Annonce
Landbrug

Grøn Fokus satser på planteproteiner

Stefan Skov-Jespersen ser store muligheder i plantebaserede proteinkilder som alternativ til kød-proteiner. Foto: Jens Henrik Nybo

Dagrofa-virksomheden ved Slagelse erkender generelt prispres på økologiske varer, og vil derfor satse på ny niche

Grøn Fokus ved Slagelse er en virksomhed ejet af Dagrofa, som alene distribuerer økologiske varer, og her var direktøren, Stefan Skov-Jespersen indbudt til at give den store forsamling på Økologisk Inspirationsdag i Sorø en orientering om virksomheden.

Grøn Fokus historie går tilbage til 1970'erne, da økologi stadig var for de få idealister, men hvor stifteren Mogens Jensen ønskede et mere miljøvenligt landbrug. Han etablerede Grøn Fokus i 1999 med henblik på at samle små, økologiske producenter.

I dag samler Grøn Fokus økologiske råvarer fra hele verden og skaber kontakt mellem økologiske producenter på tværs af grænserne. I 2017 blev virksomheden en del af Dagrofa Foodservice-familien, og leverer til blandt andet bagerier, hoteller, restauranter og caféer.

Økopriser under pres

- Vores mission er at gøre verden lidt grønnere og udbrede økologien i de professionelle køkkener i Danmark. Vi arbejder udelukkende med økologiske og biodynamiske produkter, og vi mener selv, at vi giver landmanden en fair pris for råvarerne. Tillige kigger vi i krystalkuglen om mulighederne for afsætningen af de forskellige produkter, så vores landmænd er sikret afsætning, fortalte direktør Stefan Skov-Jespersen.

Han nævnte dog også, at økologien i dag er under et prispres, og derfor har Grøn Fokus valgt at satse på den voksende efterspørgsel efter alternative plantebaserede proteinkilder. Her er Grøn Fokus gået i et jointventure med Kragerup Gods' forvalter, Olav Ditlevsen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kikærter som alternativ til kød

- Olav var i Australien var for nogle år siden, hvor han dyrkede kikærter. Flere år senere og atter tilbage i Danmark satte han sig for at dyrke dem på nogle af godsets marker. I sommer høstede han for første gang en forsøgsmark på nogle få hektar med kikærter og lupin, fortalte Stefan Skov-Jespersen og fortsatte:

- Udbyttet var bestemt ikke prangende - vi havde troet, vi skulle høste mange tons - men sådan blev det ikke. Vi er dog overbeviste om, at næste år vil udbyttet bliver markant højere. Vi har lært rigtig meget i år, og kikærter skal man øve sig på at dyrke i vores klima, blandt andet hvor tæt, vi skal så og hvilken jordtype, der egner sig bedst til afgrøderne. Produktion af plantebaserede alternativer til kødproteiner harmonerer godt med den økologiske tankegang at satse på danske produkter frem for at importere dem fra Tyrkiet, som det typisk er tilfældet i dag, sagde han.

  • Stefan Skov-Jespersen ser store muligheder i plantebaserede proteinkilder som alternativ til kød-proteiner. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet