Annonce
Erhverv

Virksomheder skal overveje gas

Direktør Jakob Søndergaard Nielsen, Metalcolour A/S, fortalte på webinaret om, hvorfor virksomheden ønsker at blive koblet på den kommende gasledning. Foto: Jesper Bøgh/Arkiv

Webinar gav perspektiver og muligheder til Lolland-Falster vsomheder om tilslutning til gasledning.

Der bliver efter planen åbnet for hanen i den kommende naturgasledning til Lolland-Falster i september 2024.

Det blev slået fast tirsdag eftermiddag på et webinar med lidt over 20 deltagere, som var arrangeret af Andel, Evida, Erhvervshus Sjælland, Metal Colour, Dansk Industri og Business Lolland-Falster.

Her fortalte Henrik Iversen fra Seas/NVE, at han de senere år har arbejdet på at få en naturgasledning til Lolland-Falster, som han sammen med Djursland kalder for "The missing link".

- Ser man på et Danmarkskort er Lolland-Falster og Djursland blanke. Der er ikke adgang til naturgas. Behovet for netop naturgas til Lolland-Falster blev aktualiseret hos Nordic Sugar, der skulle omstille produktionen fra olie og kul og gas, fortalte Henrik Iversen om baggrunden.

Det betød, at Seas/NVE, Nordic Sugar indgik i et samarbejde med Nature Energy, som henvendte sig til Energinet med henblik på en etablering af en gasledning til Lolland-Falster.

- Vi har også i den proces fået respons fra procesindustrien på Lolland-Falster om, at der var interesse for at aftage gas fra en sådan ledning. Regeringen besluttede i januar, at gasledningen bliver etableret, sagde han.

Henrik Iversen kom også ind på spørgsmålet om, hvorvidt en naturgasledning til Lolland-Falster bidrager til den grønne omstilling.

- Det kan godt være, at procesindustrien kan blive elektrificeret om 10-15 år. Men procesindustrien skal nedbringe CO2 nu, så indtil da vil man nedbringe udledningen ved at gå over på naturgas - og med tiden biogas, pointerede han.

Fra Evida, der skal anlægge gasledningen på Lolland-Falster, deltog Stig H. Andersson.

Han fortalte, at fem MR-stationer (Måler- og Reguleringsstation red.) skal etableres på gaslinjeføringen på Lolland-Falster.

- Der skal etableres MR-stationer ved Nørre Alslev, to ved Nykøbing med en på hver side af Guldborgsund, en ved Maribo og en ved Nakskov, hvortil der kan etableres stikledninger til virksomhederne fra hovedledningen, fortalte han og tilføjede:

- Vi er netop i denne måned i gang med at kontakte virksomheder på Lolland-Falster for at få et billede af interessen for at blive koblet på gasledningen, fortalte Stig H. Andersson.

Han pegede i den sammenhæng på, at der vil være mulighed for flere virksomheder at gå sammen om en stikledning til et geografisk område, hvis flere virksomheder i givet fald ligger i samme geografiske område.

- Vi stiller os gerne til rådighed i forhold til at foretage uforpligtende estimerede tilslutningsomkostninger, slog han fast.

Metal Colour er med

En af de virksomheder, der allerede har besluttet sig for at blive tilsluttet den kommende gasledning er Metal Colour A/S i Øster Toreby.

- Jeg håber naturligvis, at den vestlige MR-station ved Nykøbing kommer til at ligge så tæt på Metal Colour som muligt, lød det fra direktør Jakob Søndergaard Nielsen.

- Vi er en procesindustrivirksomhed, der bruger cirka 450 ton propan pr. år til brug for procesvarme på mellem 250 til 600 grader varm luft til hærdning af lak. Det kræver 18 lastbiler af 25 ton fra Göteborg om året, fortalte han.

Med en estimeret investering på cirka 2,5 millioner kroner kan virksomheden tilsluttes naturgasledningen.

- Det vil være en relativ let og simpel konvertering med 100 procent kapabilitet som på nuværende tidspunkt. Derudover ser vi også ind i en væsentlig CO2-reduktion på sigt med mulighed at bruge biogas, sagde Jakob Søndergaard Nielsen.

Bitten Müller fra Erhvervshus Sjælland informerede kort om, at der er tilskudsordninger for virksomheder med SMV-status i Region Sjælland til betaling af rådgiver og konsulentkøb.

- Der er tre tilskudsmuligheder. Man kan få tilskud til analyse af de forskellige muligheder for at skifte fra sort til grøn energi, Man kan få tilskud til analyse af mulighederne for at samtænke eventuel tilslutning med andre virksomheder, og man kan få tilskud til en strategisk omverdensanalyse, fortalte Bitten Müller.

Virksomhederne kan modtage 50 procent i tilskud af op til 320.000 kroner.

- Der er tale om en allerede igangværende tilskudspulje, så man skal som virksomhed ikke vente for længe med at igangsætte et rådgiverforløb, slog hun fast.

  • Direktør Jakob Søndergaard Nielsen, Metalcolour A/S, fortalte på webinaret om, hvorfor virksomheden ønsker at blive koblet på den kommende gasledning. Foto: Jesper Bøgh/Arkiv
Annonce
Erhverv

Prisvindende lokal møbelproducent begæret konkurs

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

Annonce
Annonce
112

Kødtyv vendte tilbage - og så blev han anholdt

Lokal nyt

Togdrømmen knust: Den togtur til København er en illusion

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Politik

Endnu en politiker skifter parti: Regeringen kan ikke længere regne med flertal

Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Indland

Kommuner vil hellere bruge tid på børn end måltal

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Annonce
Annonce
112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

Sport

Spændende pokallodtrækning: - TSØ skal møde gamle kendinge

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

Guldborgsund

Truet træleopard bidt ihjel: - Helt ekstremt øv

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster