Annonce
Landbrug

VM spilles på græs fra Skuderløse

Troels Lunden er ikke den mest fodboldinteresserede landmand, faktisk har han aldrig set en hel fodboldkamp. Men når nu VM skal spilles på græs, han har dyrket, vil han sætte sig ned og se en VM-kamp. Det kunne jo passende være en af Danmarks tre gruppekampe. Foto: Denny Michael Jakobsen

Når fodbolden ruller ved VM i Rusland til sommer, sker det for tredje VM i træk på dansk græs, som lokale frøavlere har dyrket.

Verdens bedste frø til verdens bedste fodbold.

Sådan siger frøavler Troels Lunden, som dyrker rajgræs og rødsvingel ved Skuderløse. Græsfrøene bliver blandt andet brugt til plænegræs i sportsarenaer. Blandt andet ved det kommende VM i fodbold i Rusland, hvor 8 ud af 12 kampstadioner har fået sået græs fra DLF.

- Det er da meget sjovt at tænke på. Så kan det være, at jeg skal se en hel fodboldkamp, det har jeg ikke prøvet før, lyder det beskedent fra Troels Lunden.

Han glæder sig over, at andre får glæde af de græsfrø, han har dyrket.

- Det er godt, man kan dyrke noget, som folk synes er interessant og gerne vil have, det bliver man da glad for. Og det er et godt brand for Danmark at levere græs til VM-kampene, siger Troels Lunden, som bor på Selvadsgaard, hvor han også dyrker hvede og byg.

Udfordringer med gæs
Han råder i alt over 425 hektar, som også dækker over forpagtet jord. På de 50 ha dyrker han græs. Kornet fylder altså den største del, men risikoen ved frøavl er større, som han siger.

- Der er andre udfordringer, når du dyrker frø. En kornmark kan ikke slå så meget fejl som en frømark. Græsfrø er meget modtagelige over for rust. Du skal hele tiden være på forkant med sygdomme, så det er vigtigt, du holder det sundt og får givet den rette mængde gødning. Rådgiverne fra DLF er gode til at komme forbi og rådgive, og så får vi sammen fundet løsninger, fortæller Troels Lunden, som også kæmper med gæs, som er et voksende problem.

- Gæssene yngler ved Holmegaard Mose, og når de skal have mad, er det som om, at de har fået smag for rajgræs, fortæller Troels Lunden, der håber, at der snart bliver bedre mulighed for at regulere bestanden.

Næsten på hjemmebane
Det er tredje VM i træk, hvor verdens bedste fodboldspillere spiller på DLF-udviklet græs, og nedtællingen til sommerens VM-slutrunde i Rusland er i fuld gang. Danmark har kvalificeret sig, og spillerne kan dermed se frem til næsten at spille på hjemmebane, når de løber ind på den danske grønsvær i Rusland.

DLFs græs er efterspurgt af den russiske sportsgræsindustri, og erfaringerne fra de seneste slutrunder i Sydafrika i 2010 og Brasilien i 2014 er i høj kurs.

- DLFs sportsgræsser er blevet sået på 8 af de 12 kampstadioner samt flertallet af træningsbanerne og landsholdenes base camps, fortæller Søren Halby, salgs- og marketingdirektør i DLF.

- Produktspecialister fra DLF har besøgt flere af banerne og rådgivet lokale groundsmen om græsvalget under de meget varierende klimaforhold, som spænder fra mild subtropisk klima i Sochi ved Sortehavet til iskoldt indlandsklima længere mod nord på det store kontinent. DLFs massive investering i forskning og forædling har resulteret i nye sorter med mange gode egenskaber, som der er brug for til at få banerne gjort turneringsklar, siger Søren Halbye.

Lokalt præg på banerne
Alle kampene skal spilles på naturligt græs, og der vil være fokus på banernes kvalitet. Ingen af kampstadionerne vil være helt ens, da det er de lokale groundsmen og baneentreprenører, der vælger græsløsningerne til de baner, som de har ansvaret for.

Det internationale fodboldforbund FIFAs lokale organisationskomite skal i sidste ende godkende banerne. Mange stadioner er ved at være klar, mens nogle af de nyanlagte stadioner har et stykke vej endnu. Til hvert kampstadion hører også tre træningsbaner, som ifølge de officielle retningslinjer skal have de samme græsoverflader som kamparenaen og være i perfekt stand.

DLFs plænesorter efterspørges til nyetablering af fodboldbaner, til rullegræs og til eftersåning. I Rusland er DLF det bedst repræsenterede frøfirma med mere end 100 plænegræssorter på den officielle russiske statssortliste. DLF står for omkring 65 procent af det græsfrø, der bliver importeret til Rusland.

Nyt innovativt græs
På alle VM-stadioner vil banens udseende og egenskaber være bestemt af eftersåningsstrategien og banens øvrige pasning og pleje. Alle russiske stadioner bliver eftersået i løbet af foråret med rajgræs. De fleste vil vælge blandinger, der indeholder traditionelle diploide sorter og nye 4turf-sorter, som er DLFs nye innovative, stresstolerante rajgræsser.

4turf-sorterne spirer hurtigere end traditionelle sorter, og de er udviklet specielt til hurtig etablering med en unik stress tolerance. De er særligt velegnede til det russiske klima, fordi de kan etablere sig hurtigt ned til jordtemperaturer så lave som 3°C.

For Troels Lunden begynder arbejdet med at så græsfrø i april, og først i slut juli-start august 2019 er græsset klar til at blive høstet. Og hvem ved. Måske er det Messi eller Ronaldo, der kommer til at brillere med deres fodboldkunster på græsset fra markerne ved Skuderløse.

  • fodbold2
    Troels Lunden er ikke den mest fodboldinteresserede landmand, faktisk har han aldrig set en hel fodboldkamp. Men når nu VM skal spilles på græs, han har dyrket, vil han sætte sig ned og se en VM-kamp. Det kunne jo passende være en af Danmarks tre gruppekampe. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet