Annonce
Ugeavisen Lolland

Nissen flyttede med i Nakskov

I Riddersborgparken (her under ombygningen) var 88 procent af beboerne på overførselsindkomst. Mange kunne ikke tale dansk. Halvdelen af familierne havde en børnesag kørende i kommunen. Foto: Jan Knudsen

Det nyeste nummer af Fagbladet Boligen sætter fokus på 40 procent-reglen og bruger Riddersborgparken i Nakskov som eksempel på, at flytning af beboere ikke nødvendigvis er en god løsning.

"Omdannelsen af Riddersborgparken i Nakskov betød, at udsatte beboere flyttede til nye boligområder, hvor de skabte uro og konflikter med naboerne."

Så kort og kontant konkluderer Fagbladet Boligen resultatet af Riddersborgparkens forvandling til Søhusene. For ganske vist er Søhusene i dag hjemsted for ressourcestærke beboere i 191 boliger, hvor Riddersborgparkens 414 lejligheder enten stod tomme eller var beboet af socialt udsatte familier, 46 procent med indvandrerbaggrund, da ombygningen af det sociale boligbyggeri begyndte.

Omkring 200 af Riddersborgparkens familier blev i sin tid genhuset i Birkevænget (foto) og Nørrevænget. Foto: Claus Hansen

40 procents-reglen

Men hvad er der sket med disse familier, som måtte flytte fra Riddersborgparken?

Spørgsmålet er aktuelt, da regeringen, Dansk Folkeparti, SF og Socialdemokratiet i foråret indgik aftale om at bekæmpe parallelsamfund. Boligområder, der står på den såkaldte ghettoliste, skal her i efteråret skitsere konkrete planer for at nedbringe andelen af almene familieboliger til maksimum 40 procent inden 2030.

Kan man i denne aktuelle forbindelse bruge erfaringerne fra Riddersborgparken?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Genhusning

Omkring 200 familier flyttede i løbet af 2014-2015 fra Riddersborgparken til to andre boligområder i Nakskov, nemlig Nørrevænget og Birkevænget.

I Fagbladet Boligen siger Karsten Jensen, Helhedsplan Lolland:

- De genhusede beboere gav anledning til mange nabokonflikter. En stor del af dem har misbrugsproblemer. Der er meget alkohol og hash, gæster og fester. Der er mange af dem, der laver om på døgnrytmen.

I helhedsplanen for Nørrevænget og Birkevænget opsummeres situationen i de to boligforeninger blandt andet sådan her:

"De mærkbare udfordringer er koncentreret om en større gruppe udsatte familier, hvis børn og unge medvirker til uro og utryghed."

Søhusene derimod har undergået en utrolig positiv forandring. Der er sågar venteliste til området, som i dag primært lejes af ressourcestærke beboere. Ikke så få ældre, der er flyttet fra deres parcelhuse.

- Det sociale liv i området er ændret fuldstændigt. Dog ikke fordi de sociale problemer er løst, men fordi de er eksporteret til andre områder i kommunen, konkluderer professor ved Statens Byggeforskningsinstitut, Claus Bech-Danielsen, i Fagbladet Boligen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskning savnes

Der findes en del forskning, som undersøger, hvad der sker med beboere og deres sociale liv i boligområder, der har gennemgået store og gennemgribende renoveringer. Anderledes fattigt er det med forskning, når det gælder beboere, som fraflytter udsatte boligområder. Hvad sker der i de områder, hvor disse mennesker genhuses? Det ved man meget lidt om, konkluderer Claus Bech-Danielsen, i Fagbladet Boligen.

- Man skal være klar over, at de sociale problemer ikke forsvinder, fordi man fjerner boligområderne, påpeger professoren.

Læs hele temaet om 40 procent-reglen og artiklen om erfaringerne fra Riddersborgparken, Nørrevænget og Birkevænget i Nakskov i Fagbladet Boligen på www.fagbladetboligen.dk

  • I Riddersborgparken (her under ombygningen) var 88 procent af beboerne på overførselsindkomst. Mange kunne ikke tale dansk. Halvdelen af familierne havde en børnesag kørende i kommunen. Foto: Jan Knudsen
  • Omkring 200 af Riddersborgparkens familier blev i sin tid genhuset i Birkevænget (foto) og Nørrevænget. Foto: Claus Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

Guldborgsund

Truet træleopard bidt ihjel: - Helt ekstremt øv

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Annonce
Annonce
Erhverv

Prisvindende lokal møbelproducent begæret konkurs

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Sport

Spændende pokallodtrækning: - TSØ skal møde gamle kendinge

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster

112

Forsøgte at stikke af fra politiet: Forklaringen fandt de på hans bopæl

112

Tiltalt for drab på spædbarn vil skilles

Guldborgsund

Her er de udfordret af opkørte stier