cookie-og-privatlivspolitik
Landbruget er et af de få erhverv, der endnu ikke er så hårdt ramt af corona-krisen som andre brancher

2

Billeder

Landbruget er et af de få erhverv, der endnu ikke er så hårdt ramt af corona-krisen som andre brancher
Foto: Anders Knudsen/Arkiv

Erhverv

Landbruget holder fokus i corona-krisen

Landbruget er et af de få erhverv, der endnu ikke er så hårdt ramt af corona.
23. marts 2020 kl. 06:45 Af Jesper Bøgh

Annonce

Først var det de våde marker. Så var det gyllen på grund af de våde marker. Og nu er der så kommet corona-virus, hvilket rammer stort set alle brancher.

Landbruget er dog et af de få erhverv, der endnu ikke er så hårdt ramt af corona som andre brancher.

Dog er der flere områder, landmændene skal være opmærksomme på, og som lige nu lurer under overfladen og kan få alvorlige konsekvenser for landbruget, lyder det fra Tove Goldbeck Jensen, der er ledelseskonsulent i rådgivningsselskabet VKST.

- Langt de fleste landbrugsvirksomheder har en vigtig samfundsfunktion med at producere fødevarer. Disse virksomheder kan blive ramt af mangel på arbejdskraft, siger hun.


Kan blive hårdt ramt

Netop på grund af sygdom, karantæne, manglende børnepasning eller udfordringer med at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark, kan produktionsdanmark blive hårdt ramt af corona.

- Derudover kan landbrugsvirksomhederne som andre virksomheder blive påvirket af højere omkostninger til syge medarbejdere, siger Tove Goldbeck Jensen.

Dog er hjælpen til landbruget ikke langt væk, når det kommer til manglen på arbejdskraft.


Hjælpende hånd

Netop på grund af corona er alle landbrugselever nemlig også sendt hjem sammen med resten af skoledanmark, og de kan være den hjælpende hånd i landbrugsvirksomhederne, hvis arbejdskraften udebliver.

Men også i landbruget har corona-krisen medført bekymringer, når det kommer til den livsnødvendige forsyningssikkerhed i erhvervet.

- Det, der selvfølgelig bekymrer allermest, og som de fleste landmænd nok også frygter, er hvis det virkelig kollapser, når der er tale om hele infrastrukturen, som der ligger omkring vores husdyrhold. Altså både med levering af foder, slagtninger, afhentning af mælk og alt andet, der får maden fra marken til bordet, siger Tove Goldbeck Jensen.

I praksis er optimismen i landbruget dog at spotte de fleste steder.

For corona eller ej, så er foråret på vej, og marken skal stadig gøres klar, og grisene skal stadig fodres og køerne malkes.

- Lige nu er det vigtigt at se på det positive og netop være glade for, at vores erhverv ikke er lige så hårdt ramt som andre. Så vi skal gøre, som vi plejer og holde fokus på marken. Med en vækstsæson, der lurer lige om hjørnet, er der masser at se til, så det handler om at holde fokus, siger Christian Iuel, der er afdelingsleder for VKST Planteavl, og som til daglig rådgiver planteavlere på Møn, Lolland og Falster.


Hjulene kører

Også afdelingsleder i VKST Økonomi, Allan Weirup, er fortrøstningsfuld i forhold til corona-krisen og indflydelsen på landbruget.

Derfor holder han og resten af afdelingerne i VKST også hjulene kørende.

- Det handler om at holde fokus på produktionen og dagligdagen og om at holde produktionsdanmark kørende. Man kan ikke bare lukke en mark eller stoppe med at malke køerne. Så derfor er vi her også stadig og står til rådighed for vores landmænd, som vi altid har gjort det, siger Allan Weirup.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce