cookie-og-privatlivspolitik
- Det store spørgsmål er, om renterne falder til ro, når krisen gør det. Men man skal ikke forvente, at de bare falder tilbage på samme niveau som før coronakrisen, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.
- Det store spørgsmål er, om renterne falder til ro, når krisen gør det. Men man skal ikke forvente, at de bare falder tilbage på samme niveau som før coronakrisen, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Brug rentestigningen til at forhandle boligprisen ned

Renten er steget betydeligt, og det kan koste dig drømmeboligen, hvis ikke du formår at finde forhandlingsevnerne frem.
26. marts 2020 kl. 11:00 Af Ritzau

Annonce

Hvis I var i banken for en måned siden og fik et tilbud om et lån på to millioner til at købe drømmeboligen for, så er der altså sket en hel del siden da.

Coronakrisen har sendt renterne på realkreditlån i vejret - fra 0,5 til 2 procent på et 30-årig fastforrentet lån. Og det sætter sit aftryk på, hvor meget I kan købe bolig for.

- Går den samme familie ned i banken igen, så er svaret, at de kan købe for seks procent mindre nu, siger Lise Nytoft Bergmann, som er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea.

Så hvor familien før kunne se på en bolig til to millioner kroner, er beskeden nu, at de må låne maksimalt 1.880.000 kroner.

- Så man skal ud at forhandle boligen minimum seks procent ned i pris. Vores bedste råd lige nu er, at man virkelig skal forhandle med sælger, og så skal man kun købe med langsigtet brug for øje, siger hun.

Det vil sige fem år som absolut minimum - og gerne mindst ti år.

Jørgen Munksgaard Rasmussen er boligøkonomisk fagekspert hos Videncentret Bolius, og han anslår også, at rentestigningen løber op i en stigning i nettoydelsen på 5-6 procent.

- Så må man droppe den bolig, eller også skal man have et prisnedslag, der matcher, før banken vil acceptere købet, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen og tilføjer:

- Og så har man oven i købet ikke fået afslag for den høje risikopræmie, man tager. Vi befinder os på et utroligt usikkert marked, så det bør man også tage højde for.

Afslaget kan altså med fordel være højere.

Det helt store spørgsmål er så, om din forhandlingstaktik kommer til at virke på sælger. Risikoen er, at de i stedet vælger at udskyde salget, i håb om at markedet vender igen.

- Men nogle skal simpelthen have solgt på grund af faktorer i deres liv. Og der vil køberne stå med gode kort på hånden, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Boligmarkedet påvirkes dog også i høj grad af ledighed og psykologi.

- Når vi som nu ser, at der kommer flere i arbejdsløshedskøen, så er der færre, der kan købe bolig. Det kræver almindeligvis en god fast indtægt, siger Lise Nytoft Bergmann og fortsætter:

- Det rammer alle andre på mavefornemmelsen, hvis naboen bliver ramt. Så man kan forvente, at effekten på boligpriserne kan blive større på grund af det psykologiske aspekt.

Forudsigelser af renteudviklingen fremadrettet vil begge eksperter holde sig langt fra. Det kræver ikke en boligøkonom, men en krystalkugle, som Lise Nytoft Bergmann udtrykker det.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce