cookie-og-privatlivspolitik
På bestøverportalen.dk kan jordbrugere få kontakt til biavlere, der kan hjælpe med bestøvning ved at udsætte bifamilier.
På bestøverportalen.dk kan jordbrugere få kontakt til biavlere, der kan hjælpe med bestøvning ved at udsætte bifamilier.
Foto: Benny Gade

Landbrugsnyt

Portal hjælper biavlere og landmænd med kontakten

Biers bestøvning er vigtig for mange planter. På bestøverportalen.dk kan landmænd få kontakt til biavlere, som kan hjælpe med at sætte bifamilier ud til bestøvning.
25. januar 2019 kl. 10:00 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Bier har svært ved at finde føde i det danske landbrugsland, hvor markerne kan være som golde ørkener for bierne, der søger efter føde. Men biernes bestøvning er vigtig for planter og mange landmænds afgrøder som for eksempel frøavlere.

Derfor har der i nogen tid været gang i tiltag og kampagner for at øge antallet af bier ved at forbedre fødegrundlaget for bierne. Blandt andet kan landmænd blive bivenlige ved at sørge for blomsterstriber rundt om markerrne.

Men med hjemmesiden bestøverportalen.dk er det også muligt for landmanden at få kontakt med biavlere i nærheden, der kan hjælpe med bestøvningen ved at udsætte bifamilier. Det fortalte Rune H. Sørensen, sekretariatsleder i Danmarks Biavlerforening, om på avlermødet hos DSV Frø på Hotel Comwell i Korsør.

- Bestøvning har stor betydning for de af jer, der dyrker kløver, særligt hvidkløver. Værdien af biers bestøvning vurderes samlet at være på mellem 1 og 3 mia. kr. i Danmark, fortalte Rune H. Sørensen.

For kløverfrø vurderes biernes bestøvning at øge udbyttet med 85 procent, men også en afgrøde som raps vurderes biernes bestøvning at øge udbyttet med 5-15 procent.

Der findes 279 arter af bier, men 25 af arterne regner man for at være uddøde, og 20 procent af arterne har man ikke set i de sidste 20 år.

- Fødevaregrundlaget er afgørende for, hvorfor bier har det svært. Der er perioder af året, hvor der ikke er meget føde, i sensommeren mangler der blomster, forklarede Rune H. Sørensen.

Foruden hvidkløver er også æbler helt afhængige af biernes bestøvning, og for jordbær kan biers bestøvning også have en positiv effekt.

- Man får ikke større jordbærudbytte af biers bestøvning, men undersøgelser viser, at jordbærrene holder længere tid i butikken med bibestøvning, fortalte Rune H Sørensen.

Planter kan også bestøves af insekter som svirrefluer og myrer, men i og med at bier lever af nektar, er bien den vigtigste bestøver. Hårene på biernes krop betyder, at de effektivt flytter pollen mellem blomsterne, når de flyver rundt.

Man skal påberegne 2-4 bifamilie pr. ha. i en hvidkløvermark, og det optimale er at udsætte bierne, når der er 25 blomstrende blomster pr. kvadratmeter.

- Jeg anbefaler, at man laver en skriftlig aftale med biavleren, og man kan hente en skabelon, man kan bruge, på bestøverportalen.dk. Og så skal man bede om at få nogle stærke bifamilier og huske at bier har det bedst i læ, i sol og varme og med adgang til vand, forklarede Rune H. Sørensen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce