cookie-og-privatlivspolitik
- Det vil kræve store ændringer, men ved at følge planen kan vi nedsætte risikoen for kræft, hjerteanfald og diabetes. Det kan medvirke til at undgå 11 millioner dødsfald om året, lyder beskrivelsen fra EAT-Lancet kommissionen. (Arkivfoto)
- Det vil kræve store ændringer, men ved at følge planen kan vi nedsætte risikoen for kræft, hjerteanfald og diabetes. Det kan medvirke til at undgå 11 millioner dødsfald om året, lyder beskrivelsen fra EAT-Lancet kommissionen. (Arkivfoto)
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Livsstil

Kød er ikke bandlyst: Sådan ser en klimavenlig menu ud

Få overblik over, hvor meget kød, fisk, frugt og grønt du kan smide på tallerkenen, hvis kosten både skal favne din og planetens sundhed.
02. december 2019 kl. 10:00 Af Ritzau

Annonce

Du har sikkert hørt det 100 gange. Du skal skære ned for kødet og op for grøntsagerne for klimaets skyld.

Men hvad vil det helt konkret sige?

Det kan et hold af internationale forskere, som står bag rapporten EAT-Lancet, svare på. De har nemlig omdannet videnskaben til helt præcise retningslinjer for den menu, du kan smide på tallerkenen.

Anbefalingerne er lavet med omtanke for din sundhed og klimaet. Og her er kød ikke fuldstændig forvist.

- EAT-Lancet-rapporten viser, at en bæredygtig kost ikke er det samme som absolut fravær af kød. Det handler om at sænke indtaget, siger professor MSO Susanne Gjedsted Bügel fra Institut og Ernæring på Københavns Universitet.

Der er nemlig nogle sundhedsmæssige fordele ved at få en smule kød. Det sikrer eksempelvis, at du nemmere optager jern fra din øvrige kost.

- Hvis man spiser kød to gange om ugen i stedet for hver dag, så får man stadig fordelene, fortæller Susanne Gjedsted Bügel.

Helt præcist kan en bæredygtig kost ifølge rapporten indeholde 98 gram oksekød, lam eller svinekød på ugebasis. Derudover kan du ugentligt indtage 203 gram fjerkræ samt 196 gram fisk og skaldyr.

Men selv om kødet kan blive på vores tallerkener, skal planter være den nye hovedret, lyder budskabet fra EAT-Lancet Kommissionen.

Michael Minter, som er programleder for fremtidens fødevarer hos den grønne tænketank Concito, bemærker, at det også er vigtigt at tage hensyn til, hvad der kan produceres lokalt og regionalt.

- Spis så meget som muligt af årstidens lokale grønt, så du mindsker energiforbrug til drivhusproduktion og transport, siger han og tilføjer:

- I vinterhalvåret kan man overveje en god kålsalat med æbler og nødder i stedet for icebergsalat med importeret eller drivhusproduceret tomat og agurk.

Ifølge de seneste beregninger fra Concito tegner mad og drikke sig for knap 20 procent af gennemsnitsdanskerens udledning af drivhusgasser. Det er altså en effektiv knap at skrue på for at nedsætte dit personlige klimaaftryk.

- EAT-Lancet-referencekosten er interessant, fordi det er første gang, man forsøger at forene sundhedsperspektivet med bæredygtighed - og med konkrete beregninger viser, at der vil være store gevinster på begge parametre ved at omlægge kosten, siger Michael Minter.

Der er også nogle fødevarer, som forskerne bag rapporten råder dig til at skære ud af din kost. Det er raffinerede kornprodukter, stærkt forarbejdede fødevarer og tilsat sukker. Og så skal du undgå madspild.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce