cookie-og-privatlivspolitik
En quinoamark på Lolland.
Foto: Steffen Lund, Business Lolland-Falster

Erhverv

Quinoa i voldsom vækst

Det lille proteinholdige frø breder sig over de danske marker, specielt Sydhavsøerne har taget planten til sig.
10. juli 2018 kl. 21:31 Af Margit Olsen

Annonce

Der er aldrig blevet dyrket så meget quinoa i Danmark, som der er udsigt til i 2018. Det er især landmænd på Lolland-Falster, der har fået øjnene op for den sydamerikanske afgrøde, viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.

Oprindeligt stammer det proteinrige lille frø fra Andesbjergene i Sydamerika, men det trives fortrinligt herhjemme og arealet med dyrkning af quinoa er vokset ekstremt de senere år.

Landbrugsstyrelsens opgørelse viser, at der i 2015 blev dyrket knap seks hektar med quinoa i Danmark. I år er arealet vokset til 157 hektar.
Den største del, 110 hektar dyrkes på Lolland-Falster, hvor 21 landbrug dyrker planten både økologisk og som konventionel. På landsplan er der 30 kommercielt dyrkede quinoamarker.

Trods den store vækst i dyrkningen herhjemme importeres årligt mellem 650-800 ton quinoa fra udlandet.

- Forklaringen på at dyrkningen quinoa, som blandt andet kan anvendes i salater, brød og vegetarbøffer, vækster så voldsomt i Danmark er, at landbruget herhjemme er omstillingsparat og markedsorienteret, forklarer Knud Bjerre, der er specialkonsulent i Landbrugsstyrelsen.

- Det her er et godt eksempel på, at danske landmænd er klar til at afprøve nye afgrøder, når der viser sig et marked for det. Højværdiafgrøder, som eksempelvis quinoa, kan være med til at give landmanden en større indtjening end traditionelle afgrøder som hvede, raps og byg. Det er derfor rigtig positivt, at der er villighed til at tage udfordringen med nye afgrøder som quinoa op, siger han.

En af de bedrifter, der har kastet sig over den sydamerikanske plante, er Krenkerup Gods på Lolland. Det er kun andet år, godset har forsøgt sig med quinoa på markerne, og derfor er det for tidligt at sige, om det bliver en kommerciel succes skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Men uanset hvad, er det interessant at prøve nye afgrøder af, forklarer landbrugsleder Søren Jespersen fra Krenkerup Gods.

- Vi håber, at vi på sigt kommer til at tjene penge på quinoaen, men vi gør det også, fordi det er spændende at være med til at drive en ny udvikling. Det tager noget tid at få en regulær produktion op at stå, men foreløbig ser det ud til at blive et fint quinoa-år, og planterne kan indtil videre godt klare tørken, siger han.

Forleden havde Business Lolland-Falster arrangeret en markvandring hos tre dyrkere på Sydhavsøerne, hvor det kunne konstateres, at frøplanterne stod godt og tegnede til en god høst, trods den ekstrem tørre sommer.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

ældre maden 19. februar 2019 kl. 08.16

AF: JOHN WENNERWALD

Månedsløn; 4,4 mio. kr. 17. februar 2019 kl. 21.32

AF: MARTIN WOUTERS

endnu engang efterspørgsel… 14. februar 2019 kl. 14.38

AF: MARTIN WOUTERS

kommune har arbejdet 1 år… 13. februar 2019 kl. 15.26

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget svigter den… 10. februar 2019 kl. 21.35

AF: MARTIN WOUTERS

så kom tegninger i avisen:… 09. februar 2019 kl. 09.49

Annonce