cookie-og-privatlivspolitik
Falsters østkyst er flere steder mærket efter det seneste højvande. Her er kysten fotograferet fra oven på en fredelig sommerdag.
Falsters østkyst er flere steder mærket efter det seneste højvande. Her er kysten fotograferet fra oven på en fredelig sommerdag.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Digelag overvejer at få flyttet sten og sand

Efterforsker sandets flugt.
10. januar 2019 kl. 17:52 Af Birgitte Grønning

Annonce

SYDFALSTER Sidste uges højvande har efterladt markante spor i klitten flere steder langs Det Falsterske Dige. Værst ser det ud i den sydligste ende ved Gedesby og i den nordligste ende ved Elkenøre, mens midten ved Marielyst er mindre ramt.

De nye skader får Det Falsterske Digelag til at overveje, om der skal sættes gang i et arbejde med at flytte sten og sand for at beskytte kysten bedre.

- Det er vigtigt at slå fast, at diget ikke har taget skade, og at der ingen grund er til panik. Men vi er nødt til at være på dupperne og hele tiden tænke over, hvad vi kan gøre for at passe bedst muligt på vores dige. Det kan være en mulighed at søge tilladelse til sandfodring, hvor man i store rør pumper sand ind fra havet til stranden. Det er en bekostelig operation, og det kræver, at man kan dokumentere, at kysten er rykket tilbage, før man får tilladelse til at gøre det, forklarer Søren Bjerregaard, der er formand for Det Falsterske Digelag.

En anden overvejelse i digelaget er at flytte gamle stenhøfder, der flere steder langs kysten ligger under vandet.

- Det ser ud til, at de marksten, der for op mod hundrede år siden er lagt som høfder, "stjæler" sandet og ændrer retningen på bølgerne. Så selv om det blæser fra nord, kommer der visse steder langs diget forholdsvis store bølger ind på kysten, siger Søren Bjerregaard, der også har kig på marksten, der visse steder ligger på land og er medvirkende til, at sandet flytter sig uhensigtsmæssigt.

Det Falsterske Digelag er i kontakt med eksperter i Kystdirektoratet, som hjælper bestyrelsen med at vurdere situationen og finde på løsninger, oplyser formanden.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

at lukke broen 15. juni 2019 kl. 15.15

AF: MARTIN WOUTERS

så bruge kommune igen… 11. juni 2019 kl. 12.05

AF: JOHN WENNERWALD

Nu skal der arbejdes 09. juni 2019 kl. 22.03

AF: MARTIN WOUTERS

18,5 mill. i minus KUN på… 05. juni 2019 kl. 13.49

AF: ERIK PFEIFFER DAMGAARD

Dansk Folkeparti og Radikale 03. juni 2019 kl. 20.21

AF: JOHN WENNERWALD

Svigt i daginstitutioner 02. juni 2019 kl. 22.49

Annonce