cookie-og-privatlivspolitik
Selv om vinteren byder på længere perioder med frostgrader, skal du ikke forvente at se færre dræbersnegle i haven til foråret, vurderer Stine Slotsbro, der har forsket i dræbersnegle ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.
Selv om vinteren byder på længere perioder med frostgrader, skal du ikke forvente at se færre dræbersnegle i haven til foråret, vurderer Stine Slotsbro, der har forsket i dræbersnegle ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Dræbersnegle trodser frosten: Sådan slipper du for dem

Frostvejr har kun en lille effekt på antallet af dræbersnegle i haven. Men til gengæld kan kulden få en anden virkning på dem til foråret, vurderer en forsker.
23. februar 2021 kl. 07:00 Af Ritzau

Annonce

Frostgrader, snefygninger og isglatte veje har i den seneste tid ramt store dele af landet.

Og for nogle haveejere kan det derfor være fristende at tro, at den hårde kulde kan gøre et betydeligt indhug i årets bestand af dræbersnegle.

Men sådan forholder det sig ikke.

- Frosten vil have en meget lille effekt på antallet af dræbersnegle, fordi de er frysetolerante, siger Stine Slotsbro, der har forsket i dræbersnegle ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

Groft sagt, vil årets bestand af dræbersnegle i haven altså ikke ændre sig synderligt, uanset hvor hård vinteren er, og hvor længe den varer, vurderer Stine Slotsbro.

Annonce

Når frostvejret melder sin ankomst, vil dræbersneglen desuden klare sig ved at søge ned i jorden eller mod lune skjul som kompostbunken.

Men selv om antallet af dræbersnegle forbliver nogenlunde uændret, så kan frostvejret alligevel godt få en indvirkning på dem.

- Når der er frost, behøver sneglene ikke ret meget mad, fordi de ikke skal bruge så meget energi. Og det betyder, at de ikke rigtig vokser, forklarer Stine Slotsbro.

Hvis frosten fortsætter ind i det tidlige forår, vil du derfor opleve, at dræbersneglene i haven er mindre i størrelse, og dermed kan gøre mindre skade, end hvis vejret havde været lunt og fugtigt.

Det er dog med at nyde de skrumpede varianter, så længe det varer.

Annonce

- Når frosten forsvinder, vil dræbersneglene begynde at kompensere for det, og derfor kan størrelsen på dem være normal igen i august, siger Stine Slotsbro.

Finder du en dræbersnegl i haven, så vil den i gennemsnit lægge omkring 400 æg i løbet af en sommersæson, vurderer Jes Aagaard, der er uddannet biolog og naturvejleder i Naturstyrelsen.

Og hvis æggene er lagt i slutningen af sæsonen, så vil nogle ikke nå at klække, hvorved de overvintrer under jorden.

- Mange af dem ligger så langt nede i jorden, at de godt kan tåle, hvis der kommer en vis mængde frost, siger Jes Aagaard.

Når foråret kommer, kan du sætte ind mod dræbersneglene ved at kultivere jorden i haven. Det betyder, at du jævnligt vender øverste jordlag med et tre- eller femtandet haveredskab.

Annonce

- Kultivering bringer snegleæggene frem, så fugle og insekter kan æde dem, forklarer Jes Aagaard.

Sørg desuden for, at haven ikke oser af lune skjulesteder som kompostbunker, brændestabler og træstubbe.

Du kan også anskaffe dværghøns, moskusænder eller løbeænder, som kan gøre arbejdet for dig.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE