cookie-og-privatlivspolitik
Hos Ortofon på Stavangervej i Nakskov er 100 medarbejdere beskæftiget - de fleste i produktionen.
Hos Ortofon på Stavangervej i Nakskov er 100 medarbejdere beskæftiget - de fleste i produktionen.
Foto: ortofon

Extra Posten

Med på lydbølgen i 100 år

9. oktober kan virksomheden Ortofon fejre 100-års fødselsdag. Verdens førende pickup-producent har haft adresse i Nakskov siden 1971.
05. oktober 2018 kl. 13:03 Af Lisbet Rasmussen

Annonce

Ortofons produkter har altid været for feinschmeckere - eller snarere for de finest registrerende ører, da virksomheden altid har beskæftiget sig med produkter inden for lyduniverset.

I begyndelsen var det pionerer i den nye filmindustri, der var Ortofons kunder - eller Electrical Phono Film Compagny, som to unge ingeniører kaldte det firma, de grundlagde 9. oktober 1918.

Siden bevægede virksomheden sig over i decideret musikgengivelse og er med tiden blevet verdens førende inden for fremstilling og udvikling af pickupper til pladespillere.

Men lad os begynde med begyndelsen:


Banebrydende opfindelser

Før 1. Verdenskrig var Danmark en stor filmnation.

Midt i en driftig og nytænkende periode, hvor biograferne kunne præsentere de første film med lyd, opfandt ingeniørerne Arnold Poulsen og Axel Petersen et format, der gjorde det muligt at opbevare filmbilleder og -lyd på samme spole.

- Det var nyskabende; men desværre vandt Hollywood hele denne krig om formater, konstaterer Christen H. Nielsen, administrerende direktør og salgsdirektør i Ortofon.

Senere, under 2. Verdenskrig, udviklede Poulsen og Petersen et skærehoved, der kunne skære en masterplade til musik. Den kunne bruges som basis til masseproduktion - på samme måde som et negativ til fremstilling af billeder på papir og i massevis.

Denne opfindelse gjorde virksomheden førende på markedet til op i 1950'erne.


Pickupper og stereolyd

I 1960'erne røg Ortofon med på audiorevolutionen, altså den store udvikling af musikgengivelse, som rock- og beatmusik satte i gang. Musik i stereogengivelse genlød fra ethvert teenageværelse, og et gedigent musikanlæg med to højttalere blev hvermandseje - uanset om man var blomsterbarn, maoist eller Mozart-fan.

Der blev brug for ordentlige pickupper til grammofonerne, og her var Ortofon igen i front.

Det gik virkelig godt for Ortofon op gennem 60'erne og 70'erne. Virksomheden var startet i København, men gennem egnsudviklingsstøtte blev det muligt at flytte produktionen fra Valby til Nakskov i 1971. Først i lejede lokaler i Kondensen; men siden 1974 på Stavangervej 9, hvor bygningerne gennem årene har haft vokseværk.

Så kom 1980'erne med discorytmer på cd'er. På Stavangervej faldt produktionen af pickupper drastisk, og selvom virksomheden bevægede sig ud i andre nicher, balancerede Ortofon omkring 1990 på gravens rand.


Retrobølge

Christen H. Nielsen, som sammen med to partnere købte Ortofon i 2004 og siden har drevet virksomheden, bliver lidt træt i stemmen, da vi i den kronologiske gennemgang af Ortofons 100 år når til 1990erne, hvor Ortofon oplever en veritabel revival. Virksomhedens pickupper bliver det hotteste blandt DJs, som bruger pladespillere til at" skratsje" med, og i hiphopmiljøet får vinylplader en sand revival.

- Når medierne henvender sig for at høre om Ortofon, fokuserer de altid på retrobølgen i 1990erne og får virksomheden til at fremstå som noget i en montre på et elektronikmuseum. Men Ortofons succes med pickupper til DJs og i HiFi-mijøet er blot 10 procent af den succes, som virksomheden har oplevet, slår Christen H. Nielsen fast og pointerer yderligere:

- Det er jo kun et årti ud af Ortofons foreløbig 100-årige historie. Hvis vi ikke konstant havde været nyskabende og udviklet videre i de nicher, hvor virksomheden har kompetencer, havde Ortofon aldrig oplevet sin 100-års fødselsdag.


Ortofon om 20 år

I dag er Ortofon stadig en virksomhed i absolut fremdrift.

Årsagen er - i følge Christen N. Nielsen - at Ortofon aldrig har hvilet på sine hidtidige bedrifter, men altid har udviklet sig og markedsført sig over for en kræsen kundekreds, som i dag bor i hele verden.

Ortofon gør sig i dag gældende inden for tre felter, nemlig hifi, pickupper og komponenter til høreapparater.

- Hvis jeg skal kigge et par årtier ud i fremtiden, så tror jeg, at Ortofon vil blive ved med at være førende inden for pickupper. Men også inden for transducere, altså små, finmekaniske præcisionsting, der kan omsætte én energi til en anden, eksempelvis fra elektricitet til lydbølger, forklarer Christen H. Nielsen, som tror, at det stadig er nicher, Ortofon vil udvikle indenfor, og feinschmeckere verden over, virksomheden vil bejle til - også om 20 år.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Extra Posten":
Annonce