cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Guldborgsund

Borgmester er dybt overrasket

- Hvis vi overhovedet havde haft en frygt for at blive underkendt, havde vi lavet lokalplanen om på forhånd, siger borgmester
02. februar 2021 kl. 07:59 Af Anne Katrine Petersen

MARIELYST FERIEBY I sidste uge kom det frem, at Planklagenævnet underkender de byggetilladelser, Guldborgsund Kommune har udstedt til Skanlux i forbindelse med byggeriet af 10 store sommerhuse ved feriebyen. Afgørelsen kommer bag på borgmester John Brædder.

- Jeg er skuffet og dybt, dybt overrasket. Det er en sag, hvor vi har haft både vores egne folk og eksterne rådgivere på, så det er jeg da forundret over, siger han.


Byg først, spørg senere

I afgørelsen fra Planklagenævnet slår man fast, at byggeriet er i strid med lokalplanen og udelukker desuden, at kommunen vil kunne dispensere fra principperne i den gældende lokalplan. Det opfatter advokat for klagerne, Stine Kalsmose Jakobsen, som en løftet pegefinger til Guldborgsund Kommune.

- Vi har set en del sager, hvor folk bare bygger, så blodet sprøjter og spørger om tilgivelse bagefter, men sådan en retspraksis kan vi ikke have. Og som jeg læser nævnets afgørelse, er det også det, de påpeger, når de skriver, at der ikke kan dispenseres for principperne i lokalplanen, forklarer hun.


Skrivebordsafgørelse

Planklagenævnet påpeger overfor Guldborgsund Kommune, at der er to løsningsmuligheder - en retlig eller en fysisk lovliggørelse af byggeriet. Det vil sige, at man enten skal lave en helt ny lokalplan eller ændre fysisk på de store sommerhuse, som allerede bliver solgt og lejet ud. Det ærgrer borgmesteren.

Annonce

- Husene er færdige og falder godt ind i det, der ligger i forvejen. De er også mere nutidige i forhold til brug. Det tangerer en skrivebordsafgørelse, som jeg er dybt forundret over. Det mindste, de kunne gøre, var at komme ud og se på de faktiske forhold. Men vi retter os naturligvis efter nævnets afgørelse, siger John Brædder.


Kunne være undgået

Afgørelsen i nævnet kan ikke påklages til andre instanser, så Guldborgsund Kommune har ikke noget valg. Klagerne har tidligere gjort både kommune og bygherre opmærksom på problemet.

- Allerede den 17. januar 2020 klagede vi og bad om opsættende virkning i håb om, at vi kunne opnå en afklaring, før byggetilladelserne blev udstedt. Kommunen har dog forhalet klageprocessen ved flere gange først at reagere efter tre måneder, på trods af tre ugers svarfrister. Det er kommunens ansvar, at Planklagenævnets afgørelse først kommer nu. Hvis de havde støttet vores forsøg på at fremskynde en afgørelse, kunne et stort ressourcespild være undgået, skriver ægteparret Gosewinkel, der er afsender på 10 af de ialt 11 klager, Planklagenævnet har behandlet. Til det siger John Brædder.

- Jeg tænker sådan set, at vi har fået den rådgivning på sagen, der skulle til. Det fik vi også på grund af modstanden. Vi har fået en rådgivning om, at det var i orden, og det har vi brugt mange penge på, netop for at gøre det efter bogen. Sket er sket, men det er også væsentligt at huske på, at vi fik besked fra Planklagenævnet om, at klagen ikke havde opsættende virkning, og det rettede vi os efter.


Retssikkerhed og ejendomsret

Både Socialdemokratiet og SF var i går ude med kritik af Guldborgsund Kommunes håndtering af sagen.

Annonce

- Vi får ofte skudt i skoene, at vi er imod udvikling. Men det passer ikke. Vi synes bare, at den udvikling skal ske på en ansvarlig måde, så borgerne ved, hvor de har kommunen, siger Simon Hansen, der støtter op om borgernes ønske om nedrivning.

John Brædder håber, at der kan blive flertal for en ny lokalplan for området, så turister fortsat kan leje de store huse.

- Borgerne har krav på retssikkerhed. Absolut. Kommunen retter ind, men vi har også en situation med privat ejendomsret og en ejer af grunden, der har købt i god tro med en byggetilladelse på.

Sagen skal nu for teknik-, miljø- og ejendomsudvalget på mødet i februar. Derefter skal det videre forløb drøftes politisk. Kommunen går desuden i gang med en standsningsmeddelelse på de sidste store sommerhuse ved Marielyst Ferieby.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

AF: JOHN WENNERWALD

# Me too 04. juli 2021 kl. 22.34

AF: KENNETH WINTHER

Storstrøm Fængsel bløder... 03. juli 2021 kl. 09.56

Annonce

ANNONCE