Annonce
Guldborgsund

Guldborgsund vil være CO2-neutral i 2050

En af vejene til at reducere CO2 er at udnytte ressourcerne igen og lave produkter af mere bæredygtige materialer som eksempelvis tang. Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund arbejder blandt andet med at fremme viden og netværk indenfor bioøkonomi og produktion Foto: Guldborgsund Kommune

Økonomiudvalget sætter sig for bordenden i arbejdet med klimamål.

GULDBORGSUND Selvom der er arbejdet med grøn omstilling i Guldborgsund Kommune i mange år, skal der nu sættes ekstra turbo på. For kommunen har gennem partnerskabet DK2020 forpligtet sig til en målsætning om at være en CO2-neutral kommune rent geografisk i 2050.

Det forpligter også politisk, og derfor har økonomiudvalget valgt at sætte sig for bordenden for Guldborgsund Kommunes deltagelse i DK2020-partnerskabet. Det besluttede udvalget på sit første møde mandag.

- Ingen kan løbe fra opgaven, når det gælder klimaudfordringerne. Det kan og vil vi heller ikke, og vi er klar til at tage det politiske ansvar for, at vi når det meget vigtige mål i 2050, siger Simon Hansen, borgmester og formand for økonomiudvalget.

DK2020 er et partnerskab mellem 95 ud af 98 kommuner, den grønne tænketank Concito, Realdania og C40 (et netværk af store byer i verden, der samarbejder om ambitiøse klimamål).

Gennem partnerskabet har Guldborgsund forpligtet sig til at lave en klimahandlingsplan i samarbejde med lokalsamfundet, som viser vejen til en CO2-neutral kommune rent geografisk senest i 2050, og som dermed lever op til målsætningerne i Parisaftalen.

Rambøll har kortlagt de tre mest CO2-udledende kilder i Guldborgsund til at være landbrug (41 procent), transport (32 procent) og energi (25 procent).

Handlingsplanen skal vise, hvordan kommunen vil tilpasse sig klimaforandringerne. Med partnerskabet følger rådgivning og sparring til kommunerne fra nationale partnere og international vidensdeling på højeste niveau.

- Klimaudfordringerne kan vi kun løse i fællesskab, også lokalt her på Lolland-Falster. Jeg er sikker på, at vi kan få et godt og konstruktivt samarbejde på tværs af kommunen, virksomheder, borgergrupper, landbruget, organisationer og alle andre, der vil være med. Nu skal vi i gang med at tale sammen på kryds og tværs, så vi kan få ideer, byde ind og finde ud af, hvordan vi ved fælles hjælp kan sætte endnu mere skub i den grønne omstilling. Jeg forventer, at det bliver en proces, der bidrager positivt til vores landsdel, siger Simon Hansen.

DK2020 er et projekt, der vil kræve store forandringer i Guldborgsund Kommune. 2050 ligger syv byrådsperioder væk, og derfor kræver projektet en tæt kontakt med erhvevsliv og landbrug. Det bliver også et centralt tema i kommuneplanen, og derfor er økonomiudvalget blevet anbefalet at påtage sig rollen som styregruppe.

Ifølge borgmesteren er der gang i forberedelserne med DK2020 i kommunen, og inden længe vil de første aktører blive inviteret ombord.

Den endelige klimahandlingsplan for Guldborgsund skal være færdig og godkendt af Concito senest i april 2023.

  • En af vejene til at reducere CO2 er at udnytte ressourcerne igen og lave produkter af mere bæredygtige materialer som eksempelvis tang. Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund arbejder blandt andet med at fremme viden og netværk indenfor bioøkonomi og produktion Foto: Guldborgsund Kommune
Annonce
112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo