cookie-og-privatlivspolitik
Renten på realkreditlån er steget meget på kort tid, men historisk set er den stadigvæk lav, understreger økonomer. (Arkivfoto)
Renten på realkreditlån er steget meget på kort tid, men historisk set er den stadigvæk lav, understreger økonomer. (Arkivfoto)
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Boligkøb under krisen: Få styr på lånet

Nærlæs finansieringstilbuddet, og overvej at kurssikre lånet. Du skal til gengæld undlade at spekulere i rentefald.
06. april 2020 kl. 07:00 Af Ritzau

Annonce

I 2019 var renten på realkreditlån nærmest negativ, og derfor omlagde og optog rekordmange boligejere lån sidste år.

Men i år er coronakrisen kommet buldrende ind fra højre, og det har fået renten på boliglån til at tage nogle hop.

Det skal man som boligkøber dog ikke bruge tid på at bekymre sig om, mener Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

- Man skal ikke begræde, at man ikke nåede at få lånet til den laveste rente. For renten er stadigvæk lav, og det er ikke sikkert, at den laveste rente kommer tilbage, siger han.

Hvis man er meget nervøs over rentehoppene, kan man udskyde boligkøbet nogle uger, så der er kommet større klarhed over økonomiens og sygdommens udvikling herhjemme.

Men generelt skal man ikke spekulere i, om renten falder igen lige om hjørnet, eller om huspriserne styrtdykker om tre måneder. For det kan ingen spå om.

- Man skal købe bolig efter sit behov, sin økonomi og med en lang tidshorisont. Og hvis behovet er der nu, må man tage udgangspunkt i den nuværende rente, siger Morten Bruun Pedersen.

Når det er sagt, er renten på realkreditlån heller ikke noget, der får økonomer eller banker til at trække fuldstændigt i håndbremsen.

- På kort tid er renten gået fra en halv procent til to. Det er en kraftig stigning på kort tid, men historisk set er renten stadigvæk lav, siger Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Man kan dog overveje at lave en kurssikring af lånet. Det gælder især, hvis man først overtager boligen om nogle måneder. For selv om man skriver under nu, bliver lånet først hjemtaget, når pengene skal overdrages.

- Hvis det først er om to-tre måneder, kan renten nå at ændre sig meget, siger Brian Friis Helmer.

Renten kan både ændre sig til det bedre eller det værre, så kurssikringen er for dem, som trives med at være sikre på deres udgifter på forhånd.

Man skal også være sikker på, at det lånetilbud man indhentede for to-tre uger siden, stadigvæk gælder.

- I øjeblikket ændrer tingene sig næsten fra dag til dag. Så hvis man ikke har kurssikret sit lån, kan der være sket en masse, siger Brian Friis Helmer.

Har man ikke låst sig fast, bør man desuden tage en ny runde hos de forskellige banker og realkreditinstitutter.

For selv om man ikke kan forhandle om realkreditrente og kurs, kan man forhandle om den samlede pakke - herunder gebyrer og bankrente.

- Bidragssatsen er ikke ens alle steder, og mange supplerer med et banklån. Så man skal finde det sted, hvor man kan få den bedste samlede aftale, siger Morten Bruun Pedersen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce