cookie-og-privatlivspolitik
Regnvandet kan være blandet med vand fra oversvømmede kloakker. Derfor kan det indeholde sygdomsfremkaldende bakterier. (Arkivfoto)
Regnvandet kan være blandet med vand fra oversvømmede kloakker. Derfor kan det indeholde sygdomsfremkaldende bakterier. (Arkivfoto)
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Sæson for skybrud: Pas på når du rydder op

Ring til forsikringen, brug handsker og gummistøvler, og tag dine forholdsregler i forhold til bakterier, når du rydder op efter skybrud.
16. august 2019 kl. 11:30 Af Af Cecilie Lyngberg, Ritzau FOKUS

Annonce

Det er ikke bare surt at kigge ned i kælderen og opdage, at flyttekasser og familiefotos sejler rundt i vandet fra en oversvømmet kloak.

Skybrudsvandet kan også have sundhedsskadelige bakterier med sig.

Derfor skal man tænke sig om, inden man rydder op.

- Det er helt naturligt, at man gerne vil nå at redde alt, hvad man kan. Men vi ser nogle gange, at folk glemmer at tage deres forholdsregler, siger Charlotte Dietzer, der er skadechef i Tryg Forsikring.

Problemet er blandt andet, at oversvømmelsesvandet kan indeholde kloakvand. Ved skybrud kan kloakkerne nemlig svømme over, så vandet føres tilbage og op i huset.

- Derfor kan det indeholde colibakterier, leptospira og andre mikroorganismer, som er sygdomsfremkaldende, fortæller Luise Müller, som er epidemiolog ved Statens Serum Institut.

Leptospirose er en rottebåren bakterie, som kan give organsvigt og alvorlig sygdom hos mennesker. Og colibakterier kan medføre svær diarré.

Derfor bør man tage sine forholdsregler, inden man rydder op i den oversvømmede kælder.

I forhold til forsikringen kan det være en god idé at indsamle mest mulig dokumentation.

- Tag nogle billeder eller en video på din mobiltelefon, så du kan dokumentere, hvad du havde opbevaret i kælderen, og hvad er der ødelagt, siger Charlotte Dietzer.

Det er også en god idé, hvis du kontakter forsikringsselskabet tidligst muligt. På den måde kan det guide i forhold til det videre forløb.

- Nogle gange er skaden så omfattende, at man kan få professionel hjælp. Andre gange skal man selv gøre rent og redde det, man kan. Men uanset hvad bør man tage dialogen, siger hun.

Under selve oprydningen bør du altid beskytte dig med gummistøvler og langskaftede gummihandsker.

- Og det er rigtig vigtigt, at man vasker hænder grundigt, når man har været i kontakt med det forurenede vand, siger Luise Müller.

Når vandet er helt væk, anbefaler Statens Serum Institut, at hårde, forurenede overflader vaskes med vand og sæbe. Efterfølgende kan du følge op med et desinficerende middel.

På Statens Serum Instituts hjemmeside kan du læse mere om, hvordan forskellige overflader gøres bakteriefri.

Men undgå at tage hænderne op til ansigtet, mens arbejdet står på.

- Man behøver ikke at dække munden til, men man skal være opmærksom på, at man ikke ryger, spiser eller rører sig i ansigtet, for det kan også overføre sygdomsfremkaldende bakterier, siger Luise Müller.

Når du er færdig med at rydde op, bør du vaske dit arbejdstøj ved højest mulige temperatur - allerhelst kogevask.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce