cookie-og-privatlivspolitik
Børnehaver og vuggestuer kan senest i 2025 se frem til flere pædagoger.
Børnehaver og vuggestuer kan senest i 2025 se frem til flere pædagoger.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

- Det bliver lettere at trække vejret

- Der plejer at følge penge med til kommunerne, og jeg ser frem til, at vi skal ansætte pædagoger og skolelærere til at højne niveauet, siger lokal borgmester.
04. december 2019 kl. 14:27 Af Maria Juel Glasius

Annonce
FAKTA
Minimumsnormeringer indføres i vuggestuer og børnehaver. Der er afsat penge til et løft af pædagoguddannelsen.  
Uddannelsesloftet bliver fjernet, så man frit kan læse videre, selv om man allerede har en uddannelse. 
Besparelser som følge af omprioriteringsbidraget bliver stoppet på kulturområdet.
Psykiatriområdet får penge til flere sengepladser.
Penge til 1.000 flere sygeplejersker.
Folkeskolen skal løftes med 275 millioner kroner i 2020 stigende til cirka 800 millioner kroner i 2023.
Der afsættes midler til udtagning af landbrugsjord, hvilket skal bidrage til at reducere landbrugets drivhusgasudledning.
Fonden Danmarks Grønne Fremtidsfond på 25 milliarder kroner, som skal investere i grønne og bæredygtige projekter og skabe grønne arbejdspladser.

GULDBORGSUND Både uddannelsesinstitutioner og kulturinstitutioner kunne tirsdag næsten ikke få armene ned over den finanslov, som regeringen og resten af rød blok præsenterede mandag aften.

Blandt andet lover den minimumsnormeringer i daginstitutionerne, som skal være fuldt udfaset i 2025. Det vil sige, at der i vuggestuen skal være mindst én pædagog per tre børn, imens fordelingen i børnehaverne skal være én pædagog til seks børn.

Det kræver flere pædagoger, og derfor er der afsat 127,5 millioner kroner i 2019 til et løft af pædagoguddannelserne. Professionshøjskolerne kan disponere midlerne tilført i 2019 henover de kommende år.

Derudover er der aftalt et yderligere taxameterløft til pædagoguddannelsen på 43 millioner kroner i 2023. Det svarer til, at undervisningstaksten på pædagoguddannelsen over perioden 2020-2023 ligger på niveau med undervisningstaksten på læreruddannelsen.

- Det er afgørende, at man prioriterer pædagoguddannelsen, som har været den ringest prioriterede uddannelse, forklarer Camilla Wang, rektor for Professionshøjskolen Absalon, der blandt andet uddanner pædagoger i Nykøbing.

- Der er to ben i det her. Dels skal arbejdsmarkedet være attraktivt, hvilket det vil blive med minimumsnormeringer. Dels skal uddannelsen have et godt ry, og eleverne skal opleve, at de bliver fagligt dygtigere, så de har lyst til at gå der. Men ofte står man politisk kun på det ene ben. Bortset fra nu, tilføjer hun.

Udover pædagogerne løftes folkeskolen med 275 millioner kroner i 2020 stigende til 800 millioner kroner i 2023. Og i sundhedsvæsenet vil man ansætte 1.000 flere sygeplejersker.

Det glæder sygeplejefaglig vicedirektør Inge Paamejer på Nykøbing F. Sygehus. Og samtidig understreger hun, at man ikke bare kan trylle flere sygeplejersker frem.

- Der findes kun en vis arbejdsstyrke, og vi er flere om at dele den. Blandt andet i lægekonsultationer og i hjemmeplejen.

Derfor er mange flere sygeplejersker på sygehuset et scenarie, hun har svært ved at se for sig. Især fordi regeringen lægger op til, at sygeplejerskerne skal ansættes på fuld tid. Mange vælger i dag at være ansat på deltid for at få privatlivet til at hænge sammen.


Tidlig jul

Siden omprioriteringsbidraget blev indført i 2016 på uddannelser, har det været kraftigt kritiseret. Men det er fortid nu, og det efterlader en uddannelsesinstitution som Absalon med 10 millioner kroner mere om året.

Fra næste år er det også slut med at høvle to procent af driftsstøtten til landets kulturinstitutioner hvert eneste år. Og det glæder museumsdirektør på Fuglsang Kunstmuseum, Anne Højer Petersen:

- Det blev tidligt jul i år. Den årlige statslige spareøvelse er endelig slut, og det bliver lettere at trække vejret, når man ikke hele tiden skal dukke sig under grønthøsteren. Det ser ud til, at de 50-75.000 kroner, som vi havde regnet med at skulle spare, nu bliver frigjort til andre gøremål, og beløbet svarer eksempelvis til vores basisinvestering i en ny særudstilling eller et helt års pulje til indkøb af nye kunstværker til samlingerne, udtaler hun.

Borgmester i Guldborgsund, John Brædder (G), er glad for, at der kastet en del penge efter velfærdsområderne.

- Der plejer at følge penge med til kommunerne, og jeg ser frem til, at vi skal ansætte pædagoger og skolelærere til at højne niveauet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JENS CHRISTENSEN

Rygepolitik 25. januar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

AF: LEIF A. JENSEN

Når der penge i at snakke… 19. januar 2020 kl. 00.37

Annonce