cookie-og-privatlivspolitik
Nisser og balletdansere er samlet i omklædningen, hvor alle hjælper hinanden. Cirka 10 af skuespillerne er under 15 år, og det er lidt af en opgave at få dem alle i tøjet og sminket.

6

Billeder

Nisser og balletdansere er samlet i omklædningen, hvor alle hjælper hinanden. Cirka 10 af skuespillerne er under 15 år, og det er lidt af en opgave at få dem alle i tøjet og sminket.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Et ihærdigt forsøg på at finde juleånden

Juleforestillingen var nær ikke blevet til noget, men fredag er der premiere på Sprøjtehus Teatret.
26. november 2021 kl. 16:50 Af Maria Glasius Lange

NYKØBING Omklædningsrummet på Sprøjtehus Teatret i Nykøbing er nøjagtigt, som det skal være på aftenen før en premiere. Vrimlende med nissebørn, der skal pudres, en nissekjole, der pludselig er væk, og en scene, der skal støvsuges og vaskes og se helt rigtig ud, inden publikum ankommer. For den er klar, årets julemusical på Sprøjtehus Teatret. Med 31 skuespillere på scenen og titlen "Juleånden".

- Det er surrealistisk, at der allerede er publikum på nu, siger 18-årige Ea Olesen, der er skuespiller og højre hånd for instruktør Anders Plovdahl.

Ved siden af hende sidder Jessica Bahrami, der har skrevet manuskriptet og står for instruktionen.

Det er ikke til at se det, men hun er ved at føle presset frem mod premieren. Èn ting er de mange sidste detaljer, der skal ordnes. En anden ting er pressemøderne fra Statsministeriet og Sundhedsministeriet, der giver et sug i maven og en frygt for, at publikum på grund af restriktionerne holder sig væk. Eller at det inden længe slet ikke er tilladt at spille teater.

- Det er usikre tider, for vi ved ikke, om teatrene lukkes i morgen. Men bare vi lige får premieren med, så er vi egentlig glade. Så har vi da lige haft kostumerne på og følt, at de mange måneders træning giver et afkast, siger hun.

Annonce

Manuskriptet til forestillingen er blevet til i løbet af ni timer en sen fredag aften og nat i august, efter at hele holdet i 14 dage frygtede, at det nær ikke var blevet til noget. På grund af nogle uenigheder blev det oprindelige manuskript trukket tilbage i sidste øjeblik.

- Og så stod vi der. Vi havde holdet. Men vi manglede en forestilling. Vi holdt et panikmøde og fandt ud af, at vi selv ville skrive det, siger Jessica Bahrami, der ellers oprindeligt havde forestillet sig at stå lidt på sidelinjen af forestillingen i år.

I stedet er hun nu helt i front. Og for en juleelsker som hende er det også okay.


Presset julemand

Det er den første forestilling på Sprøjtehus Teatret i et godt stykke tid, efter at stedet har været påvirket af coronanedlukningen.

Forestillingen, der kommer til at åbne teaterscenen igen, bliver dermed en varm og underholdende musical om hverdagens stress især op til jul, hvor selv julemanden bliver noget stresset. For hvor blev juleånden af? Altså den glæde, alle bør have, og det overskud, vi så inderligt ønsker at udvise - og ikke mindst den ro, som er så vigtig for os, når vi mødes med vores kære juleaften.

Annonce

Musicalen "Juleånden" skildrer en travl familie, hvor far og mor skændes, børnene er på jagt efter dén, der ødelægger julen. Og samtidig er julefamilien presset, fordi julestemningen bare mangler, grøden er elendig, og næste generation skal læres op.

Jessica Bahrami håber, at publikum med forestillingen kan træde et skridt tilbage og se sig selv lidt fra oven i den hektiske tid. Og måske grine lidt over det ihærdige forsøg på at finde juleånden.

Hun har skrevet manuskripter, siden hun var 13 år, og Juleånden er hendes femte juleforestilling.

- Det er helt klart en udfordring at skrive noget, der ikke er lavet før, siger hun, der dog også mener, at holdet sammen har skabt en unik juleforestilling med personlighed.

Rigtig mange har nemlig budt ind på forestillingen og deltaget i at skabe deres egne karakterer. Nogle skuespillere var velkendte på teatret, mens andre var helt nye. En enkelt var blot seks år. En anden tæt på de 80. Og resten befandt sig et sted derimellem. Efter et langt møde sad Jessica Bahrami på sin seng, der var fyldt med noter og billeder af skuespillerne, mens hun skrev.

Annonce

- Jeg grinede, mens jeg skrev manuskriptet, siger hun.

- Ja, udbryder Ea Olesen.

- Du griner også tit for dig selv, mens du instruerer.

En af de erfarne på holdet er Anders Plovdahl, som også er medinstruktør på musicalen. Han var med helt tilbage til dengang, hvor Sprøjtehus Teatret lå på Vestensborg Allé, og måske har erfaringen gjort noget godt for ham op til en premiere.

- Vi fik styr på en masse detaljer i går aftes (onsdag, red), så jeg er helt rolig, siger han.

Annonce

Juleånden har premiere i dag, fredag, og spiller igen fra torsdag 2. december til søndag 5. december.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE