vi her på fabrikken måtte mere end fordoble vores medarbejderstab og fordoble vores maskinpark, og det gjorde vi på seks uger, fortæller Torben Rimmer Nielsen.

Granby-boksen består af en finér-ramme, en pallebund og et låg og fylder ikke meget, når den skal transporteres, fordi rammen kan foldes sammen. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Brugt i Anden Verdenskrig

Granby Pack er ejet af direktør Ole Christiansen. Det var hans farfar Ib Christiansen som stiftede virksomheden i 1950'erne. Men faktisk er Granby-boksen opfundet i England.

- Den er opfundet i byen Granby i England under Anden Verdenskrig. Det var oprindeligt en ammunitionskasse, som englænderne brugte til at fragte ammunition og forsyninger til fronten i Frankrig. Det var en stor succes, fordi man kunne fragte krudt og kugler til fronten, tømme dem, klappe dem sammen og sende dem retur og bruge dem igen, beretter Torben Rimmer Nielsen.

Efter Anden Verdenskrig gik produktionen lidt i dvale, og da var det, at Ib Christiansen i efterkrigsårene "opdagede" kassen, så mulighederne for at bruge den som industrikasse og købte et af patenterne.

- Produktet har ikke ændret sig nævneværdigt siden. Det er russisk birkekrydsfinér, fordi det er det stærkeste. Pallebunden er lavet af skandinavisk træ, fordi det er det stærkeste, og den kvalitet har man holdt ved siden efterkrigsårene. Det betyder, at det er ikke det billigste produkt, men det er det bedste. Og sådan en kasse hedder i dag en Granby-kasse. Det er vi lidt stolte af, fortæller Torben Rimmer Nielsen.

Granby Pack har datterselskabet Granby Foam, som holder til på Nordre Ringvej i den tidligere tobaksfabrik. Her produceres emballageindlæg af skum, som bruges til at beskytte varer mod stød og slag under transporten. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Pres på råvarerne

Den store omsætning, virksomheden oplevede i 2021, har holdt ved. Væksten er der stadig, men dog lidt aftagende, fordi råvarepriserne er steget voldsomt.

- Det er jo organisk materiale, det kommer fra træer, og man kan ikke bare plante nogle nye træer og så lade dem vokse lidt hurtigt. Så savværkerne i Nordeuropa er bagefter med at levere. Det har presset priserne op, forklarer Torben Rimmer Nielsen.

Uvenskabet mellem EU og Rusland har også sat en hindring ind i forhold til krydsfinéren, som kommer fra Sibirien.

- For godt et år siden indsatte EU en straftold på 16 procent på blandt andet det materiale fra Rusland. Den er vi nødt til at give videre til kunderne. Det sætter os lidt under pres i forhold til kunderne, der spørger, findes der så ikke et billigere materiale, og jo, det gør der, men vi vil ikke gå på kompromis med kvaliteten. Og jeg kan sige uden at blinke, at vi ikke har tabt en eneste kunde på det, siger Torben Rimmer Nielsen.

Da Granby Foam tilbyder skræddersyede emballageindlæg er der en del håndarbejde med at forarbejde skummet ved at skære det til, varmesvejse det og lime det sammen. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Plads til vækst

Emballageløsningerne eksporteres til 10 lande foruden de har et en stor luns af det danske marked.

- I Danmark har vi så godt fat i markedet, at vi orienterer os ud på eksportmarkedet for at vækste, for vi har mellem 70 og 80 procent af markedet i Danmark, siger Torben Rimmer Nielsen.

Med fabrikken på Nordre Ringvej har Granby Pack sammenlagt 26.000 kvadratmeter under tag, så der er stadig plads til vækst inden for de eksisterende rammer, hvor de mange kvadratmeter også giver mulighed for lagerløsning for kunderne.

- Vi er glade for at være her på Nordre Ringvej. Fabrikken er supergodt placeret og fornuftigt indrettet. Efter Skandinavisk Tobakskompagni forlod fabrikken, kunne vi dybest set rykke ind med det samme. Inventaret var der stadig, så vi skulle stort set kun ændre navnet på døren, fortæller Torben Rimmer Nielsen.

Granby Foam anvender i dag 70 procent genbrugsskum. Alt det skum, der bliver til overs fra produktionen, bliver kværnet og findelt og smeltet til lange stammer, som sendes retur til producenten, som laver nyt skum af det. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Pres på arbejdsmarkedet

- Vores største problem er ikke kvadratmeterne og maskinerne, det er at finde kvalificerede medarbejdere, fordi arbejdsmarkedet er under pres, siger han.

Granby Pack ansatte 25 ekstra sidste år, da de fik ekstra travlt. De timelønnede ansatte er stadig tilknyttet, men derudover ansætter Granby Pack løbende nye medarbejdere. Til produktionen er det som regel folk med en håndværksmæssig baggrund eller ufaglærte.

Der kommer dog ikke så mange ansøgninger til stillingerne som tidligere.

- Det er vores opgave at vise, at der hernede på øerne ligger en relativt stor virksomhed, som er professionel og har brug for dygtige mennesker.

- Hvis jeg for halvandet år siden slog en stilling op i kundeservice, fik vi mellem 80 og 120 ansøgninger. Til en stilling, vi skal besætte nu, har vi fået 30 ansøgninger, siger Torben Rimmer Nielsen.

Granby Pack har mest brugt traditionelle jobopslag og rekrutteringsbureauer, men vil nu afprøve nye veje.

- Vi skal til at lave en mere attraktiv online-profilering via de sociale medier, for det er der, de unge mennesker kigger hen i dag, siger Torben Rimmer Nielsen.

Granby Foam modtog Børsens Gazellepris i 2019.

Flere tidligere ansatte på tobaksfabrikken arbejder stadig samme sted. Nu bare for Granby Foam. De ville gerne tilbage hertil, da tobaksfabrikken lukkede. Foto: Anders Knudsen
  • Torben Rimmer Nielsen, salgschef hos Granby Pack med den klassiske Granby-boks, som har rødder helt tilbage til Anden Verdenskrig. Foto: Anders Knudsen
  • Emballagevirksomheden Granby Pack oplevede voldsom vækst sidste år grundet corona-panik hos kunderne. Granby Pack vækstede knap 40 procent på bruttoavancen. Foto: Anders Knudsen
  • Granby-boksen består af en finér-ramme, en pallebund og et låg og fylder ikke meget, når den skal transporteres, fordi rammen kan foldes sammen. Foto: Anders Knudsen
  • Granby Pack har datterselskabet Granby Foam, som holder til på Nordre Ringvej i den tidligere tobaksfabrik. Her produceres emballageindlæg af skum, som bruges til at beskytte varer mod stød og slag under transporten. Foto: Anders Knudsen
  • Da Granby Foam tilbyder skræddersyede emballageindlæg er der en del håndarbejde med at forarbejde skummet ved at skære det til, varmesvejse det og lime det sammen. Foto: Anders Knudsen
  • Granby Foam anvender i dag 70 procent genbrugsskum. Alt det skum, der bliver til overs fra produktionen, bliver kværnet og findelt og smeltet til lange stammer, som sendes retur til producenten, som laver nyt skum af det. Foto: Anders Knudsen
  • Flere tidligere ansatte på tobaksfabrikken arbejder stadig samme sted. Nu bare for Granby Foam. De ville gerne tilbage hertil, da tobaksfabrikken lukkede. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Annonce
Annonce
Lolland

Milliondyrt vartegn: Nu er vinderne fundet

Dølle

Kondomer, bolcher og slikkepinde i lange baner

Dølle

Unge Dølle-veteraner: Der er nok mange, der pjækker i morgen

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Dølle

Så er vi i gang: Gobs fyrede op under festen i Markedsteltet

112

Uvenner ude på marken: Fik slag i hovedet

Dølle

Harske Hubbi går efter Dølle-rekord

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Indland

86.000 danskere er afhængige

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Guldborgsund

Chok, chok, chok fra Vestlolland

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Annonce
Annonce
Maribo

Var selv med til at lukke dem: Nu var han med til åbningen af en ny

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Guldborgsund

En kongelig propel er landet på Dølle

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes