cookie-og-privatlivspolitik
Ifølge investeringsrådgiver Hans Peter Christensen kan du overveje at sætte store beløb fra en arv i såkaldte onlinebanker som Santander Consumer Bank, som har en positiv rentesats. (Arkivfoto)

2

Billeder

Ifølge investeringsrådgiver Hans Peter Christensen kan du overveje at sætte store beløb fra en arv i såkaldte onlinebanker som Santander Consumer Bank, som har en positiv rentesats. (Arkivfoto)
Foto: Edgard Garrido/Reuters

Livsstil

Lommen fuld af arveguld? Sådan kan du investere dem

Du skal gøre op med dig selv, om du har brug for penge fra en arv på kort eller lang sigt, før du vælger at investere dem.
12. februar 2020 kl. 10:00 Af Ritzau

Annonce

Når forældre eller bedsteforældre går bort, kan det betyde en arv til de efterladte.

De penge kan forvaltes meget forskelligt. Og uanset om du arver 10.000 eller 500.000 kroner, skal du først og fremmest gøre op med sig selv, hvornår pengene skal bruges.

- Skal du først bruge pengene om lang tid, giver det bedst mening at investere dem i langsigtede løsninger, siger Hans Peter Christensen, som er direktør hos den finansielle rådgivningsvirksomhed uvildige.dk.

Det kan være investering i aktier - for eksempel gennem en investeringsforening.

Har du et banklån eller et billån med en høj rente vil det dog ofte være en fordel først at betale af på eller indfri den gæld.

- Ligger renten på mellem tre og seks procent, er det en sikker gevinst, hvis du betaler dem af, siger Hans Peter Christensen.

Det kan også være en mulighed blot at lade pengene stå på en bankkonto. Men med indførelsen af negative renter i mange danske banker, kan det give bagslag, hvis du arver en stor sum penge.

- I stedet kan du overveje at sætte pengene i onlinebanker som Santander Consumer Bank, Ikano Bank og Norwegian Bank. Du får muligvis kun en kvart eller halv procent i rente, men det er stadigvæk mere, end hvad andre kan tilbyde, siger han.

Ønsker du at bruge pengene, skal du også tænke dig om, hvis du vil forsøge at fastholde kronernes værdien.

- Bruger du 100.000 kroner på en ny bil kontra udbetaling på en lejlighed, så er chancen større for at boligen stiger i værdi end bilen, siger Hans Peter Christensen.

Inden du begynder at bruge pengene, skal du dog være opmærksom på, at store arvebeløb skal beskattes.

- Der er et bundfradrag på 301.900 kroner per afdød. Det vil sige, at der ikke skal betales afgift af det beløb, når det er børn, der arver, forklarer arveretsadvokat Bodil Ravn fra Ravn & Olsen Advokater.

Alt derudover skal der betales 15 procent i boafgift af.

Ifølge arveloven er det altid børnene, der arver, medmindre andet er angivet i et testamente.

- Skal børnebørnene ind i arvekredsen, er det nødvendigt at lave et testamente for at få arven fordelt, som man gerne vil have det, siger Bodil Ravn.

Det gælder også, hvis andre efterkommere eller folk uden for familien skal arve.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce