Annonce
Erhverv

Høegh tror fortsat på LF-biogasstøtte

Henrik Høegh vil fortsætte kampen for at fremskaffe en tilskudsgaranti til to biogasanlæg på Lolland-Falster tidligere end på det tidspunkt, hvor de nationale udbud bliver frigivet. Foto: Jan Knudsen/arkiv

Høegh: Vi kæmper videre for støtte til biogasanlæg på Lolland-Falster.

Planerne om at etablere to biogasanlæg på Lolland-Falster bliver ikke til noget foreløbig.

Det slog Ole Hvelplund, direktør i Danmarks største biogasproducent, Nature Energy, fast i gårsdagens Folketidende på baggrund af et svar, som klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i et svar til Folketingets energipolitiske udvalg er kommet med.

Her slog ministeren fast, at:

- Der er ikke lagt op til lokale støtteordninger til Lolland-Falster, men i stedet kan Nature Energy, lige som alle andre, søge ind i de kommende nationale udbud, lød det fra ministeren.

Nature Energy-direktøren slog samtidig fast, at politikerne på Christiansborg skal yde et særligt tilskud til biogasanlæg på Lolland-Falster, hvis de vil være sikre på, at der så hurtigt som overhovedet muligt kan komme grøn gas i den kommende gasledning.

Det samme mener Henrik Høegh (V), formand i Biogas Danmark og viceborgmester i Lolland Kommune.

- Selvom ministerens udmelding ikke er, som vi håbede, så vil vi fortsætte kampen for at fremskaffe en tilskudsgaranti tidligere end på det tidspunkt, hvor de nationale udbud bliver frigivet, lyder det fra Henrik Høegh, der vurderer, at nationale udbud er en langsommelig og kompliceret proces.

- Det betyder, at vi når hen i 2024, inden der kan udbetales midler fra udbudspuljen. Da der er et par års etablering af biogasanlæggene, så kan vi alle se, at det rykker noget ud i fremtiden, konstaterer han.

Henrik Høegh mener derfor, at der er en reel mulighed for at der i Folketinget vil kunne skaffes et flertal for en særlig tilskudsgaranti.

- Jeg tror, at politikerne vil have svært ved at acceptere, at den grønne gas ikke kommer før det tidspunkt. vi skal lave politisk lobbyarbejde for at få forståelse for, at dette er en sag med et mindre driftsbeløb, lyder det fra Henrik Høegh.

Tidligere har EnergiWatch skrevet, at fagbladet Ingeniøren selv har vurderet via en servietberegning, at støtten for to anlæg, der producerer 30 millioner normalkubikmeter opgraderet biogas per år, med en støttesats på 4,9 kroner per kubikmeter opgraderet biogas, vil løbe op i 294 millioner kroner om året i 20 år.

Det giver i alt 5,88 milliarder kroner i støtte over en 20-årig periode.

Ovenstående beregning er ifølge Henrik Høegh foretaget med udgangspunkt i 2020-gaspriser. På nuværende tidspunkt med de nuværende højere gaspriser vil støttebeløbet ifølge Henrik Høegh være 15-20 procent lavere end ovenfor beskrevet.

- Men i den sammenhæng skal man være opmærksom på, at der er mulighed for at finde to-tredjedele af det beløb via en anden tilskudsordning. En del af de midler er sikret via den tidligere ordning "Energi til Proces", som Nordic Sugar har søgt, siger Henrik Høegh.

Han pointerer, at man i arbejdet med beslutningen om den kommende gasledning til Lolland-Falster også har gjort opmærksom på nødvendigheden af tilskudsmidlerne til biogasanlæggene, så de kan stå klar muligvis allerede til roekampagnen 2023.

- Det er den hurtige løsning. Gasledningen bliver efter planen klar til kampagnen 2024. Men hvis biogasanlæggene er klar allerede i 2023, så vil sukkerfabrikkerne allerede i 2023 kunne reducere olieforbruget på det tidspunkt. Det er der også en politisk interesse i, vurderer Henrik Høegh, der dermed giver udtryk for optimisme.

- Den er absolut ikke hjemme politisk, men det er absolut en indsats værd at gå efter, siger han.

  • Henrik Høegh vil fortsætte kampen for at fremskaffe en tilskudsgaranti til to biogasanlæg på Lolland-Falster tidligere end på det tidspunkt, hvor de nationale udbud bliver frigivet. Foto: Jan Knudsen/arkiv
Annonce
Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Annonce
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet