Landbrugsskolernes afgangselever skal i efteråret udtænke, hvordan de kan starte en landbrugsvirksomhed for bare én million kroner i et projekt, hvor der er legater på højkant.
80 afgangselever fra syv af landets landbrugsskoler er torsdag den 1. november samlet på det økologiske destilleri Cold Hand Winery i Randers. Her er der kickoff til projektet 'I gang for 1 million', hvor de studerende som et led i deres agrarøkonomuddannelse (sidste trin på landbrugsuddannelsen) skal udarbejde en forretningsplan for en landbrugs- eller fødevarevirksomhed, som kan etableres for én million kroner. De bedste belønnes med legater.
- En typisk landbrugsbedrift koster i dag mange millioner. Men vi ønsker at udfordre og åbne de studerendes øjne for, at de har andre fremtidsmuligheder end kæmpestore produktioner af kød, korn og mælk. I takt med forbrugernes stigende fokus på bæredygtighed, er der i dag gode muligheder for mindre produktioner, hvis man tør kravle højere op i værdikæden, inden man giver slip på sit produkt, siger Jens Peter Hermansen, der er projektleder på 'I gang for 1 million' og økologikonsulent i Økologisk Landsforening.
Til kickoff-arrangementet vil de studerende ud over rundvisning og indblik i Cold Hand Winerys forretningsmodel blive udfordret med inspiration og input fra blandt andre kokken Claus Holm, Henning Sejer, Teknologisk Institut, Peter Hausgaard, landbrugschef Nordea og Torben Blok, Foodservicechef i Økologisk Landsforening, inden de introduceres til selve opgaven.
Legater til vinderne
Det er andet år, at Økologisk Landsforening og landbrugsskolerne kører 'I gang for 1 million'. Erfaringen fra første år er, at det kan inspirere til en ny tankegang omkring landbrug.
- Mindre produktioner enten på egen lille gård eller på lejet jord hos andre, er noget vi ser mere og mere af. De er nok mere arbejdsintensive, men disse produktioner indeholder også potentialer for større værdiforøgelse af produktet. Egen forarbejdning, nye ejerformer og nye kunde-bonde-relationer er veje til højere afkast og lønsomhed, og det får de studerende åbnet øjnene for gennem det her projekt, siger Jens Peter Hermansen.
De enkelte landbrugsskoler bedømmer opgaverne som et led i undervisningen i efteråret, inden et dommerpanel med repræsentanter fra Nordea, Vækstfonden, DTU, AB Catering, Økologirådgivning Danmark, L&F og Økologisk Landsforening kårer de tre bedste forretningsmodeller.