cookie-og-privatlivspolitik
De maritime nyttehaver er en slags køkkenhaver til havs. Her høster man blandt andet tang, østers og blåmuslinger. Foreløbig er der etableret seks af disse haver, men flere er på vej. (Arkivfoto).
De maritime nyttehaver er en slags køkkenhaver til havs. Her høster man blandt andet tang, østers og blåmuslinger. Foreløbig er der etableret seks af disse haver, men flere er på vej. (Arkivfoto).
Foto: Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix

Indland

Nyttehaver på vandet skyder op over hele landet

Seks steder landet over er der etableret maritime nyttehaver, hvor der høstes tang, blåmuslinger og østers.




13. august 2019 kl. 04:59 Af /ritzau/

Annonce

De fleste forbinder en nyttehave med et stykke jord, hvor man dyrker kartofler, porrer og gulerødder.

Men man kan også etablere nyttehaver til havs og høste eksempelvis tang, blåmuslinger og østers.

Der findes for tiden seks såkaldte maritime nyttehaver, som drives af foreninger. Og flere er på vej.

- Vi er gået fra at være en københavnerbaseret forening til at være en national netværksorganisation for maritime nyttehaver, der dukker op alle mulige steder de her år, siger Joachim Hjerl.

Han er stifter og leder af den selvejende institution Havhøst, som hjælper lokale foreninger i gang med at etablere de maritime køkkenhaver.

Der er etableret haver ved Ebeltoft, Lemvig, Løgstør, Aalborg, Nykøbing Mors og Kerteminde.

Omkring 500 medlemmer af de lokale foreninger er involveret i arbejdet med at dyrke og høste af havets afgrøder.

To andre steder - Vejle og København - er også på vej i vandet med dyrkningsanlæg.

Endelig er der ti andre steder på danmarkskortet, hvor man ifølge Joachim Hjerl har taget de første skridt på vejen mod at etablere lokale dyrkningsforeninger.

Det er fortrinsvis tang, østers og blåmuslinger, som høstes.

Tang og blåmuslinger findes ifølge Joachim Hjerl over det meste af landet, mens det især er ved Limfjorden, man finder østers.

Konceptet passer godt til tidens krav om, at vi skal tænke og opføre os mere bæredygtigt, mener Joachim Hjerl.

- Der er ikke behov for at tilføre foder eller medicin, og så kræver det meget lidt plads i forhold til udbyttet. Det er en genial råvare at arbejde med.

- Tang, blåmuslinger og østers tager ikke noget, men trækker næringsstoffer ud af vandet. Så på den måde er det en vindersituation for miljøet, siger Joachim Hjerl.

Det kræver en tilladelse fra myndighederne, hvis man ønsker at høste af havets afgrøder.

- Som det er nu, kan det være bøvlet at komme i gang. Det er noget, vi gerne vil drøfte med den nye regering, siger Joachim Hjerl.

Med Danmarks 7000 kilometer lange kystlinje ser han store muligheder for at etablere endnu flere havbaserede køkkenhaver.

Målet er, at der i 2025 skal være etableret 30 maritime nyttehaver landet over.





KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Myndighederne med hovedet i busken 21. august 2019 kl. 16.09

AF: FREDDI HANSEN

"Ugeavis lagt for had" 20. august 2019 kl. 21.02

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

Annonce