cookie-og-privatlivspolitik
De fire nedrivningsklare blokke på Vendsysselvej har problemer med beton, der smuldrer, skimmelsvamp og gammeldags køkkener og badeværelser. Men den gruppe beboere, Folketidende har talt med, er glade for deres lejligheder og vil gerne blive boende.

3

Billeder

De fire nedrivningsklare blokke på Vendsysselvej har problemer med beton, der smuldrer, skimmelsvamp og gammeldags køkkener og badeværelser. Men den gruppe beboere, Folketidende har talt med, er glade for deres lejligheder og vil gerne blive boende.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Politisk bekymring for beboerne på Vendsysselvej

192 lejligheder skal rives ned. Alle er lejere er opsagt, men få ved, hvor de skal bo i fremtiden. Utrygheden og tidsplanen bekymrer politikere, der har godkendt planen
07. juni 2021 kl. 06:20 Af Birgitte Grønning

FAKTA
Boligselskabet Vendersbo/Domea fik i november 2020 godkendt en helhedsplan for renoverings-, nedrivnings- og byggeprojekter til næsten en halv milliard kroner i Nykøbing.
Et enigt byråd stemte for planen, og dermed fik boligselskabet en garanti for projektet, der skal løfte kvaliteten af en stor mængde af byens almennyttige boliger på Engboulevarden, Vendersgade, Vendsysselvej, Aage Sørensensgade og Vestensborg Allé 217.
Mest radikalt går boligselskabet til den på Vendsysselvej, hvor fire boligblokke skal rives ned. De er opført i 1960'erne, og deres betonvægge smuldrer, armeringen ruster, der er skimmelsvamp, badeværelser er nedslidte, og alle el-, vand- og varmeinstallationer er udtjente, viser en statusrapport fra Vendersbo.
Når 192 lejligheder fordelt i de fire blokke er revet ned, skal der i stedet bygges 48 rækkehuse på grunden.
Her er der selvsagt ikke plads til 192 familier, så de skal permanent genhuses andre steder. Det er boligselskabets ansvar at finde nye boliger til beboerne, hvoraf mange er af anden etnisk herkomst, folk på overførselsindkomst og pensionister.
Vendersbo forventer en huslejestigning fra 599 kroner til 890 kroner pr. kvadratmeter for de nye boliger på Vendsysselvej.
Alle beboerne i de 192 lejemål er opsagt, og frem til 31. august 2022, hvor den sidste lejer skal være ude af de fire blokke, lejes lejlighederne kun ud på tidsbegrænsede lejekontrakter indtil nedrivningen.
Genhusningskoordinatoren har kontor på Vendsysselvej 16, hvor hun tager imod beboere og deres fremtidsønsker tirsdag klokken 12 til 15 og torsdag klokken 12 til 17.

NYKØBING 31. august 2022 skal alle beboerne have pakket deres ejendele og afleveret nøglerne til deres hjem i fire store blokke på Vendsysselvej.

Blokkene, der er hjem for 192 familier, skal rives ned, og det skaber, som Folketidende fortalte i sidste uge, utryghed og frustration blandt en gruppe af beboerne.

De føler sig ikke tilstrækkeligt informeret af Boligselskabet Vendersbo, der har ansvaret for deres genhusning. Og de frygter, at de ikke har råd til at betale huslejen i en ny lejlighed.

Situationen bekymrer også borgmester John Brædder (G), som sammen med et enigt byråd i november sidste år var med til at godkende Vendersbos helhedsplan for opgradering af en stor mængde almennyttige boliger i Nykøbing. Deriblandt de fire blokke på Vendsysselvej, som er i så dårlig forfatning, at de skal rives ned.

Inden byrådet gav planen det blå stempel, var flere politikere på talerstolen for at udtrykke deres bekymring for, hvor de mange lejere, som mister deres hjem, kan få en ny bolig, de kan betale for. Mange af de 192 er pensionister, på overførselsindkomst eller i lavtlønnede job, og de får svært ved at hamle op med moderne lejligheders husleje.

Annonce

Får mange henvendelser

Borgmesteren udtrykte på byrådsmødet tillid til, at Vendersbo kan klare opgaven med at genhuse sine lejere, og den tillid består, siger John Brædder i dag. Man han er også bekymret.

- Jeg - og andre politikere - får i øjeblikket mange henvendelser fra beboere i blokkene, der ikke ved, om de er købt eller solgt. Jeg har stor sympati for lejerne og forstår deres frustration. Det er en kæmpe logistisk opgave, boligselskabet har påtaget sig. Man kan ikke bare rive lejligheder ned, hvis man ikke har en klar plan for, hvor lejerne skal bo bagefter, siger han.

Planen, forklarede kundechef i Vendersbo/Domea Kurt Jørgensen i sidste uge, består først og fremmest i en genhusningskoordinator, der sidder klar til at tage imod alle 192 lejere og lytte til deres ønsker.

De lejere, Folketidende har talt med, har boet i blokkene i 30-50 år. De er vant til en husleje på 4.000-5.000 kroner for tre-fire værelser i blokkene. Og de vil gerne blive boede centralt i Nykøbing.

Det bliver svært at matche i fremtiden, erkender kundechefen, men han og genhusningskoordinatoren vil gøre deres bedste for at imødekomme lejernes ønsker, lover han og oplyser, at der i sidste uge var aftalt genhusning for 35 af de 192 og dialog i gang med over halvdelen af beboerne.

Annonce

En overraskelse

For John Brædder kommer det som en overraskelse, at alle fire blokke skal rives ned samtidig, og at alle 192 lejere dermed er opsat samtidig.

- Jeg havde fået forståelsen af, at det ville ske gradvist. At det skal ske samtidig, gør det endnu mere vigtigt, at boligselskabet hurtigst muligt får lavet en tryg plan for beboerne. Uvisheden er den værste, mener John Brædder.

Han afviser, at det er en situation, der kan løses af kommunen.

- Det er en anelse politisk frustrerende ikke at kunne hjælpe, men det er kun boligselskabet, der må og skal løse opgaven. Kommunen har ifølge almenboligloven ingen hjemmel til at gå ind i sagen. Kommunen skyder penge ind i almennyttigt boligbyggeri ved start, men det er boligselskabet, der er ansvarlig for driften derefter - også under en renovering, fastslår John Brædder, som dog åbner en kattelem.

- Hvis vi får en henvendelse fra boligselskabet, kigger vi på, hvordan vi kan hjælpe med at løse den gordiske knude - eventuelt via anvisningsretten (en lov, der gør det muligt for kommunen at lade en boligløs komme udenom køen til en ledig lejlighed, red.). Vi vil gerne bidrage til en løsning, men det er boligselskabets ansvar i sidste ende. Og det er nu, Vendersbo skal i gang med at udrydde usikkerheden blandt beboerne, understreger John Brædder.

Annonce

Som at tisse i bukserne

Med knapt 15 måneder til sidste udflytning af de 192 lejligheder på Vendsysselvej er også René Christensen fra Dansk Folkeparti bekymret for lejernes fremtid.

- Selvfølgelig er de frustrerede over ikke at vide, hvor de skal bo. Sådan ville jeg også selv have det, hvis det var mig, siger René Christensen, der deler borgmesterens holdning til, at det er boligselskabet og ikke kommunen, der skal løse genhusningen.

- Vi kan være en sparringspartner, og kommunen har forskellige værktøjer - for eksempel anvisningsretten. Men vi skal helst ikke derhen, siger René Christensen med henvisning til beboernes ønske om at blive i samme område.

Byens andre boligselskaber har lignende blokke i Lindholmkvarteret, hvor en anvisningsret kunne åbne for, at de opsagte lejere kan komme ind i lignende lejligheder til lignende priser. Men så frygter René Christensen, at Lindholm-kvarteret ryger retur på ghettolisten, og det ønsker han ikke.

- Det er ikke en god plan, for så står vi i løbet af få år med de samme problemer. Det er som at tisse i bukserne for at holde varmen. Det er vigtigt at slå fast, at boligselskabet har ansvar for at løse situationen på en ordentlig og værdig måde. Boligselskaber er en forretning, og de skal finde gode lejemål til deres lejere. Det er et udmærket projekt, Vendersbo har sat i gang, hvor byen får nye, tidssvarende lejeboliger, som sikrer, at vi ikke ender med en nedslidt boligmasse, som man så det i København i 1970'erne, hvor ingenting blev vedligeholdt eller sat i stand, siger René Christensen.

Annonce

Låsby Svendsen-typer

Da byrådet behandlede helhedsplanen, var SFs Annemette Johnsen en af de politikere, der satte flest ord på sin bekymring for lejerne i blokkene på Vendsysselvej. Alligevel stemte hun for.

- Det var sådan en stor pakke, der var svær at sige nej til. Måske skulle blokkene have være behandlet for sig selv, for jeg er virkelig bekymret for, hvordan den genhusning skal lykkes, og for alle de billige boliger, vi mister i Nykøbing. Der er gået et halvt år, siden vi godkendte planen, og min bekymring er ikke blevet mindre, siger Annemette Johnsen og fortsætter:

- Der er jo flere byggerier på tegnebrættet i byen, men de er ikke kommet ret langt. Vi er i kommunen klar til at behandle byggesagerne hurtigst muligt, men vi har ikke fået dem til godkendelse endnu. Det er ikke os, der sidder på hænderne, lover Annemette Johnsen, der er næstformand i udvalget for teknik, miljø og ejendomme, hvor byggerier får den politiske godkendelse, inden de kan realiseres.

Tilbage er der den eksisterede boligmasse i Nykøbing, og SF'eren har svært ved at se, hvordan den skal rumme de 192 lejere fra Vendsysselvej.

- Der er mig bekendt ingen steder, de kan flytte hen, og jeg forstår godt, at det er svært for dem, hvis de skal flytte ud af byen, når de er vant til og glade for at bo i Nykøbing. Der vil være nogle, der kommer i klemme. Jeg håber, at Vendersbo løser det og behandler deres lejere meget hensynsfuldt, opfordrer Annemette Johnsen og tilføjer:

Annonce

- Min største frygt er, hvis disse mennesker bliver skubbet ud på det private udlejningsmarked, hvor vi ikke kan stå inde for boligkvaliteten, og hvor de risikerer at havne hos Låsby Svendsen-typer.

Folketidende har også spurgt til holdningen til genhusningen hos Venstre, Socialdemokratiet og Enhedslisten, men hverken Ole K. Larsen (V), Simon Hansen (S) eller Bente Lerche-Thomsen (EL) er vendt tilbage på vores henvendelse.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vi skal tage klimaansvar 24. oktober 2021 kl. 22.06

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

Annonce

ANNONCE