Annonce
Bolig og livsstil

Brug øl og vin i den hjemmelavede grillmarinade

Gå uden om de bitre øl til marinader og sovs. Hvis øllet kommer op at koge under tilberedningen, kommer det nemlig til at fremstå mere bittert. Foto: Free/Colourbox

Mørke øltyper og kraftige rødvine er velegnede som forkælelse til grillmaden.

Bøffer, kyllingestykker og grove grøntsager får gerne en kærlig overhaling med den gode marinade, inden de bliver lagt på grillen.

Og planlægger man at servere øl eller vin til maden, bør man måske overveje at undvære et skvæt til marinaden.

Det går nemlig rigtig godt i spænd, når der er sammenhæng mellem marinade og glassets indhold. Det fortæller sommelier Heine Egelund.

- Til grillmad er øl som brown ale-typerne fantastiske. De er mørke, har god maltkarakter og en lille kant af sødme, som er fantastisk til det lidt brændte, der er på grillmaden.

Det kan også være en stout, dubbel eller porter, som har en dyb næsten lakridsagtig smag, tilføjer han.

At grillmarinade går hånd i hånd med det mørkere øl, kan forfatter, foredragsholder og øldommer Carsten Berthelsen tilslutte sig.

- Hvis jeg nu skulle lave en marinade at lægge kød i, så ville jeg bruge det brune øl. For eksempel påskestenøl fra Thisted, den er meget fin til alle former for marinader, siger Carsten Berthelsen.

Han tilføjer, at øllen er på omkring syv procent, og at det er meget velegnet, når den skal bruges som smagsgiver i en marinade.

Han fremhæver også Furs Påskebryg, som også er en mørk øl på lidt over syv procent.

Der er dog også et forbehold, når man putter øl i grillmarinaden.

- Bruger vi øllet som marinade, skal man være meget varsom med, hvor bittert det er. Hvis det begynder at koge, får det en bitter eftersmag, siger Carsten Berthelsen.

- Vil man bruge øl i sovser, skal det være det brune maltede øl, som ikke er særlig højt i humle - altså ikke særlig bittert. Det er en generel pegepind.

Sommelier Heine Egelund fortæller, at de fleste vine, man kunne have lyst til at drikke til grillmaden, også egner sig til marinaden.

- Jo kraftigere vinen er, jo bedre smag giver den til kødet, siger han.

Når man skal marinere sit kød til grillen - eksempelvis bøffer - foreslår Heine Egelund at lave en base af balsamico og neutral olie - eksempelvis vindruekerneolie.

Så kan man fylde op med alle de friske krydderurter, der skal give smag, samt salt og peber.

Derefter tilsættes det øl eller den vin, der skal agere smagsgiver i marinaden.

- For eksempel hvis man vil have pinot noir eller porter i, så hælder man omkring en halv til en hel deciliter i, siger Heine Egelund.

Derefter lægges bøfferne i marinaden, og så kan det hele pakkes lufttæt og stilles i køleskabet, så smagen rigtigt trækker ind i kødet.

Her kan det så ligge og hygge sig i timevis - gerne omkring otte timer.

- Tag det ud, en halv time før der skal grilles. Læg det på grillen og den marinade, der er tilbage i posen, kan så smøres stille og roligt ud, mens man griller, forklarer Heine Egelund.

Fakta: Vælg øl til marinaden

- Øl til grillmarinaden skal gerne være mørke.

- Er det lyst kød, der skal marineres, kan man dog sagtens bruge en lys pilsner.

- Gå uden om de bitre øl, da tilberedningen kan gøre øllet mere bittert.

Kilde: Carsten Berthelsen.

/ritzau fokus/

  • Grillede ribben og en fadøl
    Gå uden om de bitre øl til marinader og sovs. Hvis øllet kommer op at koge under tilberedningen, kommer det nemlig til at fremstå mere bittert. Foto: Free/Colourbox
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet