cookie-og-privatlivspolitik
Myter om landbrug må ikke stå uimodsagt, skriver Anne Lawaetz Arhnung og Martin Merrild fra Landbrug & Fødevarer i denne nytårshilsen til Landbrugsnyts læsere.
Myter om landbrug må ikke stå uimodsagt, skriver Anne Lawaetz Arhnung og Martin Merrild fra Landbrug & Fødevarer i denne nytårshilsen til Landbrugsnyts læsere.

Landbrugsnyt

Nytårsudtalelse: Vi skal udrydde myterne om dansk landbrug

Myter om landbrug må ikke stå uimodsagt, skriver Anne Lawaetz Arhnung og Martin Merrild fra Landbrug & Fødevarer i denne nytårshilsen til Landbrugsnyts læsere.
04. januar 2019 kl. 08:05 Af Anne Lawaetz Arhnung, adm. direktør, Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, formand, Landbrug & Fødevarer

Annonce

NYTÅRSHILSEN: Nytår er altid en anledning til at se tilbage på året, der er gået, og gøre status. 2018 blev et år, der bød på store udfordringer både politisk og vejrmæssigt, men også et år med vigtige sejre.

Landbrug & Fødevarer kunne også i årets løb byde velkommen til en ny administrerende direktør og Thor Gunnar Kofoed som ny viceformand.

Sommerens tørke var vel nok dét, der klarest kom til at kendetegne 2018. Sommerferien blev holdt på Axelborg, og der blev kæmpet for at sikre en tørkepakke til landbruget. Vi fik pakken, men ikke den, som mange landmænd havde håbet på. Tørkens konsekvenser er ikke slut endnu, og vi går ind i et 2019, hvor efterdønninger fra den tørre sommer fortsat vil kunne mærkes. Her glæder vi os over, at partierne bag tørkepakken har forpligtiget sig til at kigge nærmere på sagen i det nye år.

Klimaet har også fyldt meget i året, der er gået. Regeringen fremlagde i oktober deres klima- og luftudspil, der betyder, at vi skal sænke udledningen af drivhusgasser i landbruget. Det fremgår dog af udspillet, at det skal ske på en måde, så danske landmænd fortsat er konkurrencedygtige, og det er en vigtig erkendelse. Det viser nemlig, at regeringen anerkender, at dansk landbrug og fødevareproduktion allerede har en høj grad af klimaeffektivitet. Det betyder også, at vi har en særlig udfordring i at skulle nedsætte drivhusgasudledningen yderligere. Derfor ser vi positivt på, at regeringen har afsat 90 mio. kr. over de næste tre år til klimaforskning i landbruget.


Land og by

Til næste år kan vi se frem mod to store politiske begivenheder: Folketingsvalg og Europaparlamentsvalg. De to valg kommer til at have stor betydning for vores erhverv. Vi håber, at resultaterne af folketingsvalget vil føre til en øget sammenhæng mellem land og by, så byboerne kan få en bedre forståelse for, hvordan virkeligheden ser ud på de danske gårde rundt omkring i landet.

Også dette år har vi oplevet, at der desværre florerer en del myter om landbruget. Dem må vi ikke lade stå usagt. Det er derfor også vigtigt, at vi bliver ved med at arbejde på at oplyse danskerne om, at dansk landbrug har stor fokus på dyrevelfærd, miljøhensyn og klimaeffektivitet. Det kommer vi til at gøre - om muligt - endnu mere i 2019.

Det gjorde vi i 2018 bl.a. ved det landsdækkende arrangement Åbent Landbrug. Her slog landmænd over hele landet dørene op og bød danskerne indenfor, så de kunne se, hvordan vi bedriver landbrug i Danmark. 2018 blev også året, hvor vi kickstartede vores nye omdømmekampagne "Noget af det bedste i verden," der skal vise danskerne, at de med rette kan være stolte af vores landbrug. Vi har allerede fået god respons på kampagnen og håber, at det bliver ved i 2019.

I den finanslov, der blev vedtaget i 2018, så vi stærkt tiltrængte forbedringer i form af en afskaffelse af foderfosfatafgiften og et løfte om en ændring af reglerne for sælgerpantebreve. Det er en stor sejr for landbruget. I løbet af året har vi også formået at få taget 30.000 ha fejlklassificeret jord ud af Natura 2000 til glæde for landmændene. Men vi er ikke færdige med at kæmpe. Der er nemlig stadig arealer med i ordningen, der ikke hører til dér, men de nye grænser er et vigtigt skridt i den rigtige retning.


Brexit er en joker

Den helt store gyser i det forgangne år har været at følge spredningen af afrikansk svinepest i Europa. Med springet fra Østeuropa til Belgien i september er sygdommen kommet mærkbart nærmere Danmark. Når vildsvinehegnet bliver sat op i begyndelsen af 2019, får vi endelig en reel mulighed for at minimere bestanden af vildsvin i Danmark.

2018 har også været et år, hvor det vi har erobret nye markeder på verdensplan, ikke mindst i Asien. Til gengæld har året også været mærket af uroligheder i verdenshandlen, hvor flere store handelsblokke har indført straftold på hinandens produkter, og hvor antallet af tekniske handelshindringer er steget. Brexit bliver den store joker i 2019. Hvis det ender med et hårdt Brexit, kan det have store konsekvenser for den danske eksport til Storbritannien. Sagen understreger, at vi alle sammen bliver fattigere med mindre samarbejde.

Året 2018 har været et spændende år med mange udfordringer, og mon ikke vi kan regne med, at 2019 bliver ligesådan. Vi er i hvert fald klar til endnu et år, hvor vi kæmper for det danske landbrug og fødevareerhverv.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE