Annonce
Guldborgsund

Lille kæmpeskov plantes på losseplads

Egen i potten skal sammen med cirka 5.000 andre træer plantes ud på den tidligere losseplads til efteråret og forventes derfra at vokse en halv meter om året. Skovfoged Thyge Andersen (til højre) har samlet frøene til de 1.500 af træerne, der er særligt udvalgte. Udvalgsformand Peter Bring-Larsen (G) har fundet 850.000 kroner til etableringen af "Kæmpeskoven". Foto: Anders Knudsen

BILLEDSERIE: En ny skov af stolte ege med stærke gener skal afløse tidligere tiders forurening.

BØTØ Den ser ikke ud af meget i sin potte. Men den lille eg er på vej til at blive en del af noget stort.

Sammen med cirka 1.500 andre egetræer med særligt ædle og stærke gener er den udvalgt til at danne "Kæmpeskoven" på den tidligere losseplads på Godthåbs Allé.

Omfangsmæssigt bliver "Kæmpeskoven" ikke så kæmpe. Bare to en halv hektar er der i første omgang sat af. Men træerne er der kæmpestore forventninger til. De kommer nemlig af frø fra så fine ophav som Valdemarsegen i Corselitzeskoven - Danmarks måske største - og fra Skejtens stolte ege, som Oluf Rude har gjort landskendte ved at male dem til Folketingssalen.

I "Kæmpeskoven" bliver der også aflæggere af ege fra Kauslund Skov ved Døllefjelde og Vesterborg Sø på Vestlolland.

Det er skovfoged Thyge Andersen, der gennem flere år har samlet, plejet og passet frøene og nu står klar med en flok egetræer af en halv meters højde, som skal vise deres værd.

- Modertræerne er alle mellem 250 og 600 år gamle, så man må sige, at de har bevist, at de kan tilpasse sig og har stærke gener, konstaterer Thyge Andersen.

Sammen med de 1.500 særligt udvalgte ege skal der også plantes cirka 3.500 andre træer af knapt så nobel oprindelse.

Men først skal folkene fra Bursø Entreprise være færdige med det jordarbejde, der er hele grundlaget for, at "Kæmpeskoven" kan realiseres.

Den tidligere gren- og losseplads er forurenet af fortidens synder, og der skal køres en halv meter dokumenteret ren jord på hele området, før det må bruges til noget som helst.

Jorden kommer dels fra udgravningen til Nykøbing Sygehus' nye parkeringsplads, dels fra Refa, og dels fra udgravningen af et par nye vandhuller på en nærliggende mark.

12.000 kubikmeter løber det op i, og inden den rene jord lægges ovenpå den beskidte, adskilles de to med et kraftigt orange net. Nettet markerer for eftertiden, at man møder forureningen, hvis man graver dybere.

For yderligere dokumentation skal der tages et foto for hver 1.000 kvadratmeters jordarbejde, som kommer til at ligge i lossepladsens journal i Region Sjælland.

Når alt det er overstået, kan det sjove begynde, og leder af naturafdelingen i Guldborgsund Kommune, Frederik Cordes, der står i spidsen for projekt "Kæmpeskoven", forventer, at de fine ege og deres medtræer kan plantes til efteråret med efterfølgende indvielsesfest.

- Det bliver en mere indbydende velkomst til Bøtø, når folk i stedet for en nedlagt losseplads møder en skov, de kan gå tur i, lufte hunden i og spise madpakker i, forudser Frederik Cordes.

Hundene er der tænkt særligt på med en indhegning, så "Kæmpeskoven" kan supplere Naturstyrelsens hundeskov kort derfra.

Hele herligheden kommer til at koste kommunen 850.000 kroner, som kommer fra teknik-, miljø- og ejendomsudvalgets anlægsbudget

Formand Peter Bring-Larsen (G) mener, at det er en god investering.

- Under coronakrisen gælder det jo om at komme mere ud i naturen, og det får vi en ny mulighed for her. Det er en meget fornuftig anvendelse af midler og et godt nyt tilbud til vores turister, mener han.

Egene i "Kæmpeskoven" forventes at vokse med en halv meter om året, så det varer lidt, inden de kan kaste skygge over de bord-bænke-sæt, der skal sættes op til lokale og turister.

En parkeringsplads ved indkørslen til skoven er også planlagt, og der arbejdes på en fremtidig sti til de nærmeste sommerhuse i området.

Om "Kæmpeskoven" kan vokse og faktisk blive kæmpe med tiden, er uafklaret indtil videre.

- Skoven er jo omringet af marker, og det kan da ikke udelukkes, at en eller flere af landmændene med tiden har lyst til at bytte et stykke af deres jord med et andet - og måske mere frugtbart - som kommunen ejer. Det er noget, der måske kan komme via dialog og ad frivillighedens vej naturligvis, siger Peter Bring-Larsen.

Det orange net markerer for eftertiden, at man ikke kan grave længere ned uden at møde forurening. Foto: Anders Knudsen
Bursø Entreprise er hyret til jordarbejdet, som forventes færdigt i løbet af en måned. For at dække lossepladsen med en halv meter ren jord, skal der køres 12.000 kubikmeter på. Foto: Anders Knudsen
Foto: Anders Knudsen
Foto: Anders Knudsen
Foto: Anders Knudsen
Foto: Anders Knudsen
Foto: Anders Knudsen
  • Egen i potten skal sammen med cirka 5.000 andre træer plantes ud på den tidligere losseplads til efteråret og forventes derfra at vokse en halv meter om året. Skovfoged Thyge Andersen (til højre) har samlet frøene til de 1.500 af træerne, der er særligt udvalgte. Udvalgsformand Peter Bring-Larsen (G) har fundet 850.000 kroner til etableringen af "Kæmpeskoven". Foto: Anders Knudsen
  • Det orange net markerer for eftertiden, at man ikke kan grave længere ned uden at møde forurening. Foto: Anders Knudsen
  • Bursø Entreprise er hyret til jordarbejdet, som forventes færdigt i løbet af en måned. For at dække lossepladsen med en halv meter ren jord, skal der køres 12.000 kubikmeter på. Foto: Anders Knudsen
  • 12_syd_kæmpeskov
    Foto: Anders Knudsen
  • 12_syd_kæmpeskov
    Foto: Anders Knudsen
  • 12_syd_kæmpeskov
    Foto: Anders Knudsen
  • 12_syd_kæmpeskov
    Foto: Anders Knudsen
  • 12_syd_kæmpeskov
    Foto: Anders Knudsen
Annonce
112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

Nykøbing

Nedslående besked fra legendarisk værtshus

Annonce
Annonce
Dølle

Drugging-mistanke på Dølle: "Ulykkeligt og utrygt"

Lolland

Klar med gigantisk findeløn: - Una er som et familiemedlem

112

Voldsom brand ved motorvejen: - Han skulle ud i en fart

Udland

Israelsk invasion får USA til at bremse bombeleverance

112

Frækt jakke-tyveri i Nakskov

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

Sport

Gerts vanvittige projekt: - Jeg var helt ristet og forvirret

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Leder

Et skoleeksempel på social darwinisme

Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

112

Vold i Nakskov: Blev slået flere gange i ansigtet

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Sport

Efter enorm skuffelse: - Det bliver en hård omgang

Annonce
Annonce
Nykøbing

Nedslående besked fra legendarisk værtshus

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Lolland

Fejrede årsdagen: Men en ville ikke ned at kigge

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb