cookie-og-privatlivspolitik
Lambang og Kaspar Arianto er registreret som far til hver deres tvilling, Java og Atlas. De har talt om vigtigheden af at blive sammen, da de ikke hver især har traditionelle forældrerettigheder til begge børn.
Lambang og Kaspar Arianto er registreret som far til hver deres tvilling, Java og Atlas. De har talt om vigtigheden af at blive sammen, da de ikke hver især har traditionelle forældrerettigheder til begge børn.
Foto: Claus Hansen

Guldborgsund

Det gælder barnets ret til begge forældre

Borgerforslag vil sikre med-faderskab og ligestilling for nye typer af familiekonstruktioner, såsom familien Arianto
11. januar 2022 kl. 15:30 Af Anne Katrine Petersen

FAKTA
Medfaderskab betyder blandt andet:
- at medfar har pligt til at forsørge sit barn
- at barnet og medfaderen har ret til at arve efter hinanden
- at medfaderen kan få samvær med sit barn
- at medfaderen kan få del i forældremyndigheden
- at barnet kan få medfaderens efternavn
- at barnet kan få samme statsborgerskab som medfaderen, hvis betingelserne er opfyldt.
Kilde: https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-09740

BØTØ Hvordan kan man blive registreret som familie, når der er to fædre? Det kan man ikke. Heller ikke selvom ens børn er født som tvillinger, båret af den samme kvinde med to æg fra en anden donor og med hver sin biologiske far, der har dannet par i 10 år.

Det er ellers på den baggrund, at Kaspar og Lambang Arianto har fået deres to børn, Java og Atlas. De to mænd kender læserne som vindere af dette års "Sommerdrømme" på TV2. Præmien var sommerhuset i Marielyst, og siden da har den lille familie fra København både nydt huset og åbnet det op for lokalbefolkningen.

- Det har været dejligt at være her og at være med i "Sommerdrømme". Det har givet os en platform, der viser, at vi bare er en helt almindelig familie, og det er der aldrig blevet stillet spørgsmålstegn ved eller set skævt til. Den accept af vores familiesituation har styrket os i forhold til at fortælle en anden historie, siger Kaspar Arianto.

Den anden historie handler om ulighed og er netop blevet aktualiseret af et borgerforslag, som parret også har medvirket til at få opmærksomhed på. Forslaget handler dybest set om, at medfædre skal have de samme rettigheder som medmødre. For hvor en medmor i dag kan blive registreret som forælder, selvom hun ikke biologisk set er mor, lader det samme sig ikke gøre for de familier, hvor der er to fædre. Borgerforslaget blev offentliggjort 7. januar og har i skrivende stund 75.637 medunderskrivere. Der kræves 50.000.

- Det er helt fantastisk, at det får den opbakning. Det viser bare, at det er en no-brainer for danskerne. At lovgivningen halter bagud i forhold til den brede befolknings syn på, hvad en familie egentlig er, siger Kaspar Arianto.

Annonce

Han tilføjer, at forslaget samtidig åbner op for en anden og lige så vigtig diskussion.

- I min optik kan man ikke tale om det uden at tale om, hvordan to mænd egentlig får børn sammen. Der skal tages stilling til surrogacy under etisk forsvarlige forhold, for det bliver der spændt ben for i adoptionsloven, ligesom børneloven spænder ben for regnbuefamilier, når flere end to forældre vælger at stifte familie sammen, lyder det.

Familien Arianto er egentlig registreret som to familier med en far og et barn i hver. De havde frygtet, det var sådan, de måtte registrere sig, når de kom hjem til Danmark med børnene, der er født i USA. Havde deres pas været svensk eller tysk, kunne de godt registreres som fædre til begge børn.

- Vi kendte den danske lov, men vi vil alligevel kæmpe for, at den bliver bedre. Det handler om kasser og systemer og det, at der ikke er en kasse, vores familie passer ind i. Det er noget, vi har talt meget om. Vi har ikke planer om at blive skilt, men der er jo ingen garantier, og det er for eksempel i sådan en situation, eller hvis en af os går bort, at der mangler rettigheder for vores børn. De skal have ret til begge deres forældre, uanset hvad der sker, slutter Kaspar Arianto.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE