cookie-og-privatlivspolitik
Henrik Høegh vil fortsætte kampen for at fremskaffe en tilskudsgaranti til to biogasanlæg på Lolland-Falster tidligere end på det tidspunkt, hvor de nationale udbud bliver frigivet.
Henrik Høegh vil fortsætte kampen for at fremskaffe en tilskudsgaranti til to biogasanlæg på Lolland-Falster tidligere end på det tidspunkt, hvor de nationale udbud bliver frigivet.
Foto: Jan Knudsen/arkiv

Erhverv

Høegh tror fortsat på LF-biogasstøtte

Høegh: Vi kæmper videre for støtte til biogasanlæg på Lolland-Falster.
15. april 2021 kl. 16:50 Af Jesper Bøgh

Planerne om at etablere to biogasanlæg på Lolland-Falster bliver ikke til noget foreløbig.

Det slog Ole Hvelplund, direktør i Danmarks største biogasproducent, Nature Energy, fast i gårsdagens Folketidende på baggrund af et svar, som klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i et svar til Folketingets energipolitiske udvalg er kommet med.

Her slog ministeren fast, at:

- Der er ikke lagt op til lokale støtteordninger til Lolland-Falster, men i stedet kan Nature Energy, lige som alle andre, søge ind i de kommende nationale udbud, lød det fra ministeren.

Nature Energy-direktøren slog samtidig fast, at politikerne på Christiansborg skal yde et særligt tilskud til biogasanlæg på Lolland-Falster, hvis de vil være sikre på, at der så hurtigt som overhovedet muligt kan komme grøn gas i den kommende gasledning.

Annonce

Det samme mener Henrik Høegh (V), formand i Biogas Danmark og viceborgmester i Lolland Kommune.

- Selvom ministerens udmelding ikke er, som vi håbede, så vil vi fortsætte kampen for at fremskaffe en tilskudsgaranti tidligere end på det tidspunkt, hvor de nationale udbud bliver frigivet, lyder det fra Henrik Høegh, der vurderer, at nationale udbud er en langsommelig og kompliceret proces.

- Det betyder, at vi når hen i 2024, inden der kan udbetales midler fra udbudspuljen. Da der er et par års etablering af biogasanlæggene, så kan vi alle se, at det rykker noget ud i fremtiden, konstaterer han.

Henrik Høegh mener derfor, at der er en reel mulighed for at der i Folketinget vil kunne skaffes et flertal for en særlig tilskudsgaranti.

- Jeg tror, at politikerne vil have svært ved at acceptere, at den grønne gas ikke kommer før det tidspunkt. vi skal lave politisk lobbyarbejde for at få forståelse for, at dette er en sag med et mindre driftsbeløb, lyder det fra Henrik Høegh.

Annonce

Tidligere har EnergiWatch skrevet, at fagbladet Ingeniøren selv har vurderet via en servietberegning, at støtten for to anlæg, der producerer 30 millioner normalkubikmeter opgraderet biogas per år, med en støttesats på 4,9 kroner per kubikmeter opgraderet biogas, vil løbe op i 294 millioner kroner om året i 20 år.

Det giver i alt 5,88 milliarder kroner i støtte over en 20-årig periode.

Ovenstående beregning er ifølge Henrik Høegh foretaget med udgangspunkt i 2020-gaspriser. På nuværende tidspunkt med de nuværende højere gaspriser vil støttebeløbet ifølge Henrik Høegh være 15-20 procent lavere end ovenfor beskrevet.

- Men i den sammenhæng skal man være opmærksom på, at der er mulighed for at finde to-tredjedele af det beløb via en anden tilskudsordning. En del af de midler er sikret via den tidligere ordning "Energi til Proces", som Nordic Sugar har søgt, siger Henrik Høegh.

Han pointerer, at man i arbejdet med beslutningen om den kommende gasledning til Lolland-Falster også har gjort opmærksom på nødvendigheden af tilskudsmidlerne til biogasanlæggene, så de kan stå klar muligvis allerede til roekampagnen 2023.

Annonce

- Det er den hurtige løsning. Gasledningen bliver efter planen klar til kampagnen 2024. Men hvis biogasanlæggene er klar allerede i 2023, så vil sukkerfabrikkerne allerede i 2023 kunne reducere olieforbruget på det tidspunkt. Det er der også en politisk interesse i, vurderer Henrik Høegh, der dermed giver udtryk for optimisme.

- Den er absolut ikke hjemme politisk, men det er absolut en indsats værd at gå efter, siger han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Er Det Konservative… 13. maj 2021 kl. 16.24

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

Annonce

ANNONCE