cookie-og-privatlivspolitik
Gitte Ørskou har tidligere været hos ARoS i Aarhus og tager til Stockholm fra en stilling som museumsdirektør hos Kunsten Museum of Modern Art Aalborg (Arkivfoto).
Gitte Ørskou har tidligere været hos ARoS i Aarhus og tager til Stockholm fra en stilling som museumsdirektør hos Kunsten Museum of Modern Art Aalborg (Arkivfoto).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland

Dansker skal stå i spidsen for stort museum i Stockholm

Moderna Museet, der er et af Europas førende museer for moderne kunst, skal fremover ledes af Gitte Ørskou.
13. juni 2019 kl. 16:33

Annonce

Den danske kunsthistoriker Gitte Ørskou bliver ny chef for det anerkendte Moderna Museet i den svenske hovedstad, Stockholm.

Det oplyser Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg i en pressemeddelelse.

Den 48-årige museumsdirektør har hidtil været ansat på museet i Nordjylland. Men hun har valgt at tage imod tilbuddet fra Stockholm, hvor hun starter til september.

- Moderna Museet har altid været "first mover" på at prøve nye ting af og invitere kunstnere fra hele verden, siger Gitte Ørskou til Ritzau og tilføjer:

- Det er for mig det ypperste museum, man overhovedet kan arbejde med. Jeg tager meget ydmygt imod den opgave at skulle lede det videre.

Den svenske kulturminister, Amanda Lind, offentliggjorde officielt ansættelsen torsdag eftermiddag. Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

- Jeg vil gerne være med til at bygge nogle flere bånd mellem de skandinaviske lande, og det håber jeg, jeg kan med det her job, siger Gitte Ørskou.

Det er første gang siden slutningen af 1970'erne, at museet får en kvindelig museumsdirektør, skriver TT.

- Jeg tænker, at jeg blev valgt, fordi man både har kunnet se, hvad jeg står for, og hvad jeg vil. Jeg tror på diversitet i alle afskygninger.

- For mig handler det om, at man får en god oplevelse for kunsten. Museet er en del af samfundet og en del af menneskers liv. Kunsten kan spille en rolle for menneskers liv. Det er noget, jeg vil tage med mig i den nye virkelighed, siger Gitte Ørskou.

Moderna Museet åbnede i 1958 og beskriver sig selv som et af Europas førende museer for moderne kunst. Det råder over 130.000 forskellige kunstværker. Kun en lille del af samlingen kan udstilles ad gangen.

Gitte Ørskou var fra 2001 til 2009 først inspektør og senere overinspektør på museet ARoS i Aarhus.

Siden 2009 har hun været direktør for Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg. Og hun får varme ord med fra det nordjyske museum.

- Gitte Ørskou mestrer den svære balance både at have noget til de mange og til de få. Hun er en behagelig person, der formår at formidle bredt.

- Hun har været med til at åbne Kunsten, så der er noget for alle aldersgrupper - og til både mennesker med dyb indsigt i kunst og til dem, der kommer på museum for første gang, siger Christen Obel, bestyrelsesformand på museet i Aalborg, i en pressemeddelelse.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Moderne befolkningsopdragelse 21. oktober 2019 kl. 12.46

AF: BJARKE ROSENKILDE

Når Gud er død. 21. oktober 2019 kl. 02.13

AF: JOHN WENNERWALD

Velfærd i kommunerne 20. oktober 2019 kl. 21.26

AF: BJARKE ROSENKILDE

Borgerens stat 19. oktober 2019 kl. 13.42

Annonce