cookie-og-privatlivspolitik
Stranden kan virke perfekt, lun og vindstille i fralandsvind. Men det gælder ikke nødvendigvis 5-10 meter ude på havet, som ikke er i læ af klitterne. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix, arkivfoto

Livsstil

Undgå de hyppigste badefejl ved havet

Revlehuller, lumsk understrøm og koldt vand er noget af det, der kan snyde på strandturen.
13. juli 2019 kl. 08:00 Af Af Cecilie Lyngberg, Ritzau FOKUS

Annonce

Vi har hørt de fem baderåd utallige gange og har fået svømmeundervisning i skolen.

Alligevel sker der hvert år ulykker ved de danske kyster. Det betyder ikke, at du skal holde dig fra stranden - men du skal kende faldgruberne, så du kan undgå dem.

For eksempel bliver mange snydt af fralandsvind, fortæller Caroline Kleemann Falster, der er udviklingskonsulent hos Dansk Svømmeunion og specialiseret i åbent vand-svømning.

Her kan strand og vand nemlig fremstå stille, fordi kysten ligger i læ bag klitterne.

- Man skal ikke særligt land væk fra kysten, før vinden tager til, og så er det, at man driver til havs, siger hun.

Det gælder især, hvis man bader med luftmadrasser, badedyr og badebolde, som driver endnu hurtigere i fralandsvind. Så tjek vindretningen, og lad badedyr blive hjemme i fralandsvind.

En anden hyppig faldgrube er kraftig pålandsvind.

Alt det vand, som presser ind mod kysten, skal nemlig finde en vej ud igen. Det gør det typisk ved at grave et hul eller en "smutvej" i revlen - et såkaldt revlehul. Og her vil der være en kraftig udadgående strøm.

- Det kan se trygt ud, fordi der ikke er bølger, så her vil mange familier gå hen. Men der er altså risiko for at blive trukket til havs, siger Lasse Serup Jensby, som er livredder og driftsleder ved TrygFonden Kystlivredning.

Revlehullet snyder ved, at vandet ser roligt ud på overfladen. Men vandet er kun roligt på overfladen, fordi den kraftige udadgående strøm har gravet et hul underneden.

- Så hvis der er ét sted i brændingen, hvor der hverken er skum eller bølger, kan der være et revlehul med kraftig udadgående strøm, forklarer Caroline Kleemann Falster.

Det samme gælder ved moler og høfder.

- Tit er der sandaflejringer ved molen, så det kan virke som et dejligt og roligt hjørne, hvor børnene kan lege. Men det er også her, vandet vil søge ud og føre dig med, siger Caroline Kleemann Falster.

En tredje faldgrube er, at vi overvurderer vores egne svømmeevner.

Det kan være folk, der svømmer direkte ud fra kysten til en bøje.

- Men man kan altså godt blive træt, når man skal tilbage igen - også selv om man er en rigtig god svømmer, siger Lasse Serup Jensby.

Svøm i stedet langs med stranden, så du altid kan rejse dig op eller få hjælp, hvis du bliver træt, utilpas eller får krampe i det kolde vand.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce