Annonce
Bolig og livsstil

Danmarks bedste romkugler? Det må alle bilde dig ind

Alle må slå sig op på at sælge Danmarks bedste romkugler, men i Nørre Åby på Vestfyn ligger et bageri, der rent faktisk har label på det. I 2018 vandt de konkurrencen i Danmarks bedste romkugle, hvilket efterfølgende fik forretningens overskud til at stige med 4000 procent. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Pas på med at falde for skilte som "Danmarks bedste romkugler" eller "byens bedste udsigt". Butikker må skrive det uden dokumentation.

Har du prøvet at gå forbi et bageri, der reklamerer med Danmarks bedste romkugler? Eller måske har du boet på et hotel, der slog sig op på at have byens bedste udsigt?

De fornemme titler er at finde over alt, men som forbruger skal du passe på med at lade dig drage af dem. Alle kan nemlig slå sig op på den slags, uden at have dokumentation for det.

Hvis butikkerne selv mener, de har Danmarks, byens eller verdens bedste produkt, så må de reklamere med det.

- Det er subjektivt, hvad man synes, er den bedste romkugle eller udsigt, og virksomhederne behøver derfor som udgangspunkt ikke kunne dokumentere den slags, siger Eva Vindsebæk Sjøgren, der er chefkonsulent hos Forbrugerombudsmanden.

Hvis der ikke er et mærkat under udsagnet, som stammer fra en decideret konkurrence, butikken har vundet, så antages det, at du som forbruger godt ved, at det er titler, du ikke skal tage for pålydende.

Der er dog undtagelser, som kan være vildledende markedsføring.

- Hvis et hotel siger, det har byens bedste udsigt, men man kigger ind i en mur, så vil det være vildledende, siger Eva Vindsebæk Sjøgren.

I et sådan tilfælde vil du kunne klage til Forbrugerombudsmanden.

Men uanset om butikken har vundet en pris eller ej, så vil den gennemsnitlige forbruger blive påvirket af skiltene med de flotte udsagn. Det mener Tony Evald Clausen, der er ekspert i adfærdspsykologi.

- Når man ser et skilt med den slags udsagn, vil det påvirke en i en positiv retning, og man vil umiddelbart godtage udsagnet. Medmindre man allerede har haft erfaring med produktet og mener, det er opblæst, siger han.

Ofte godtager vi det ukritisk, fordi tabet vil være minimalt, hvis det viser sig ikke at være sandt. Det er sjældent, du vil føle dig decideret vildledt, hvis du bliver skuffet over det, der skulle være Danmarks bedste romkugle.

Men i situationer, hvor der er mere på spil, bør du som forbruger teste udsagnet, inden du benytter dig af tilbuddet, råder Tony Evald Clausen.

Skal du giftes og ønsker en god udsigt til festen, skal du være varsom med at købe dig ind på "Danmarks bedste udsigt" uden at have set den først. For skuffer den, vil du i højere grad føle dig snydt.

Der er dog ingen markedsføring, der slår, når du som kunde har haft en god oplevelse med et produkt og omtaler det positivt på sociale medier eller anbefaler det til vennerne.

- Den mest effektive form for markedsføring er der, hvor kunderne selv tænker: "Hold kæft, de er gode dem her", i stedet for at butikkerne selv skriver det, siger Tony Evald Clausen.

/ritzau fokus/

  • Danmarks bedste Romkugle ved Foodexpo i Herning
    Alle må slå sig op på at sælge Danmarks bedste romkugler, men i Nørre Åby på Vestfyn ligger et bageri, der rent faktisk har label på det. I 2018 vandt de konkurrencen i Danmarks bedste romkugle, hvilket efterfølgende fik forretningens overskud til at stige med 4000 procent. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof