cookie-og-privatlivspolitik
- Betalinger er et af de områder, hvor vi har muligheden for at gøre tingene meget lettere. Jeg mener, at det skal være lige så let at sende penge til nogen, som det er at sende et billede, sagde Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, ved en konference i april ifølge The Guardian. (Arkivfoto)
- Betalinger er et af de områder, hvor vi har muligheden for at gøre tingene meget lettere. Jeg mener, at det skal være lige så let at sende penge til nogen, som det er at sende et billede, sagde Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, ved en konference i april ifølge The Guardian. (Arkivfoto)
Foto: Dado Ruvic/Reuters

Livsstil

Facebook lancerer kryptovaluta: Få styr på sikkerheden

Facebook vil give dig mulighed for at betale med det sociale medies egen kryptovaluta. Men skal du lukke giganten ind i din privatøkonomi?
18. juni 2019 kl. 11:40 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

Overførsler med et swipe - og det endda helt uden at du behøver en bankkonto. Sådan lyder visionerne fra Facebook, som netop har annonceret sin egen kryptovaluta Libra.

Efter planen skal den rulles ud inden for et år, og den adskiller sig fra andre kryptovalutaer ved at være knyttet fast til kursen for en række statsudstedte valutaer.

Modsat eksempelvis bitcoin kan kursen altså ikke bare suse op og ned.

Men ifølge Berit Skjernaa, som er senior security and privacy specialist hos Alexandra Instituttet og bestyrelsesmedlem i MyData Global, skal du slå koldt vand i blodet, før du hopper med på bølgen.

- Man skal først og fremmest se på forretningsmodellen. Hvor tjener de deres penge? Og hvem styrer kryptovalutaen?

- Overvej, om det er en "første fix er gratis"-model, hvor man som individ eller gruppe bliver afhængige af servicen - som i starten er gratis eller billig - for senere at blive pålagt høje gebyrer, når det er blevet en vane for mange, siger Berit Skjernaa.

Jens Hummelmose, som er udviklingschef og skribent hos tech-mediet recordere.dk, råder til at overveje, hvor meget magt du vil tillægge Facebook.

- Problemet opstår, når du lægger din privatøkonomi over hos nogle, der allerede har rigtig meget viden om dig, siger Jens Hummelmose og fortsætter:

- Skrækscenariet er, at Facebook bliver omdannet til en portal, der hele tiden presser dig til at lave køb baseret på din adfærd i stedet for dit egentlige behov.

Han peger på, at du allerede i dag får målrettede reklamer på Facebook, som knytter sig til din adfærd og præferencer.

Hvis du også lukker Facebook ind i din privatøkonomi, fodrer du dem med endnu flere informationer om dine forbrugsmønstre.

- Facebook er interesseret i at konvertere din adfærd til handler og tjene penge på dig. Jo mere de kan friste dig til at lave transaktioner gennem dem - jo bedre for dem og jo dårligere for din privatøkonomi.

Facebooks mulighed for pengeoverførsler kan foretages via deres apps Messenger og WhatsApp, og valutaen opbevares og overføres ved hjælp af en såkaldt wallet - og kræver altså ikke, at der overføres mellem bankkonti.

Men Jens Hummelmose mener, at man er bedre stillet ved at overføre sine penge via de etablerede banker.

- Bankerne har selvfølgelig også en interesse i at sælge dig eksempelvis forsikringer. Men de har ikke en interesse i, at du bare laver køb, siger han.

Derudover lægger han vægt på, at der foregår meget svindel over Facebook.

Og hvor man med et dankort ved, at man kan få ført pengene tilbage ved misbrug, så er det endnu uklart, hvilke muligheder man har med Facebooks kryptovaluta.

- Jeg ser kun faresignaler. Jeg ser ikke noget godt i Facebooks kryptovaluta, som tingene er lige nu, siger Jens Hummelmose.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Livsstil

KONKURRENCE Deltag i vores Jule konkurrence og vind et gavekort på kr. 500,- til Godstedlunds juleshop.

Hvad kan du vinde??Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside. Sidste frist for deltagelse er fredag den 29. november kl. 12.00. Vinderen udtrækkes fredag den 29. november kl. 12.15 og vil få direkte besked samme dag, som konkurrencen er slut.

Annonce