cookie-og-privatlivspolitik
Storstrøm Fængslet på Falster er et af Danmarks mest moderne fængsler, men det mangler personale. Det vil kunne afhjælpes med en uddannelse til fængsels- og transportbetjent i Nykøbing, mener politikere.
Storstrøm Fængslet på Falster er et af Danmarks mest moderne fængsler, men det mangler personale. Det vil kunne afhjælpes med en uddannelse til fængsels- og transportbetjent i Nykøbing, mener politikere.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

MF'er: Reel chance for at få uddannelse til Nykøbing

MF'ere roser Guldborgsunds ansøgning om uddannelse til fængselsbetjent.
14. oktober 2021 kl. 17:00 Af Maria Glasius Lange

GULDBORGSUND De lokale medlemmer af Folketinget er lettede ovenpå onsdagens melding fra Justitsministeriet om, at en ny afdeling af skolen for fængsels- og transportbetjente skal etableres i Sydøstdanmark.

I dag kan du uddanne dig til fængsels- eller transportbetjent i Møgelkær og Birkerød. Hvor den tredje placering for en uddannelse helt præcist bliver, ligger endnu ikke fast. Det skal drøftes under forhandlingerne om en ny flerårsaftale for Kriminalforsorgen, som er i fuld gang.

Tirsdag afleverede René Christensen (DF) en ansøgning fra Guldborgsund Kommune og uddannelsesinstitutionerne Celf og SOSU Nykøbing Falster. Og det er et "virkelig professionelt skriv", mener han.

- Jeg har det godt i maven over det. Det kræver lidt lobbyistarbejde, men det har vi jo prøvet før. Der er sikkert andre kommuner, der også vil byde ind. Men vi kan i Nykøbing byde ind med en sosu-skole, der er indbydende, tæt på transportmuligheder og kollegier, siger han og tilføjer, at Guldborgsund derudover tilbyder boliggaranti til studerende.

- Som kommune kan vi se rigtig mange fordele i det her. Men ser man på det med Christiansborg-briller på, så skal kommende studerende tilbydes et ordentligt studiemiljø. Og det har vi her. Jeg ser ikke noget, der taler imod at placere uddannelsen i Nykøbing.

Annonce

Også Socialdemokratiets Kasper Roug (MF) er spændt over udmeldingen.

- Vi har arbejdet meget længe på at få den her uddannelse til Sydøstdanmark. Borgmesteren og byrådet har presset godt på, og det gør vi også. Vi ser helst, at uddannelsen kommer til Nykøbing, og det tror jeg også, at der er en reel chance for.

Han peger på tre fordele ved at placere uddannelsen i Nykøbing. For det første giver det flere uddannelsespladser til vores landsdel, hvilket er en ambition også på Christiansborg. For det andet giver det et bedre optag at placere en uddannelse tæt på mennesker, der har interesse for at gå der. Og for det tredje har vi i Sydøstdanmark en befolkningssammensætning, der i højere grad kunne finde på at søge ind på uddannelsen.

Tal fra Kriminalforsorgen viser, at antallet af fuldtidsansatte fængselsbetjente er faldet hvert år fra 2012 til 2020. Samtidig er der kommet flere indsatte i de danske fængsler og arresthuse.

I 2020 var der i gennemsnit 4.065 indsatte om dagen. Ifølge et faktaark fra Fængselsforbundet er det det højeste antal siden 2005. Når der bliver færre betjente og flere indsatte, får det betydning for de indsatser, fængslerne udfører, som skal resocialisere de indsatte. Det mener Nichlas Permin Berger, som er forsker hos Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - og ph.d. i sociologi.

Annonce

- Hvis der ikke er tid til at tale med de indsatte, så bliver det mere bare opbevaring og indespærring. Og det er ikke det, Kriminalforsorgen alene skal. Resocialisering er også et af målene for Kriminalforsorgens arbejde, siger han.

I resocialiseringen arbejder Kriminalforsorgen med at forhindre de dømte i at begå kriminalitet igen. Justitsminister Nick Hækkerup (S) mener, at muligheden for at tage uddannelsen flere steder kan være med til at sikre flere hænder. I en analyse fra Kriminalforsorgen peger den på, at mange studerende på uddannelsen vælger praktik- og ansættelsessted ud fra deres bopæl.

Derfor peger pilen netop på Sydøstdanmark, da der i flere år har været rekrutteringsproblemer i især de østdanske fængsler, og det samtidig er en landsdel med flere store fængsler. Den nye skole forventes at have kapacitet til årligt at optage op til 100 fængselsbetjent-elever og 50 transportbetjent-elever.

Læs også artiklen: "Forbund er imod Falster-placering"KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE