cookie-og-privatlivspolitik
En af vejene til at reducere CO2 er at udnytte ressourcerne igen og lave produkter af mere bæredygtige materialer som eksempelvis tang.  Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund arbejder blandt andet med at fremme viden og netværk indenfor bioøkonomi og produktion
En af vejene til at reducere CO2 er at udnytte ressourcerne igen og lave produkter af mere bæredygtige materialer som eksempelvis tang. Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund arbejder blandt andet med at fremme viden og netværk indenfor bioøkonomi og produktion
Foto: Guldborgsund Kommune

Guldborgsund

Guldborgsund vil være CO2-neutral i 2050

Økonomiudvalget sætter sig for bordenden i arbejdet med klimamål.
12. januar 2022 kl. 14:50 Af Maria Glasius Lange

GULDBORGSUND Selvom der er arbejdet med grøn omstilling i Guldborgsund Kommune i mange år, skal der nu sættes ekstra turbo på. For kommunen har gennem partnerskabet DK2020 forpligtet sig til en målsætning om at være en CO2-neutral kommune rent geografisk i 2050.

Det forpligter også politisk, og derfor har økonomiudvalget valgt at sætte sig for bordenden for Guldborgsund Kommunes deltagelse i DK2020-partnerskabet. Det besluttede udvalget på sit første møde mandag.

- Ingen kan løbe fra opgaven, når det gælder klimaudfordringerne. Det kan og vil vi heller ikke, og vi er klar til at tage det politiske ansvar for, at vi når det meget vigtige mål i 2050, siger Simon Hansen, borgmester og formand for økonomiudvalget.

DK2020 er et partnerskab mellem 95 ud af 98 kommuner, den grønne tænketank Concito, Realdania og C40 (et netværk af store byer i verden, der samarbejder om ambitiøse klimamål).

Gennem partnerskabet har Guldborgsund forpligtet sig til at lave en klimahandlingsplan i samarbejde med lokalsamfundet, som viser vejen til en CO2-neutral kommune rent geografisk senest i 2050, og som dermed lever op til målsætningerne i Parisaftalen.

Annonce

Rambøll har kortlagt de tre mest CO2-udledende kilder i Guldborgsund til at være landbrug (41 procent), transport (32 procent) og energi (25 procent).

Handlingsplanen skal vise, hvordan kommunen vil tilpasse sig klimaforandringerne. Med partnerskabet følger rådgivning og sparring til kommunerne fra nationale partnere og international vidensdeling på højeste niveau.

- Klimaudfordringerne kan vi kun løse i fællesskab, også lokalt her på Lolland-Falster. Jeg er sikker på, at vi kan få et godt og konstruktivt samarbejde på tværs af kommunen, virksomheder, borgergrupper, landbruget, organisationer og alle andre, der vil være med. Nu skal vi i gang med at tale sammen på kryds og tværs, så vi kan få ideer, byde ind og finde ud af, hvordan vi ved fælles hjælp kan sætte endnu mere skub i den grønne omstilling. Jeg forventer, at det bliver en proces, der bidrager positivt til vores landsdel, siger Simon Hansen.

DK2020 er et projekt, der vil kræve store forandringer i Guldborgsund Kommune. 2050 ligger syv byrådsperioder væk, og derfor kræver projektet en tæt kontakt med erhvevsliv og landbrug. Det bliver også et centralt tema i kommuneplanen, og derfor er økonomiudvalget blevet anbefalet at påtage sig rollen som styregruppe.

Ifølge borgmesteren er der gang i forberedelserne med DK2020 i kommunen, og inden længe vil de første aktører blive inviteret ombord.

Annonce

Den endelige klimahandlingsplan for Guldborgsund skal være færdig og godkendt af Concito senest i april 2023.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE