cookie-og-privatlivspolitik
Stefan Skov-Jespersen ser store muligheder i plantebaserede proteinkilder som alternativ til kød-proteiner.
Stefan Skov-Jespersen ser store muligheder i plantebaserede proteinkilder som alternativ til kød-proteiner.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Grøn Fokus satser på planteproteiner

Dagrofa-virksomheden ved Slagelse erkender generelt prispres på økologiske varer, og vil derfor satse på ny niche
24. november 2019 kl. 18:00 Af Jens Henrik Nybo

Annonce

Grøn Fokus ved Slagelse er en virksomhed ejet af Dagrofa, som alene distribuerer økologiske varer, og her var direktøren, Stefan Skov-Jespersen indbudt til at give den store forsamling på Økologisk Inspirationsdag i Sorø en orientering om virksomheden.

Grøn Fokus historie går tilbage til 1970'erne, da økologi stadig var for de få idealister, men hvor stifteren Mogens Jensen ønskede et mere miljøvenligt landbrug. Han etablerede Grøn Fokus i 1999 med henblik på at samle små, økologiske producenter.

I dag samler Grøn Fokus økologiske råvarer fra hele verden og skaber kontakt mellem økologiske producenter på tværs af grænserne. I 2017 blev virksomheden en del af Dagrofa Foodservice-familien, og leverer til blandt andet bagerier, hoteller, restauranter og caféer.


Økopriser under pres

- Vores mission er at gøre verden lidt grønnere og udbrede økologien i de professionelle køkkener i Danmark. Vi arbejder udelukkende med økologiske og biodynamiske produkter, og vi mener selv, at vi giver landmanden en fair pris for råvarerne. Tillige kigger vi i krystalkuglen om mulighederne for afsætningen af de forskellige produkter, så vores landmænd er sikret afsætning, fortalte direktør Stefan Skov-Jespersen.

Han nævnte dog også, at økologien i dag er under et prispres, og derfor har Grøn Fokus valgt at satse på den voksende efterspørgsel efter alternative plantebaserede proteinkilder. Her er Grøn Fokus gået i et jointventure med Kragerup Gods' forvalter, Olav Ditlevsen:


Kikærter som alternativ til kød

- Olav var i Australien var for nogle år siden, hvor han dyrkede kikærter. Flere år senere og atter tilbage i Danmark satte han sig for at dyrke dem på nogle af godsets marker. I sommer høstede han for første gang en forsøgsmark på nogle få hektar med kikærter og lupin, fortalte Stefan Skov-Jespersen og fortsatte:

- Udbyttet var bestemt ikke prangende - vi havde troet, vi skulle høste mange tons - men sådan blev det ikke. Vi er dog overbeviste om, at næste år vil udbyttet bliver markant højere. Vi har lært rigtig meget i år, og kikærter skal man øve sig på at dyrke i vores klima, blandt andet hvor tæt, vi skal så og hvilken jordtype, der egner sig bedst til afgrøderne. Produktion af plantebaserede alternativer til kødproteiner harmonerer godt med den økologiske tankegang at satse på danske produkter frem for at importere dem fra Tyrkiet, som det typisk er tilfældet i dag, sagde han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her