cookie-og-privatlivspolitik
Driftsøkonom Finn Skotte fra VKST illustrerede med flere tal, at svineproducenterne i Østdanmark klarer sig bedre end kollegerne i Jylland.
Driftsøkonom Finn Skotte fra VKST illustrerede med flere tal, at svineproducenterne i Østdanmark klarer sig bedre end kollegerne i Jylland.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Øst klarer sig bedre end vest

Svineproducenterne i Østdanmark har en række fordele - bl.a. billigere korn og højere ejendomspriser - som sikrer bedre soliditet og profit end de jyske kollegaer.
20. november 2018 kl. 14:24 Af Jens Henrik Nybo

Annonce

Driftsrådgiver i VKST, Finn Skotte, lagde på Inspirationsaften for Svineproducenter hos VKST i Sorø ud med at sige, at der i år har været storm fra alle fire verdenshjørner med henvisning til en elendig høst, indkøb af dyrt suppleringskorn, lave svinenoteringer og afrikansk svinepest i Belgien, da han tog den aktuelle temperaturmåling på økonomien i svineproduktionen.

- Det hele så ellers ganske fint ud ved årets start med fyldte kornsiloer, pænt afdrag på kassekreditten, så alt i alt lå vi godt positioneret, og derfor så prognoserne lovende ud - også hjulpet af, at vi troede på en normal høst. Siden gik det som bekendt helt anderledes. Så er spørgsmålet nu, om vi skal tale os alle ned i kælderen, eller være jubeloptimister. Ingen af delene, mente Finn Skotte.


Fra plus til minus

Seges har beregnet, at det gennemsnitlige driftsresultat efter ejerløn for en svineproducent i 2017 var knap 1,5 million kroner, mens det tilsvarende tal i år bliver diametral modsat - og mere til, nemlig et minus, der kan lande helt nede på 1,9 millioner. Men der er markante forskelle på den økonomiske situation i landsdelene.

Finn Skotte pegede på en række områder, hvor svineproducenterne i det østlige Danmark har klaret sig bedre end deres jyske kollegaer.

- Generelt er vi bedre positioneret end jyderne og er mindre udfordret, så I kan ranke ryggen lidt, sagde han til forsamlingen.

Han gav som årsag på dette flere forhold, bl.a. at foderomkostningerne er lavere, fordi de østlige øer ligger i et overskudsområde for kornproduktion, ligesom suppleringskorn kan købes billigere, og derved bliver stykomkostningerne lavere end jydernes.

- En anden fordel, I har, er, at I har lettere ved at afhænde en ejendom til en god pris. Der findes lommer i Jylland, hvor det er umuligt at omsætte landbrug, og det stimulerer jo ikke ligefrem bankernes villighed til at yde finansiering. En jysk kollega fortalte mig, at der i et bestemt område ligger hele otte ejendomme sat til salg, og lagde man disse truede ejendomme sammen, ville man kunne gå på egen jord fra Kolding til Esbjerg. Så alt i alt tjener vi bedre og har bedre balance end jyderne, og går det galt her, så har vi et købedygtigt publikum til at tage over, fastslog Finn Skotte.


Positive tal

Han underbyggede sine - for sjællænderne - positive betragtninger med tal inden for de forskellige grene i svineproduktionen. Når det gælder indtjeningen for sohold, er der over hele linjen synlige bedre vilkår i øst, både når det gælder resultat før skat, gæld, egenkapital og soliditet. I øst er egenkapitalen på lidt over 14 millioner kroner - omtrent seks millioner højere end hos jyderne, ligesom soliditeten er på 26,5 pct. i forhold til 16 pct. i vest.

Samme tendens tegner sig inden for slagtesvineproducenterne. Her er gælden på 22,6 millioner - 5,5 millioner lavere end i vest. Egenkapitalen er på 11,3 millioner, hvilket er en anelse højere end jydernes, mens soliditeten er på 30 pct., hvor jydernes ender på 24,5 pct.

Når det gælder smågrise-producenterne ligger de i øst dog kun marginalt bedre end hos jyderne. Fremstillingsprisen pr. smågris er på 350 kroner, hvor jyderne ligger på 359 kroner, og profitten pr. smågris er 109 kroner mod 98 i vest.

Endelig viste Finn Skotte tal for fremstillingsprisen pr. kilo. I øst er den på 10,71 kroner i forhold til 11,04 kroner i vest, og profitten ender på 0,61 kroner pr. kilo i øst mod 0,19 kroner hos jyderne.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce