cookie-og-privatlivspolitik
Det behøver ikke være kedeligt at efterleve kostrådene, lyder det fra en af forskerne bag et nyt studie af sammenhængen mellem kostvaner og dødelighed. (Arkivfoto).
Det behøver ikke være kedeligt at efterleve kostrådene, lyder det fra en af forskerne bag et nyt studie af sammenhængen mellem kostvaner og dødelighed. (Arkivfoto).
Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Indland

Nyt studie med 100.000 danskere: Sund kost giver længere liv

De officielle kostråd er ifølge nyt studie vejen til et længere liv - selv hvis man synder lidt undervejs.




12. juli 2020 kl. 06:30 Af Ritzau

Annonce

Spis varieret, husk frugt og grønt på tallerknen og undgå for mange søde sager.

Det er nogle af de ti officielle kostråd, som de fleste danskere kender så godt.

Nye data fra den såkaldte Herlev-Østerbro-undersøgelse viser, at personer, der følger rådene, lever længere end dem, der ser stort på dem.

- Selv om der har været en masse debat om, hvorvidt man skal følge kostrådene eller ej, så synes vi, at den her undersøgelse giver et meget stærkt belæg for, at der er noget hente ved at prøve følge dem.

Det siger Peter Marckmann, der er læge med speciale i nyresygdomme ved Sjællands Universitetshospital.

- Man lever længere, får færre hjertesygdomme og mindre hjertedødelighed. Og vi ser også færre kræftdødsfald for den her gruppe. Det er ret markant, siger han.

Undersøgelsen er ifølge lægen en af de største europæiske undersøgelser, der belyser sammenhængen mellem kostvaner og dødelighed.

Den bygger på data fra 100.000 personer af begge køn og i alderen 20 til 100 år.

De personer, der ikke efterlevede de officielle kostråd og dermed havde de mest usunde kostvaner, havde 43 procent højere dødelighed sammenlignet med de personer, som havde de sundeste kostvaner.

Spørgsmål: Så hvor meget kan man lægge til eller trække fra sin livslængde, hvis man henholdsvis følger eller ikke følger kostrådene?

- Det nærmeste man kan komme en letforståelig oversættelse er, at hvis vi blandt dem, der spiser sundt, oplever 100 dødsfald i en given tidsperiode, så vil der blandt dem, der ikke følger kostrådene, være 143 dødsfald. Altså 43 procent flere dødsfald.

- Det er en markant forskel. Så vi er oppe i en betydelig målestok, siger Peter Marckmann.

Det overrasker lægen, at det ikke kun er hjertesygdomme, som de sunde kostvaner holder fra døren. Det er også kræftsygdomme.

Undersøgelsen er netop offentliggjort i de europæiske hjertelægers tidsskrift European Journal of Preventive Cardiology.

Spørgsmål: Bliver det hele ikke lidt kedeligt, hvis man skal overholde kostrådene uden at skeje bare en lille smule ud?

- Man kan sagtens leve kulinarisk interessant på en kost, der lever op til kostrådene.

- Vores undersøgelse viser også, at de personer, der læner sig op ad kostrådene, men som havde nogle små svinkeærinder, dem gik det næsten lige så godt for, som dem der holdt sig meget tæt på kostrådene, siger Peter Marckmann.






KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

Annonce