cookie-og-privatlivspolitik

5

Billeder

Over 300 var mødt frem for at opleve Hereford-køerne blive lukket ud på Enemærkegaard ved Sorø.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Hereford-køer hoppede om kap

Det er ingen sag at sprinte ud på græsset i forårsvejret, selvom man vejer op mod et ton. Det beviste de forårskåde Hereford-køer, da de blev lukket ud på Enemærkegaard.
23. april 2018 kl. 14:24 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Vejret kunne ikke være bedre, da de store røde Hereford-køer med det karakteristiske hvide hoved blev lukket ud på Enemærkegaard ved Sorø. Over 300 mennesker, fortrinsvis børnefamilier, benyttede det dejlige solskinsvejr søndag til en tur på landet.

Inden køerne blev lukket ud, var der rig mulighed for at hilse på de mere end 30 køer i stalden. De mindste børn skulle lige se de kæmpestore kødkvæg an, men herefter blev køerne flittigt klappet, børnene fodrede køerne med halm, og kalvene blev beundret.

Da der blev gjort klar til at åbne lågen, kunne køerne tydeligvis mærke det dejlige forårsvejr, for de trippede og muhede højlydt for at komme ud. Og da lågen først blev åbnet, beviste de forårskåde Hereford-køer, at det ikke er nogen sag både at løbe og hoppe, selvom man er et tonstungt dyr.

Mens Hereford-køerne i flok løb frem og tilbage på marken, lod kalvene vente på sig. Kalvene havde ikke før oplevet at være på græs, så de måtte hjælpes lidt på vej. Da de havde snuset lidt til den friske luft og gået lidt rundt på græsset ved lågen, smed de også forsigtigheden over bord og drønede rundt på marken.

Nede på jorden
Det er Benny og Susanne Arends, der ejer Enemærkegaard, og det er anden gang, at de holder åbent hus.

- Vejret var fantastisk, og der var over det dobbelte af sidste år, hvor der var omkring 150. Vi kan mærke, at det er noget, der er populært i weekenden efter øko-dagen. Vi prøver at holde det meget nede på jorden, og folk der ikke nåede med på øko-dagen, får her muligheden for at opleve køerne blive lukket ud, fortæller Benny Arends, som regner med at gentage successen næste år.

I år var der 11 personer til at hjælpe til med alt det praktiske, hvilket også var dobbelt op i forhold til sidste år. Mange gæster lagde vejen forbi gårdbutikken, og der var lang kø for at købe grillpølser og drikkevarer. Mange gæster havde også selv medbragt mad, som de nød ved borde og bænke i en af de mange åndehuller rundt omkring på ejendommen.

Deltidslandbrug
Enemærkegaard, der ligger ved Døjringe ved Sorø, er et deltidslandbrug. Benny Arends, som er uddannet landmand, arbejder til daglig som paramediciner i Ringsted og Susanne som regnskabsmedarbejder på Høng Gymnasium. Deres to døtre Camilla og Natascha er flyttet hjemmefra, men følger stadig dyrene tæt, og hjalp også til ved åbent hus-arrangementet.

Familien brænder for arbejdet med Hereford-køerne og mener, at det er vigtigt at åbne op for omverdenen.

- Forbrugerne skal kunne komme ud og se, klappe og kæle med en ko og se, hvordan de bor, så man med god samvittighed kan spise kødet, siger Benny Arends.

Det er også grunden til, at familien åbnede gårdbutikken sidste år, så kunderne ved selvsyn kan opleve, at dyrene har det godt.

- Vi vil gerne skabe en helhed, sælge gode produkter og give kunderne vejledning i, hvordan man kan tilberede kødet, fortæller Benny Arends.

Parret har haft Hereford-køer siden 2000, har i dag 14 moderdyr og deltager flittigt på dyrskuer. De sælger avlsdyr, og foruden salg af kød i gårdbutikken leverer de også kød til Herefords kødkoncept.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce