Annonce
Landbrug

Øst klarer sig bedre end vest

Driftsøkonom Finn Skotte fra VKST illustrerede med flere tal, at svineproducenterne i Østdanmark klarer sig bedre end kollegerne i Jylland. Foto: Jens Henrik Nybo

Svineproducenterne i Østdanmark har en række fordele - bl.a. billigere korn og højere ejendomspriser - som sikrer bedre soliditet og profit end de jyske kollegaer.

Driftsrådgiver i VKST, Finn Skotte, lagde på Inspirationsaften for Svineproducenter hos VKST i Sorø ud med at sige, at der i år har været storm fra alle fire verdenshjørner med henvisning til en elendig høst, indkøb af dyrt suppleringskorn, lave svinenoteringer og afrikansk svinepest i Belgien, da han tog den aktuelle temperaturmåling på økonomien i svineproduktionen.

- Det hele så ellers ganske fint ud ved årets start med fyldte kornsiloer, pænt afdrag på kassekreditten, så alt i alt lå vi godt positioneret, og derfor så prognoserne lovende ud - også hjulpet af, at vi troede på en normal høst. Siden gik det som bekendt helt anderledes. Så er spørgsmålet nu, om vi skal tale os alle ned i kælderen, eller være jubeloptimister. Ingen af delene, mente Finn Skotte.

Fra plus til minus

Seges har beregnet, at det gennemsnitlige driftsresultat efter ejerløn for en svineproducent i 2017 var knap 1,5 million kroner, mens det tilsvarende tal i år bliver diametral modsat - og mere til, nemlig et minus, der kan lande helt nede på 1,9 millioner. Men der er markante forskelle på den økonomiske situation i landsdelene.

Finn Skotte pegede på en række områder, hvor svineproducenterne i det østlige Danmark har klaret sig bedre end deres jyske kollegaer.

- Generelt er vi bedre positioneret end jyderne og er mindre udfordret, så I kan ranke ryggen lidt, sagde han til forsamlingen.

Han gav som årsag på dette flere forhold, bl.a. at foderomkostningerne er lavere, fordi de østlige øer ligger i et overskudsområde for kornproduktion, ligesom suppleringskorn kan købes billigere, og derved bliver stykomkostningerne lavere end jydernes.

- En anden fordel, I har, er, at I har lettere ved at afhænde en ejendom til en god pris. Der findes lommer i Jylland, hvor det er umuligt at omsætte landbrug, og det stimulerer jo ikke ligefrem bankernes villighed til at yde finansiering. En jysk kollega fortalte mig, at der i et bestemt område ligger hele otte ejendomme sat til salg, og lagde man disse truede ejendomme sammen, ville man kunne gå på egen jord fra Kolding til Esbjerg. Så alt i alt tjener vi bedre og har bedre balance end jyderne, og går det galt her, så har vi et købedygtigt publikum til at tage over, fastslog Finn Skotte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Positive tal

Han underbyggede sine - for sjællænderne - positive betragtninger med tal inden for de forskellige grene i svineproduktionen. Når det gælder indtjeningen for sohold, er der over hele linjen synlige bedre vilkår i øst, både når det gælder resultat før skat, gæld, egenkapital og soliditet. I øst er egenkapitalen på lidt over 14 millioner kroner - omtrent seks millioner højere end hos jyderne, ligesom soliditeten er på 26,5 pct. i forhold til 16 pct. i vest.

Samme tendens tegner sig inden for slagtesvineproducenterne. Her er gælden på 22,6 millioner - 5,5 millioner lavere end i vest. Egenkapitalen er på 11,3 millioner, hvilket er en anelse højere end jydernes, mens soliditeten er på 30 pct., hvor jydernes ender på 24,5 pct.

Når det gælder smågrise-producenterne ligger de i øst dog kun marginalt bedre end hos jyderne. Fremstillingsprisen pr. smågris er på 350 kroner, hvor jyderne ligger på 359 kroner, og profitten pr. smågris er 109 kroner mod 98 i vest.

Endelig viste Finn Skotte tal for fremstillingsprisen pr. kilo. I øst er den på 10,71 kroner i forhold til 11,04 kroner i vest, og profitten ender på 0,61 kroner pr. kilo i øst mod 0,19 kroner hos jyderne.

  • Driftsøkonom Finn Skotte fra VKST illustrerede med flere tal, at svineproducenterne i Østdanmark klarer sig bedre end kollegerne i Jylland. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof