cookie-og-privatlivspolitik
Det værste du kan gøre for at få din hund til at stoppe med at gø, er at råbe ad den. Det forstærker faktisk bare adfærden, siger dyrlæge Malthe Emil Høtbjerg Hansen. (arkivfoto)
Det værste du kan gøre for at få din hund til at stoppe med at gø, er at råbe ad den. Det forstærker faktisk bare adfærden, siger dyrlæge Malthe Emil Høtbjerg Hansen. (arkivfoto)
Foto: Krompolc Roman/Ritzau Scanpix

Livsstil

Sådan distraherer du din hund fra at gø

Træningsmetoderne der skal få din hund til at stoppe med at gø, strider sandsynligvis mod din logik. Derfor går det galt for mange hundeejere.
21. september 2021 kl. 09:00 Af Ritzau

Mange hundeejere oplever problemer med, at deres firbenede venner gør ved den mindste fremmede lyd, eller hvis der går nogen ude i opgangen, uden for huset eller haven.

Men det kan der faktisk gøres noget ved, så både du og naboerne ikke bliver generet af hundens bjæffen i tide og utide.

Det vigtigste er dog, at man som hundeejer finder ud af, hvorfor hunden gør.

Det kan der nemlig være mange grunde til, og man kan kun lave en effektiv adfærdsbehandling, hvis man kender årsagen.

Det fortæller dyrlæge Malthe Emil Høtbjerg Hansen.

Annonce

- Det kan være, fordi hunden er glad. Eller fordi hunden er utryg og gerne vil advare ejeren om fremmede personer eller farlige situationer. Men det kan også være, fordi hunden ikke kan lide at være alene hjemme, siger han.

Det generelle råd for at få hunde til at stoppe med at gø, er først og fremmest, at man aldrig hæver stemmen.

- Hunden vil sandsynligvis blive gejlet op. Og så vil den faktisk tro, at ejeren gør sammen med den, siger Malthe Emil Høtbjerg Hansen.

Hvis hunden gør, når den hører fremmede lyde eller mennesker, er det en god idé, at man som ejer viser hunden, at der ikke er fare på færde:

- Hunde er flokdyr, og de ser ejeren som flokkens leder. Så hvis lederen har vist hunden, at den har registeret advarslen og vurderet, at det er sikkert, vil hunden som regel stole på det og stoppe med at gø, siger dyrlægen.

Annonce

Her kan man som ejer helt konkret gå med hunden ud i opgangen eller haven og konfrontere dét, der udløser hundens gøen - eksempelvis kan man hilse på en fremmed person.

Men der er også andre ting, man kan forsøge sig med, hvis man vil have hunden til at ændre adfærd, fortæller Betina Sabinsky, som er hundeadfærdsbehandler og stifter af Dogwise:

- Hvis hunden føler stress eller angst, når den hører en lyd, kan man som ejer forsøge at forbinde lyden med noget godt.

Og det kan man eksempelvis gøre ved at give hunden dens yndlingssnack, hver gang der kommer en skræmmende lyd:

- Mange tror fejlagtigt, at man forstærker hundens adfærd ved at belønne den. Men det er en myte, siger Betina Sabinsky og fortsætter:

Annonce

- Forestil dig, at du fik en million hver gang du så en edderkop, selvom du er bange for dem. Så vil du hurtigt blive fan af edderkopper.

Hun har altid selv en tube med hundeguf i baglommen, så hun hurtigt kan give sin hund en godbid, når den hører en triggende lyd.

En anden måde, man kan distrahere sin hund på, når den gør uhensigtsmæssigt, er ved at give den en verbal kommando.

- Man kan aflede dens opmærksomhed ved at bede den om at sætte sig, lægge sig eller noget helt tredje. Derudover kan man træne den til at gø på kommando og dermed også i at stoppe med at gø på kommando.

Det fortæller Malthe Emil Høtbjerg Hansen og fortsætter:

Annonce

- Kommandoen skal bare være virkelig stærk, så hunden ikke er i tvivl om, hvad den skal. Derfor er det altid en god idé at træne hunden, fra den er hvalp.

Derudover råder han hundefamilier til, at alle medlemmer træner hunden på præcis samme måde, så den ikke bliver forvirret.

- Hvis man vil komme gøen til livs, skal alle i hjemmet handle ens hver gang og have samme trænings-metode.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE