cookie-og-privatlivspolitik
Nicki, Mai-Britt, Jette og Kevin taget et slag kort inden aftensmaden i klubben Ligeværd.
Nicki, Mai-Britt, Jette og Kevin taget et slag kort inden aftensmaden i klubben Ligeværd.
Foto: Lr

Extra Posten

Her kan alle være helt sig selv

Hver anden mandag aften mødes en flok unge og voksne med særlige behov i Nakskov for at lave mad, spise og hygge sammen.
22. februar 2019 kl. 09:00 Af Lisbet Rasmussen

Annonce

- Det er helt særligt at mødes her i klubben. For her er vi alle venner. Her er et godt fællesskab. Det er trygt at komme her, forklarer Kevin, som er 22 år og bor i Nakskov.

Han suppleres af sin ven, 34-årige Nicki fra Nakskov:

- Her kan man være sig selv. Alle dem, som kommer her, er mine venner. De er min familie. Vi kalder tit hinanden for "bror" og "søster".

Nicki er kommet i klubben Ligeværd gennem de sidste fire-fem år. Men faktisk stammer klubben helt tilbage fra 2011.


Penge fra Grøn Verden

Da beskæftigelsesprojektet Grøn Verden i Købelev lukkede i 2010, forsøgte mange gode kræfter at samle penge ind, så den zoologiske have, hvor mange mennesker med særlige behov og problemer havde haft en meningsfuld hverdag, kunne bestå.

Dog uden held.

Grøn Verden kunne ikke bevares, men mange af de private, som havde støttet indsamlingen til projektet, ønskede ikke at få deres penge retur. I stedet håbede de, at pengene på en eller anden måde kunne komme målgruppen til gode.

Det drejede sig i omegnen af 100.000 kroner, og de blev brugt til at etablere en klub, som siden 2011 på forskellige adresser i Nakskov har inviteret unge og voknse med særlige behov til klubaften hver anden mandag aften.

Klubben har for tiden omkring 30 brugere. Heraf dukker mellem 15 og 20 op til den enkelte klubaften.

Til at se efter, at alting går, som det skal, er der fire frivillige: Anne, Sussi, Linda og Niels Bo.


Mobbefri zone

Klubben drives af Ligeværd Lolland, som er en lokalafdeling af det nationale foreningsfælleskab Ligeværd, der primært varetager interesser for unge med særlige behov. Klubben er åben for unge og voksne med særlige behov, som bor på Vestlolland.

De fleste af brugerne er mellem 20 og 30 år - der er dog også nogle, som er ældre. Blandt andre Jette, som er 58 år og fra Nakskov.

- Jeg kan godt lide at komme her, selvom jeg ville ønske, at der var lidt flere på min egen alder. Men de unge har et godt sammenhold, og det smitter af. Jeg nyder det sociale samvær og at stå i køkkenet og lave mad. Her er ingen, som sorteres fra, det er godt, fortæller Jette.

Der er flere, som peger på, at klubben er et frirum, fordi der ikke er nogle, som mobber eller bliver mobbet - noget som mange af klubbens brugere ellers kender alt for meget til fra både nutiden og fortiden.


Ud i et blå og på Bakken

Mai-Britt på 41 år er kommet i klubben gennem knap et år, og hun har fået så meget blod på tanden, at hun nu håber på at komme med i Ligeværd Lollands bestyrelse.

- Jeg kom egentlig med, fordi Nicki gerne ville have en ven med på en tur. Det var min indgang til klubben, og nu elsker jeg at komme her, fordi her er en lighed og et ligeværd, som jeg ikke oplever ret mange andre steder, fortæller Mai-Britt og berører hermed de aktiviteter, som Ligeværd Lolland arrangerer ud over klubben hver anden mandag aften, nemlig ture og udflugter.

Sidste udflugt foregik i august og gik til Dyrehavsbakken. Det var en stor succes; men også mindre events som eksempelvis en cykeltur til Vindeby Mølle eller en gåtur til Hestehovedet er dejlige oplevelser.

Men sparekniven har skåret dybt - også i klubbens pengekasse, som er tæt på at være tom.

- Vi får langt mindre i kommunal støtte end tidligere, så skal vi på udflugter eller blive ved med at kunne servere mad i klubben til en pris, som brugerne kan være med til, er vi afhængige af legater og fondsstøtte, siger Anne Kurup, frivillig i klubben.

.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her