Annonce
Guldborgsund

En dans med sprog og balloner

47-årige Sven de Meyer fra Belgien har arbejdet som steward i 25 år. Han mødte kærligheden på en rejse til København, og nu er han i gang med kurset Vejen til SOSU. Foto: Randi Kofoed Jørgensen

På et nyt sosu-forløb har udlændinge med stor succes kombineret danskundervisning med et job.

NYKØBING Når udlændinge kommer til Danmark, kan de hurtigt stå i en hønen eller ægget-situation. For det er svært at få et job, når ens danskevner er sparsomme. Men det er også svært at lære sproget, når man ikke har et job eller en omgangskreds at tale med.

På sosu-uddannelsen i Nykøbing har man muligvis fundet en løsning, der samtidig hjælper dem i gang med en uddannelse, hjælper dem med at tjene egne penge og afhjælper en stor mangel på sosu-medarbejdere i vores samfund. Konceptet hedder "Vejen til SOSU", og det første elevhold afslutter inden længe sit syv måneder lange kursus.

På det hold går 29-årige Ana Cadeniuc, der er født og opvokset i Moldova. Hun er nervøs, da hun under et åbent hus-arrangement bliver spurgt, om hun ikke vil fortælle, hvad de laver på kurserne og ude i kommunerne. Helt impulsivt og på dansk, vel at mærke.

Hun kom i 2017 til Danmark via Erasmus+, hvor hun arbejdede som medicinsk fysiker i København. I tre måneder undersøgte hun nye metoder at finde kræftceller på, og hun havde også mødt en kæreste, der arbejdede på Ålholm Slot på Lolland. Da Anas program sluttede, flyttede hun ned til ham, og de fandt et dejligt hus på landet og fik en lille søn. Udefra så alt godt ud.

- Men min verden faldt sammen, da min kæreste og jeg flyttede hertil. Jeg følte mig isoleret, fordi jeg ikke kunne tale dansk. Vi boede ude på landet, hvor der ikke var så mange andre mennesker, og jeg kunne ikke finde arbejde inden for mit fag.

For der var hverken universitetshospitaler eller mikrobiologiske laboratorier i nærheden. Så hun gik i gang med at planlægge, hvordan hun kunne skabe sig en fremtid i Danmark. Hun startede på sprogskole, og selv om det gik hurtigt fremad, var det ikke helt godt nok til at søge ind på et hospital, mente hun. Så hun søgte ind på Vejen til SOSU for med en uddannelse som social- og sundhedsassistent at få et ben ind i sundhedsvæsenet og på et hospital.

Hun har arbejdet på et plejecenter i Lolland Kommune, hvilket var en helt ny branche for hende. Hun har lært, hvordan man taler med ældre mennesker, og hvilke behov de har. Hun har lært, hvordan hun kan være sjov på dansk, og hun oplever selv at være blevet mere omsorgsfuld. En mentor har hjulpet hende fra den første dag, hvor hun har fulgt de samme borgere. Hun har hjulpet dem med morgenmaden, med at gå en tur, hun har overværet medicindosering, og hun har danset ballondans med dem. Alt imens hendes danske har udviklet sig i rekordfart.

Lydia Jacobsen har prøvet flere forskellige praktikforløb i sundhedssektoren, men sproget drillede. Med kurset på Sosu-skolen har hun lært det, samtidig med at hun har tjent penge til familien. Foto: Randi Kofoed Jørgensen

Fandt ro med borgerne

Lydia Jacobsen er også 29 år, og da hun kom til Danmark i 2017, var det som flygtning med sine to døtre. Efter et halvt år på asylcenter fik hun opholdstilladelse, og efter otte måneder på sprogskole var hun klar til at intensivere processen ved at komme ud og tale med mennesker.

- Jeg havde jo også brug for at tjene penge, så jeg kunne forsørge min familie. Jeg har to arme og to ben - og dem vil jeg gerne bruge, siger Lydia Jacobsen.

Hun har arbejdet på Center for Handicap, hvor hun i løbet af de tre år oplevede, hvordan mennesker havde behov for hendes hjælp.

- Det betød rigtig meget for mig. Vi, der er flygtninge, er under stort pres, fordi vi er i en ny kultur, skal lære et nyt sprog, vores børn skal i en ny skole og have en hverdag. Der er rigtig meget at koncentrere sig om. Men når jeg var sammen med borgerne, fik jeg ro på, og det var en helt fantastisk følelse.

Hun kommunikerede med de få ord, hun kunne, og så ellers øjenkontakt, smil og kropssprog, og hun viste dem, at hun kom ind i deres hjem kun på grund af dem og for at hjælpe dem.

Når hun inden længe er færdig med Vejen til SOSU-kurset, læser hun videre på uddannelsen til sosu-assistent.

Det nye kursusforløb begynder 1. april, og vil man høre mere, er der informationsaften 8. og 24. februar klokken 17-19 på Sosu-skolen i Nykøbing.

Ana Cadeniuc vil igennem et job som sosu-assistent få en fod indenfor på et sygehus. Foto: Randi Kofoed Jørgensen
  • 47-årige Sven de Meyer fra Belgien har arbejdet som steward i 25 år. Han mødte kærligheden på en rejse til København, og nu er han i gang med kurset Vejen til SOSU. Foto: Randi Kofoed Jørgensen
  • Lydia Jacobsen har prøvet flere forskellige praktikforløb i sundhedssektoren, men sproget drillede. Med kurset på Sosu-skolen har hun lært det, samtidig med at hun har tjent penge til familien. Foto: Randi Kofoed Jørgensen
  • Ana Cadeniuc vil igennem et job som sosu-assistent få en fod indenfor på et sygehus. Foto: Randi Kofoed Jørgensen
Annonce
112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

Nykøbing

Nedslående besked fra legendarisk værtshus

Annonce
Annonce
Lolland

Klar med gigantisk findeløn: - Una er som et familiemedlem

112

Frækt jakke-tyveri i Nakskov

112

Voldsom brand ved motorvejen: - Han skulle ud i en fart

Leder

Et skoleeksempel på social darwinisme

Sport

Gerts vanvittige projekt: - Jeg var helt ristet og forvirret

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

112

Vold i Nakskov: Blev slået flere gange i ansigtet

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Nykøbing

Nedslående besked fra legendarisk værtshus

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Sport

Efter enorm skuffelse: - Det bliver en hård omgang

Annonce
Annonce
Lolland

Fejrede årsdagen: Men en ville ikke ned at kigge

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Lolland

Vil af med sine apoteker: - Vi har ikke holdt ferie i 10 år

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland