cookie-og-privatlivspolitik
Den nye stx-klasse G4 med klasselærer Dorte Henriksen på vej op til klasselokalet på deres første skoledag på Nykøbing Falster Katedralskole.

3

Billeder

Den nye stx-klasse G4 med klasselærer Dorte Henriksen på vej op til klasselokalet på deres første skoledag på Nykøbing Falster Katedralskole.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Skolestart giver en helt ny start på livet

Gymnasium og FGU Lolland-Falster byder hundredevis af nye elever velkommen.
13. august 2019 kl. 13:30 Af Martin S Poulsen

Annonce
FAKTA
Katedralskolen i Nykøbing er Lolland-Falsters største almene gymnasium. Udover den almene gymnasieretning stx udbyder skolen også hf.
Katedralskolen blev etableret i 1498 og har en over 500 år lang historie. Skolen er dermed en af landets ældste latinskoler. I 1535 udstedte enkedronning Sophie fundats for skolen. Katedralskolen var i en lang årrække statsskole, men blev overdraget til Storstrøms Amt i 1986. I lighed med andre gymnasieskoler er Nykøbing Katedralskole i 2006 overgået til selveje.
FGU Lolland-Falster er en af 27 nye FGU-institutioner i Danmark. Uddannelsen Forberedende Grunduddannelse (FGU) trådte i kraft 1. august. Formålet med uddannelsen er blandt andet at give unge under 25 år kompetencer til at fuldføre en ungdomsuddannelse.

NYKØBING Klædt i skriggrønne t-shirts står elever fra Katedralskolen ved hovedindgangen og i gangene. Det ligner næsten en æresparade, som de står der i to lange rækker på gangen op til skolens festsal.

Der bliver smilet, sagt "hej" og "velkommen" til de unge, der går op til festsalen. Det er tidligt mandag morgen. Eleverne fra 2.g og 3.g gør sig umage for at give de unge på vej op ad gangen en god velkomst. De unge er skolens nye elever, som i dag begynder deres liv som gymnasieelever. Syv nye klasser med i alt 200 elever skal til at finde sig til rette på Katedralskolen.

Nu begynder ungdomslivet for alvor. Men først fortæller rektor Kirsten Danving de nye gymnasieelever om forventningerne til dem.

- I skal være aktive medspillere i undervisningen. Det er vigtigt, at I er aktive og nysgerrige. Hvis I er det, så vil vi gøre alt, hvad vi kan for at åbne jeres øjne og give jer viden, I kan bruge senere i livet, siger Kirsten Danving i den næsten fyldte festsal, hvor skolens undervisere står og venter bagerst i salen.

Underviserne tager en efter en de nye klasser med fra festsalen og ud i klasselokalerne. Dorte Henriksen har prøvet det mange gange før. Hun har undervist på Katedralskolen i 22 år. Hun bliver klasselærer og samfundsfagslærer for den nye klasse G4, hvor 28 elever skal til at lære hende og hinanden at kende.

- De første tre måneder kommer vi til at følge hinanden tæt. Det bliver nogle meget intense måneder, hvor vi både skal være sociale og komme godt i gang her på skolen. Når de tre måneder er gået, bliver I fordelt ud på jeres forskellige studieretninger, siger Dorte Henriksen til de nye elever.


"I skal være aktive medspillere. Hvis I er det, så vil vi gøre alt, hvad vi kan for at åbne jeres øjne og give jer viden, I kan bruge senere i livet". Kirsten Danving

Vælger snart studieretning

For det er for længst slut med at gå i den samme klasse hele gymnasiet igennem. De nye elever får en stamklasse, men allerede om få uger skal de vælge, hvilken studieretning de vil gå i. Om de i de næstre tre år vil koncentrere sig om naturvidenskab, samfundsvidenskab, sprog eller kunst.

Men først skal eleverne rystes sammen og få følelsen af, at de er en del af et fællesskab. Den følelse skal fester, hytteture og en masse andre sociale arrangementer hjælpe på vej.

Det sociale aspekt er ikke kun for sjov.

- Hvis man har en god klasse, hvor det sociale fungerer, så fungerer det faglige også godt, siger Dorte Henriksen.

Dorte Henriksen fortæller om skolens intranet, hvor alle opgaver skal afleveres, og ugeplanerne kan ses. Men de nye elever kan godt glemme alt om at tjekke intranettet på mobilen, når de har timer.

- Her på væggen hænger vuggestuen for jeres mobiler, siger Dorte Henriksen og peger på et lille hvidt skab på væggen.

Fremover skal alle elever lægge deres mobiltelefoner ind i skabet, når timen begynder. Adgang til Snapchat, Instagram og alle de mange andre tidsslugende apps får eleverne kun i frikvartererne.

- Så forstyrrer mobilerne ikke, når der er undervisning, siger Dorte Henriksen til eleverne i G4.

I stedet for at sidde med øjnene nede i mobilerne opfordrer hun eleverne til også i pauserne at være sociale. Eleverne kan for eksempel se deres nye skuldermakker i øjnene.

- Jeres skuldermakker er dem, I sidder ved siden af nu. I er ansvarlige for hinanden og skal hjælpe hinanden og arbejde sammen, siger Dorte Henriksen til eleverne.

Eleverne skal dog ikke blive for tæt knyttet til deres skuldermakker, for de bliver løbende skiftet ud, så eleverne kan opleve at arbejde tæt sammen med så mange som muligt.


Hul på helt ny uddannelse

Efter introduktionen var eleverne ikke skræmt væk. Modet til at gennemføre gymnasiet er der stadig.

- Det virker spændende og mere udfordrende end folkeskolen. Jeg glæder mig til at lære en masse de næste tre år, siger Caroline Ditlevsen fra Nørre Alslev.

I en anden del af byen står 240 elever klar til at tage fat på en helt anden og helt ny ungdomsuddannelse. Klokken er ni om formiddagen i den store kantine, der indtil for nylig var kantine for produktionsskolen Multicenter Syd. Fremover skal den være kantine for FGU Lolland-Falsters afdeling i Nykøbing.

Afdelingsleder Tina Østergaard byder de unge elever velkommen.

- Sikke en sensation. I er med til at forme en helt ny uddannelse. Nu starter vi op på en frisk, hvor I kommer til at lære alt fra privatøkonomi til håndværk. Men alt er ikke på plads endnu. Vi lærer stadig, og vi har brug for jeres tålmodighed med os undervisere, for vi er i en proces, hvor vi lærer hver dag. Vi vil gerne have jeres ideer til, hvordan vi kan gøre tingene bedre, siger Tina Østergaard.

Hun introducerer sit hold af undervisere, som hun kalder "et dream team af gode lærerkræfter". Ude ved væggene står de alle sammen. Undervisere fra byg-, bolig- og anlæg-værkstedet, transport og service, industri og metal, social og omsorg, og alle de andre fagretninger, eleverne kan vælge sig ind på. Fra tirsdag morgen går det rigtig løs med undervisningen ude på de mange værksteder på FGU-afdelingen på Eggertsvej.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Råstofferne forsvinder 10. november 2019 kl. 21.48

AF: BJARKE ROSENKILDE

Medier og logik 10. november 2019 kl. 10.39

AF: BJARKE ROSENKILDE

I demokratiets og… 08. november 2019 kl. 12.54

AF: BJARKE ROSENKILDE

Massesugesstion for viderekommende. 06. november 2019 kl. 09.40

AF: POUL HANSEN

At tænke sig.... 05. november 2019 kl. 17.08

AF: JOHN WENNERWALD

Lønnen stikker af 03. november 2019 kl. 21.55

Annonce