cookie-og-privatlivspolitik
Flere haveejere inviterer det vilde dyreliv indenfor
Flere haveejere inviterer det vilde dyreliv indenfor
Foto: Haveselskabet/Thomas Evaldsen

Landbrugsnyt

Flere haveejere inviterer det vilde dyreliv indenfor

Blomster til bierne, kvas til insekterne og et markant fald i brugen af sprøjtemidler. Danske haveejere gør en enorm indsats for at øge biodiversiteten i de private haver.
25. november 2019 kl. 18:00 Af Lars Hovgaard

Annonce

Mens danske politikere med statsminister Mette Frederiksen i spidsen diskuterer, om naturen skal beskyttes med en bindende biodiversitetslov, har en stor del af de danske haveejere for længst taget skovlen i egen hånd og dyrker deres haver med omtanke for klima, miljø og ikke mindst dyreliv.

De seneste år er en ny form for mikroaktivisme spiret frem, og for hver dag følger flere haveejere trop med tiltag, der skal øge biodiversiteten i deres haver. Det mærkes tydeligt i Haveselskabet, hvor medlemmerne søger råd og vejledning i at gøre haverne mere bæredygtige.

- Flere og flere haveejere er de seneste år blevet opmærksomme på, hvor stor forskel de selv kan gøre ved at styrke biodiversiteten i egen have. Vi får rigtig mange henvendelser i vores haverådgivning fra haveejere, som gerne vil invitere dyrelivet indenfor og give det gode vilkår i haven, siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.

Haveselskabets rådgivning får spørgsmål om alt fra insektvenlige planter og kvashegn til pindsvin til nye kompostmuligheder og giftfri bekæmpelse af sygdomme og skadedyr. Og haveejerne har tydeligvis taget den bæredygtige dagsorden til sig.

Haveselskabet undersøgte tidligere i år sine medlemmers forbrugsvaner og interesser i haven, og her svarede 91 procent, at de "dyrker haven med omtanke for miljøet". Interessen afspejles også af en stor efterspørgsel på Haveselskabets faglige artikler om klima og bæredygtighed, ligesom den sås i sommer, da Haveselskabet samlede 16.000 besøgende til Cph Garden - en af Europas største havefestivaler.

Samtidig viser en undersøgelse blandt Haveselskabets medlemmer, at flere vælger helt at lade sprøjtemidlerne stå og i stedet griber til knofedt, lugejern og alternative løsninger, når de støder på udfordringer i haven. 68 procent af knap 4000 adspurgte haveejere svarede tidligere i år, at de ikke bruger gift i haven. I 2015 var det tal 34 procent.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her