Annonce
Landbrug

En kunst at avle en god hest

Teamet på Stutteri Gershøj består af Thomas Lorentz-Petersen og Margit Madsen (tv.) samt tidligere ridelærer Ditte Brunsborg, som træner og rider hestene. Hun står her sammen med sin datter Celina på 7 år. Fjordhesten er Gershøjs Ingvild. Foto: Denny Michael Jakobsen

Hvad der startede med et par rideheste til eget brug, har udviklet sig til avl af fjordheste for Stutteri Gershøj, der løb med flere ærespræmier på årets Roskilde Dyrskue.

I det smukke Hornsherred driver Thomas Lorentz-Petersen og Margit Madsen Stutteri Gershøj. Her avler de fjordheste på hobbyniveau. Med i øjeblikket 10 heste er det er mindre stutteri, men ikke desto mindre modtog stutteriet på årets Roskilde Dyrskue fine udmærkelser.

Stutteriet modtog 23 point og ærespræmie for Ulja Skovå, der gik fløj på goldhoppeholdet, og 24 point og ærespræmie for Gershøjs Ingebjørg, som gik fløj på følhoppeholdet, og som også blev dyrskuets bedste følhoppe på tværs af alle racer. Hendes føl Gershøjs Odd blev udtaget til konkurrencen om skuets bedste føl.

- Det er vi rigtig glade for, det har været kanonfedt og kostet nogle fløj-øl, som Thomas siger med et smil på læben.

- Det er første gang, vi har prøvet at komme på fløjen på dyrskuet i Roskilde, så det har bestemt været en oplevelse, tilføjer Margit.

I hverdagen får de hjælp til at træne og ride hestene af Ditte Brunsborg, som tidligere i mange år har undervist i dressur, og til sammen udgør de teamet på Stutteri Gershøj.

Ditte Brunsborg med Ulja Skovå, der gik fløj på goldhoppeholdet, og som Stutteri Gershøj modtog 23 point og ærespræmie for på Roskilde Dyrskue. Foto: Mitte Møller

Thomas, som er uddannet maskinmester, og til daglig arbejder med at inspicere kedler og elevatorer, og Margit, som er pædagog, men nu på efterløn, købte ejendommen tilbage i 1995. De første heste kom dog først til i 2001.

- Mens vores to sønner boede hjemme, valgte vi at bruge alle vores kræfter på dem, som Margit siger.

- Men vi har altid haft en drøm om at få heste, siger Thomas, som selv gik til ridning som barn.

Margit er vokset op på en gård med heste, så det lå naturligt for dem at få heste. Et tragisk dødsfald fik sat skub i planerne, da Thomas? kollega døde pludseligt, da han cyklede hjem fra arbejde, da hovedkranspulsåren sprang.

- Vores børn gik i skole sammen og havde lige serveret til hans 50-års fødselsdag, da han styrtede på cyklen. Da sagde jeg så til mig selv, at nu skal det være. Man skal huske at leve sine drømme ud, mens man kan, fortæller Thomas.

Planen var derfor at få et par rideheste. De startede med en Oldenborger og en fjordhest. Margits far havde haft en fjordhest, da hun var barn, så langsomt begyndte de at interessere sig for fjordhesten, og det accelererede med købet af Piaf, som på det tidpunkt var kåret med medalje.

- I gamle dage var fjordhesten en arbejds- og husmandshest. Den er meget nøjsom ligesom os, så den passer godt til os her på vores husmandssted, siger Thomas.

Thomas og Margit købte ejendommen tilbage i 1995 og satte den totalt i stand. Siden 2001 har de haft fjordheste og drevet det lille Stutteri Gershøj. Foto: Denny Michael Jakobsen

Medaljehoppen Piaf har over årene fået 10 føl på Stutteri Gershøj og har i dag elitestatus på baggrund af de gode afkom, hun har fået. Det er Thomas selv, der står for avlsarbejdet, som der er gået en vis sport i.

- Der bliver brugt mange vinteraftener på at sidde og se på stamtavler. Det handler om at se på, hvad du kan forbedre på din hest, og finde ud af, hvad det er, du gerne vil fremavle, fortæller Thomas, som bl.a. har forsøgt at fremavle en hest med gode bevægelser.

Han tager hvert år til hingstekåring i Norge for at tage de gode hingste i øjesyn. Og det er også vigtigt at undgå indavl, som han siger. Med alt det arbejde, der er gået forud, er glæden også så meget desto større, når det bliver belønnet på dyrskuet.

- Man kan altid købe sig til en god hest, men det er en kunst selv at avle en god hest, siger Ditte.

Artiklen fortsætter efter annoncen
På årets Roskilde Dyrskue gik Gershøjs Ingebjørg fløj på følhoppeholdet, og stutteriet modtog 24 point og ærespræmie for den veltrimmede fjordhest, som også blev dyrskuets bedste følhoppe på tværs af alle racer. Foto: Denny Michael Jakobsen

På Stutteri Gershøj går de meget op i hestenes velfærd. Fjordhestene har mulighed for at gå ude hele året, og de bliver flittigt brugt til rideture i de nærliggende skove og i de naturskønne omgivelser ved Roskilde Fjord.

- Hestene skal ikke være glansbilleder, de skal også kunne bruges til noget. Det er det, der er meningen med det hele, siger Ditte, som bl.a. træner hestene i dressur.

Hele teamet var af sted til Roskilde Dyrskue, og ud over konkurrenceelementet, er det også det sociale, der trækker ved at tage på skuer.

- Det er sjovt at være på skuer, der er et særligt fællesskab, og man kan ?mobbe? hinanden på den gode måde, siger Thomas.

- Det er også fedt at have nogen at dele sin hobby med. Vi bor sammen med de andre, som har fjordheste, og der er et godt sammenhold avlerne imellem, fortæller Ditte.

Inden skuerne er der dog en masse arbejde med at gøre hestene klar.

- Det er svært at gøre en følhoppe klar. Vores havde et føl på kun fire uger med på Roskilde Dyrskue. De skal se ordentlige ud, ikke have hængemave og have muskler de rigtige steder. Manen skal også være i orden, så der er blevet lagt mange kræfter i, fortæller Margit.

Gershøjs Ingebjørg med det omtrent otte uger gamle hingsteføl Gershøjs Odd. Foto: Denny Michael Jakobsen

Nye detaljer hele tiden

Allerede fra 2002 begyndte stutteriet at udstille på dyrskuet, og hvert år lærer de noget nyt.

- Vi startede som uvidende, men man bliver hele tiden klogere og lærer nye detaljer, for eksempel hvordan man klipper manen rigtigt. Klipper du den forkert, kan hestens hals se for kort ud, forklarer Thomas.

- Det er lidt ligesom, hvis du ser en kjole på en bøjle og vil prøve den. Når du først får den på, er det ikke sikkert, den passer. Hvordan manen skal klippes, afhænger af den enkelte hest, tilføjer Margit.

Stutteri Gershøj blev sidste år på Landsskuet præmieret for bedste følhoppe hos fjordhestene med Ingebjørgs halvsøster Gershøjs Ingvild. Og stutteriet vil igen være at finde, når der i denne uge er Landsskue i Herning.

Gershøjs to hingsteføl Olaus og Odd. Foto: Denny Michael Jakobsen
Ditte Brunsborg med Ingebjørgs hingsteføl Olaus, som er meget nysgerrig. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Teamet på Stutteri Gershøj består af Thomas Lorentz-Petersen og Margit Madsen (tv.) samt tidligere ridelærer Ditte Brunsborg, som træner og rider hestene. Hun står her sammen med sin datter Celina på 7 år. Fjordhesten er Gershøjs Ingvild. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Ditte Brunsborg med Ulja Skovå, der gik fløj på goldhoppeholdet, og som Stutteri Gershøj modtog 23 point og ærespræmie for på Roskilde Dyrskue. Foto: Mitte Møller
  • Thomas og Margit købte ejendommen tilbage i 1995 og satte den totalt i stand. Siden 2001 har de haft fjordheste og drevet det lille Stutteri Gershøj. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • På årets Roskilde Dyrskue gik Gershøjs Ingebjørg fløj på følhoppeholdet, og stutteriet modtog 24 point og ærespræmie for den veltrimmede fjordhest, som også blev dyrskuets bedste følhoppe på tværs af alle racer. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Gershøjs Ingebjørg med det omtrent otte uger gamle hingsteføl Gershøjs Odd. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Gershøjs to hingsteføl Olaus og Odd. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Ditte Brunsborg med Ingebjørgs hingsteføl Olaus, som er meget nysgerrig. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo