cookie-og-privatlivspolitik
- Når man vil fortælle om den kolde krig med danske øjne om 100 eller 200 år, betyder det noget, at der er en genstand at gøre det ud fra. I den sammenhæng er "Gedser Rev" helt særlig, siger Casper Iversen.

3

Billeder

- Når man vil fortælle om den kolde krig med danske øjne om 100 eller 200 år, betyder det noget, at der er en genstand at gøre det ud fra. I den sammenhæng er "Gedser Rev" helt særlig, siger Casper Iversen.
Foto: Øyvind Bordal

Guldborgsund

Nu gælder det skibets overlevelse

Lokal historiker er blevet bevæget af tyske flygtninges genforening med "Fyrskib nr. 17 Gedser Rev"
28. november 2021 kl. 19:00 Af Anne Katrine Petersen

GEDSER/HELSINGØR Historiker Casper Iversen har ikke selv et langt og nostalgisk forhold til "Fyrskib nr. 17 Gedser Rev". I hvert fald ikke et, der handler om dengang, det lå ud for Gedser. Han er født i 1991, og skibet blev lagt op på Holmen i 1972. Men han har et personligt engagement i det.

Casper Iversen har været stærkt medvirkende til, at skibet netop har modtaget 9,5 millioner kroner i donation fra A. P Møller Fonden. Han skrev nemlig ansøgningen, da han var ansat på M/S Museet for Søfart i Helsingør.

Casper Iversen er opvokset i Væggerløse, men bor i dag i København. Fra 2018 til 2021 arbejdede han i Helsingør.

- En stor del af arbejdet var at formidle fyrskibet for M/S Museum for Søfart, at etablere gruppe til vedligehold af "Fyrskib nr. 17 Gedser Rev" og søge fondsmidler til renovering, fortæller Casper Iversen, der er uddannet historiker fra Københavns Universitet.

Ifølge ham har det ikke været svært at finde de frivillige.

Annonce

- Helsingør er en by, hvor mange generationer har arbejdet på værftet. Det lukkede i 80'erne, men der er rigtig mange pensionister i byen, som har evnerne til at istandsætte skibet, siger han.

Det kommer dog til at kræve mere end frivillige.

- Det er så stort et skib med utrolig stærkt tømmer. Det kan ikke istandsættes med frivillige hænder alene. Men de har gjort et virkelig stort stykke arbejde, for eksempel med motorerne.

Den forestående renovering er essentiel for skibets overlevelse, og derfor er bevillingen fra A.P Møller Fonden af helt afgørende betydning. En aggressiv tømmersvamp er fundet agter i skibet.

- Det er ret alvorligt, for man skal fjerne alt det dårlige træ. Det kommer til at kræve professionelle folk, vurderer han.

Annonce

Skibet er bygget som et af 30 fyrskibe, der var udstationeret for at gøre opmærksom på særligt farlige steder for skibstrafikken.

- De var lidt af et prestigeprojekt for den danske stat, og fyrskib 17 lå på lappegrund ud for Helsingør fra 1896 til 1921. Skibene var med til at sikre handlen. De var kobberbeklædte, og det gjorde man om hvert syvende år. Nationalstaten skulle ikke gå i for små sko, når det handlede om den slags, beretter historikeren og understreger, at skibet er det mest autentiske, der er tilbage, og det eneste, som også formidler historien om flygtninge fra DDR.

Det passer godt ind i A.P Møller Fonden, som kun giver støtte til genstande med en helt unik betydning.

- Jeg har selv set tyskere sætte foden på det skib, der gav dem deres frihed. Unge, som satsede alt på at flygte. Det er meget rørende at se dem blive konfronteret med det igen. Det er jo mænd i deres bedste alder, der ikke altid viser følelser, men de rømmer sig, når de har familien med på skibet. Det er stærkt og bevægende og trækker også tråde til i dag med flygtninge, der sejler ud for at få frihed.

Her på Falster har det været luftet, at skibet hører til her. Har du en holdning til det?

Annonce

- Skibet tilhører jo Nationalmuseet, og de kan sende det, hvortil de vil, men det er et skib, der kræver rigtig mange ressourcer at vedligeholde. Det kræver mange frivillige, som både kan og vil. Det bedste for sådan et skib er, at der dagligt er folk på det, så det bliver varmet op og luftet ud eller får et lag maling, hvis der kommer en skramme, lyder det.

Endelig er der også et rent formidlingsmæssigt og økonomisk aspekt.

- Det optimale havn for sådan et skib er et sted, som tiltrækker mange turister. De skal være med til at sikre økonomien i det. Jeg mener også, det er afgørende, at skibets historie kan blive formidlet på det niveau, det fortjener. De frivillige kompetencer, den turistmæssige opbakning og det formidlingsmæssige niveau har de i Helsingør. Så hvis man ser det fra skibets perspektiv, er der mindre risiko for, at skibet går til ved at være i Nordsjælland, siger han, men afviser ikke en forestilling om, at det kan komme på besøg, hvis det bliver i stand til at sejle igen.

Den beslutning træffer Nationalmuseet. Indtil videre har Casper Iversen gjort sit for at sikre dets overlevelse.

- Jeg er glad for, at det gik igennem, fordi "Gedser Rev" både fortæller noget om livet hernede og om en nations historie.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE