cookie-og-privatlivspolitik
Det skotske højlandskvæg i Bøtøskoven vendte i vinterferien tilbage til deres ejer ved Marielyst efter en ulykke, hvor en ko gik til angreb på en hund.
Kødet er svært at få ud af julemåltiderne.
Foto: Anders Knudsen/arkiv

Lokal nyt

Danskerne har svært ved klimavenlig mad

Kød optræder lige så hyppigt i danskernes aftensmåltid i 2019 som i 2016. I det hele taget har danskerne svært ved at forholde sig til bæredygtighed i køkkenet, viser undersøgelsen Madkultur19, der i år tager pulsen på danskernes forhold til råvarer.
02. december 2019 kl. 10:15 Af Citathistorie

Annonce

Kød optræder lige så hyppigt i danskernes aftensmåltid i 2019 som i 2016. I det hele taget har danskerne svært ved at forholde sig til bæredygtighed i køkkenet, viser undersøgelsen Madkultur19, der i år tager pulsen på danskernes forhold til råvarer.

Der har aldrig før været så stort fokus på klimaforandringer og bæredygtighed, som der er nu. Alligevel laver danskerne aftensmad, som de altid har gjort. Det vil sige aftensmad, hvor mere end 3 ud af 4 måltider indeholder kød. Det viser den årlige befolkningsundersøgelse, Madkultur19.

- Kødet har stadig en altdominerende rolle i danskernes aftensmad. Faktisk spiller kødet hovedrollen i hvert andet måltid, siger Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen, som udgiver undersøgelsen.

I 54 % af de aftensmåltider, hvori der indgår kød, er kød nævnt som hovedingrediensen. Det var præcis det samme resultat i 2015, hvor organisationen sidst undersøgte kødets rolle på de danske tallerkener. Det er især de ældre og folk på landet, der spiser kød til aftensmad, viser Madkultur19.

Langt fra FNs verdensmål
Når vi køber takeaway er vores kødforbrug faktisk steget. I 2016 indeholdt 75 % af aftensmaden, købt som takeaway, kød – i 2019 var det steget til hele 92 %.

I det hele taget har mange danskere har svært ved at forholde sig til bæredygtighed i køkkenet. Hele 65 % tænker i lav grad eller slet ikke over bæredygtighed, når de sammensætter aftensmåltidet. Kun 11 % af os tænker i høj grad over det, viser undersøgelsen.

Det står i stor kontrast til, at hver danskers klimaaftryk i dag er omkring tre ton CO2 per år – alene på mad. Hvis vi skal følge FNs klimapanel, så bør hver verdensborger samlet set kun udlede omkring fire ton CO2 om året.

Mange vil gerne
Madkultur19 viser også, at mange – især kvinder - gerne vil skære ned på kødet og leve mere bæredygtigt, men at især de ældre har svært ved at se alternativer til kødet.

Det har de yngre generationer nemmere ved. For eksempel svarede 15 % af de unge, at de spiser kikærter, linser eller bønner minimum én gang om ugen. Kun 3 % af de ældre gør det. Også kendskabsgraden til bælgfrugter, som linser, kikærter og bønner kaldes, er markant højere blandt de unge end blandt de ældre.

Undersøgelsen viser, at danskerne tænker mere over bæredygtighed og i højere grad vurderer aftensmåltidet som klimavenligt, når maden er hjemmelavet, end når menuen står på færdigretter og takeaway. Mere end tre gange så mange mener, at deres aftensmad var klimavenlig i de måltider, der var helt eller delvist tilberedt hjemme på køkkenbordet, sammenlignet med de måltider hvor alt kom udefra.

- Det kræver lidt flere køkkenkompetencer og et andet råvarekendskab at få grøn mad til at smage lige så godt, som det vi kender med kød. Det er livslange vaner, der skal ændres, men selvfølgelig kan vi lære det,” mener Judith Kyst.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

Annonce