cookie-og-privatlivspolitik
Der er større risiko for, at børn indtager de kemiske stoffer på møbler og gulve, fordi kan finde på at putte ting i munden eller slikke på dem, siger ekspert. (Modelfoto)
Der er større risiko for, at børn indtager de kemiske stoffer på møbler og gulve, fordi kan finde på at putte ting i munden eller slikke på dem, siger ekspert. (Modelfoto)
Foto: Odilon Dimier/Free

Livsstil

Stoffer fra boligen kan spores i børns blod og urin

Børn spiser og sutter på ting, og derfor kommer de let til at indtage flere af boligens potentielt skadelige stoffer.
21. februar 2019 kl. 13:00 Af Af Anna Raabæk/ritzau fokus/

Annonce

Maling, belægninger og byggematerialer. Der er masser af kemi i vores boliger.

Nogle stoffer findes ikke kun i luften, men sætter sig også på overfladen af møbler og andet inventar, og herfra kan de komme ind i kroppen.

- Mindre børn har en tendens til at putte ting i munden, så de har ofte et indtag ad den vej, hvis stofferne er til stede i boligen, fortæller Jørn Toftum, som er professor ved Institut for Byggeri og Anlæg på DTU Byg.

Et nyt amerikansk studie, som blev præsenteret på det årlige møde for American Association for the Advancement of Science, viser, at nogle potentielt skadelige stoffer fra gulve og møbler kan spores i børns blod og urin.

Forskerne fra Duke University har undersøgt forekomsten af såkaldte halvflygtige organiske stoffer i børns blod og urin.

Resultatet er, at man finder signifikant højere koncentrationer af de potentielt skadelige stoffer hos børn, der bor i hjem med vinylgulve, eller hvor der er brugt bromerede flammehæmmere i sofaen.

Det er et eksempel på de halvflygtige organiske stoffer, som også kaldes SVOC, som står for semi-volatile organic compounds.

- SVOC bliver brugt i vidt omfang i elektronik, møbler og byggematerialer og kan spores i næsten alle indendørs miljøer, udtaler Heather Stapleton, som er miljøkemiker ved Duke University.

Jørn Toftum forklarer, at de halvflygtige organiske stoffer sætter sig på overflader.

- De er ikke i luften, men de sidder alle mulige steder. Stofferne sætter sig specielt på støvkorn, som har en stor overflade, fortæller Jørn Toftum.

I den amerikanske undersøgelse så de blandt andet på hjem, hvor der i stuen stod en sofa med skum, der var behandlet med bromerede flammehæmmere.

De kunne konkludere, at i de hjem havde børnene en seks gange så høj koncentration i deres blodserum af PBDE, som anvendes som flammehæmmer.

De to mest problematiske stofgrupper af flammehæmmere er på nuværende tidspunkt PBB og PBDE, skriver Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.

Tidligere har man observeret ved dyreforsøg, at hvis mus og rotter indtog PBDE under den tidlige udvikling, fik de neurobehaviorale forandringer og skader på deres reproduktive systemer som voksne

Undersøgelsen fra USA viste også, at i hjem med vinylgulve var der en 16 gange så høj koncentration af stoffet BPP (benzylbutylftalat, red.) i børnenes urin.

Jørn Toftum fortæller, at det tidligere har haft stort fokus i Sverige, hvor vinylgulve er meget udbredt.

- Nu er vinylgulve ikke så udbredte i Danmark, men de halvflygtige stoffer kommer som vist i det amerikanske studie også fra andre kilder, siger han.

Det er altid en god idé at lufte ud i boligen flere gange dagligt ved gennemtræk, men det kan ikke fjerne problemet.

- Ventilation skubber til ligevægten mellem koncentrationen af stoffer på overflader og i luften og kan holde luftens koncentration nede, forklarer Jørn Toftum.

- Men man kan ikke ventilere problemet bort, for stofferne siver fra materialernes indre til overfladen og afgives derfra til luften, tilføjer han.

Miljøstyrelsen råder til, at man som forbruger efterspørger produkter, der er mærket med eksempelvis det nordiske mærke Svanen eller EU-Blomsten.

- Vi er hele tiden tre skridt efter industrien, fordi der bliver introduceret et væld af nye stoffer, som vi ikke rigtig kender, og vi ser først generne flere år efter for eksempel i form af allergi, siger Jørn Toftum.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce