cookie-og-privatlivspolitik
Tyskland, Holland og Belgien har været hårdt ramt af massive vandmængder og oversvømmelser. I Danmark har vi haft mange mindre skybrud, siger Ulrik Hindsberger, som er centerchef for Rørcentret på Teknologisk Institut. (Arkivfoto)
Tyskland, Holland og Belgien har været hårdt ramt af massive vandmængder og oversvømmelser. I Danmark har vi haft mange mindre skybrud, siger Ulrik Hindsberger, som er centerchef for Rørcentret på Teknologisk Institut. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Vejret raser: Pas ekstra godt på sommerhuset

Det kan blive en dyr fornøjelse at være sommerhusejer, hvis ikke du holder øje med husets tilstand og vejrudsigten.
02. august 2021 kl. 11:00 Af Ritzau

Rejserestriktioner og usikkerhed satte sidste år fut under sommerhusmarkedet, hvor husene gik som nybagt brød og priserne fik en ordentlig tur i hævekurven.

Men livet som sommerhusejer har altså ikke kun budt på hjemmebag og kaffeslabberas på terrassen.

Hver fjerde danske sommerhusejer har nemlig haft en vejrskade på sommerhuset inden for det seneste år. Det samme gælder kun for en ud af ti boligejere.

Det viser en befolkningsundersøgelse, som Epinion har lavet på vegne af Codan.

- Det er primært på grund af skybrud og storm, fortæller Peter Mathisen, som er direktør for skade, ejendom og energi i forsikringsselskabet Codan, og fortsætter:

Annonce

- Det gælder reelt også helårshuse, men der vil være nogle geografiske lavtliggende områder, hvor risikoen er større. Og mange af de her sommerhusområder er i nogle naturskønne områder, hvor det er svært at håndtere store vandmængder, og kloakeringen ikke er som i byerne.

Kloakken i sommerhusområder er ikke nødvendigvis dimensioneret til store mængder vand.

Og det kan være svært at gøre noget ved som privatperson, fortæller Ulrik Hindsberger, som er centerchef for Rørcentret på Teknologisk Institut.

- I sommerhuse er der nok en større tendens til, at man selv skal håndtere regnvand, siger Ulrik Hindsberger og fortsætter:

- En af løsningerne i et større sommerhusområde med en grundejerforening kan være, at man prøver at tale med kommunen og den lokale forsyning og hører, om der er nogle muligheder. Men der er en proces, der tager nogle år.

Annonce

Kun hver anden af sommerhusejerne har gjort noget for at sikre sommerhuset mod vejrrelaterede skader, viser undersøgelsen fra Codan.

Ifølge forsikringsselskabet kan det i sidste ende få betydning for sommerhusets værdi. Og det er særligt det økonomiske aspekt, der bekymrer sommerhusejerne. Det svarer 3 ud af 10 nemlig.

Så selv om du måske helst vil bruge tiden i fritidshuset på rendyrket afslapning, så bør du også bruge lidt krudt på at sikre en fornuftig vedligeholdelsesstand.

I den mere overkommelige ende handler det om at holde tagrender og riste rene, så vandet kan blive ledt væk fra huset, siger Peter Mathisen.

Derudover er det vigtigt at holde øje med taget, så der ikke er smuthuller for vandet eller risiko for at stormen river i tagpladerne.

Annonce

Hav særligt fokus på de steder, hvor vandet kan trænge ind i sommerhuset, fortæller Ulrik Hindsberger fra Teknologisk Institut.

- Gå en tur rundt om huset og se på døre, vinduer og ventilationsåbninger, hvor vandet kan komme ind, siger han.

Ulrik Hindsberger foreslår, at man kan overveje at få regnbede eller at få installeret en faskine, som indsamler regnvand fra grunden og leder det til et hulrum i jorden fyldt med eksempelvis plastkassetter.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE