cookie-og-privatlivspolitik
Ifølge Videncenter for Arbejdsmiljø er danskerne et af de folkefærd, som sidder mest ned i Europa. Det gælder både på job og privat. (Arkivfoto)
Ifølge Videncenter for Arbejdsmiljø er danskerne et af de folkefærd, som sidder mest ned i Europa. Det gælder både på job og privat. (Arkivfoto)
Foto: Sigrid Olsson/Free

Livsstil

Det slider på kroppen at sidde stille på kontorstolen

Lang tids stillesiddende arbejde kan både påvirke dit fysiske og mentale helbred, og på sigt kan det medføre livsstilssygdomme, indikerer studier.
05. februar 2019 kl. 10:00 Af Af Cecilie Lyngberg/ritzau fokus/

Annonce

Syv en halv time på en kontorstol foran en computer - kun afbrudt af en gåtur til kaffemaskinen og et par ture til printeren.

Flere og flere af os har i dag et stillesiddende arbejdsliv, der kredser om en skærm. Og det er ikke uden grund, at hæve-sænke-borde, firma-fitness og motionsplakater er blevet en del af mange arbejdspladser.

For det inaktive kontorliv kan faktisk være hård kost for kroppen.

- Helt overordnet viser studier, at meget stillesiddende tid - både på arbejde og i fritiden - øger risikoen for livsstilssygdomme. Blandt andet hjerte-kar-sygdomme og diabetes, men også muskelskelet-besvær, siger Mette Korshøj, der er forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Med til billedet hører dog, at det er ikke nødvendigvis er kontorstolen, som er skurken, forklarer Mette Korshøj. Det er snarere det faktum, at man ikke varierer sin arbejdsstilling.

- Stillesiddende aktivitet er jo som udgangspunkt ensformig aktivitet. Og ensformig aktivitet slider ensidigt, forklarer forskeren.

Derudover bruger man heller ikke særligt meget energi, når man bare sidder stille og taster. Og det er endnu en grund til, at inaktivt kontorarbejde kan medføre en række livsstilssygdomme.

- Man kan være i øget risiko for at blive overvægtig, fordi man simpelthen ikke forbrænder særlig meget energi, når man sidder ned, forklarer Mette Korshøj.

Det afhænger dog også af, hvad du laver i din øvrige arbejdstid og fritid, tilføjer hun.

Hvis du eksempelvis også laver manuelt arbejde eller løft i din arbejdstid, kan det stillesiddende arbejde fungere som en vigtig pause.

Men hvis du sidder foran computeren hele dagen og heller ikke motionerer i fritiden, kan billedet se anderledes ud.

Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser eksempelvis, at danskerne i gennemsnit sidder ned syv til ti timer i hverdagen. Og det gør os til et af de mest stillesiddende folkefærd i Europa, skriver Videncenter for Arbejdsmiljø.

- Og hvis man ikke engang imellem sørger for at lave noget fysisk aktivitet, som har høj nok intensitet til, at ens kondition og muskelstyrke bliver opretholdt, så kan det igen lede til en række forskellige livsstilssygdomme, siger Mette Korshøj.

Et nyt britisk studie antyder desuden, at blodgennemstrømningen i hjernen også bliver nedsat en smule, når man sidder ned i flere timer. Det påvirker iltningen af hjernecellerne, og på sigt kan det give øget risiko for demens og andre såkaldt neurodegenerative sygdomme.

Det skriver The Journal of Applied Physiology på baggrund af studiet fra Liverpool John Moores University.

Forskerne bag råder derfor til, at man så vidt muligt undgår at sidde ned i længere perioder, men jævnligt rejser sig fra kontorstolen og går en lille tur. Det udtaler forskningsleder Sophie Carter til New York Times.

Mette Korshøj vil hellere råde til, at man i bredere forstand husker at variere sine arbejdsstillinger i løbet af dagen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce