Annonce
Landbrug

Unge på jagt efter bæredygtig forretningsidé

På det økologiske destilleri Cold Hand Winery er der 1. november startskud for projektet "I gang for 1 million" , hvor afgangselever fra landbrugsskolerne skal udtænke et koncept for en landbrugs- eller fødevarvirksomhed.

Landbrugsskolernes afgangselever skal i efteråret udtænke, hvordan de kan starte en landbrugsvirksomhed for bare én million kroner i et projekt, hvor der er legater på højkant.

80 afgangselever fra syv af landets landbrugsskoler er torsdag den 1. november samlet på det økologiske destilleri Cold Hand Winery i Randers. Her er der kickoff til projektet 'I gang for 1 million', hvor de studerende som et led i deres agrarøkonomuddannelse (sidste trin på landbrugsuddannelsen) skal udarbejde en forretningsplan for en landbrugs- eller fødevarevirksomhed, som kan etableres for én million kroner. De bedste belønnes med legater.

- En typisk landbrugsbedrift koster i dag mange millioner. Men vi ønsker at udfordre og åbne de studerendes øjne for, at de har andre fremtidsmuligheder end kæmpestore produktioner af kød, korn og mælk. I takt med forbrugernes stigende fokus på bæredygtighed, er der i dag gode muligheder for mindre produktioner, hvis man tør kravle højere op i værdikæden, inden man giver slip på sit produkt, siger Jens Peter Hermansen, der er projektleder på 'I gang for 1 million' og økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Til kickoff-arrangementet vil de studerende ud over rundvisning og indblik i Cold Hand Winerys forretningsmodel blive udfordret med inspiration og input fra blandt andre kokken Claus Holm, Henning Sejer, Teknologisk Institut, Peter Hausgaard, landbrugschef Nordea og Torben Blok, Foodservicechef i Økologisk Landsforening, inden de introduceres til selve opgaven.

Legater til vinderne

Det er andet år, at Økologisk Landsforening og landbrugsskolerne kører 'I gang for 1 million'. Erfaringen fra første år er, at det kan inspirere til en ny tankegang omkring landbrug.

- Mindre produktioner enten på egen lille gård eller på lejet jord hos andre, er noget vi ser mere og mere af. De er nok mere arbejdsintensive, men disse produktioner indeholder også potentialer for større værdiforøgelse af produktet. Egen forarbejdning, nye ejerformer og nye kunde-bonde-relationer er veje til højere afkast og lønsomhed, og det får de studerende åbnet øjnene for gennem det her projekt, siger Jens Peter Hermansen.

De enkelte landbrugsskoler bedømmer opgaverne som et led i undervisningen i efteråret, inden et dommerpanel med repræsentanter fra Nordea, Vækstfonden, DTU, AB Catering, Økologirådgivning Danmark, L&F og Økologisk Landsforening kårer de tre bedste forretningsmodeller.

  • På det økologiske destilleri Cold Hand Winery er der 1. november startskud for projektet "I gang for 1 million" , hvor afgangselever fra landbrugsskolerne skal udtænke et koncept for en landbrugs- eller fødevarvirksomhed.
Annonce
Annonce
Annonce
112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo