cookie-og-privatlivspolitik
Forsker p¨Nykøbing Sygehus vil undersøge om screeninger er overflødige.
Foto: /ritzau/Smith Kaare/arkiv

Lokal nyt

Er screening for brystkræft nødvendigt?

Nykøbing F. Sygehus får penge til forskning, som skal vise om screening for brystkræft er overflødig.
17. maj 2019 kl. 08:18 Af Margit Olsen

Annonce

2,26 millioner kroner sender Danmarks Frie Forskningsfond til et projekt på Nykøbing F. Sygehus, der vil undersøge, om den landsdækkende screening af danske kvinder for brystkræft har den ønskede effekt. Den ønskede effekt er, at færre dør af sygdommen, end hvis der ikke bliver screenet.
 
- Vi vil finde ud af, om der stadig er belæg for at tilbyde mammografi-screening. Screening er kun berettiget, hvis den nedsætter dødeligheden af brystkræft, siger Elsebeth Lynge, klinisk professor på Nykøbing F. Sygehus i en pressemeddelelse fra Region Sjælland.

- Det er kun kvinder, diagnosticeret i 50-69 års alderen, der kan have gavn af screeningen, siger Elsebeth Lynge, fordi det kun er kvinder i den aldersgruppe, som tilbydes screeningen.

Mange kvinder, der dør af brystkræft, får deres diagnose enten før de er 50 år, eller når de er ældre end 69 å, anføres regionen i pressemeddelelse.

- Der er omkostninger ved screeningsprogrammet. Og der er omkostninger for kvinderne, der kan være belastede af bekymringer i perioden fra screeningen til de får svar på, om de er syge eller ej, siger Elsebeth Lynge.
 
- Screeningsprogrammet for brystkræft bygger på resultater fra lodtrækningsforsøg, der blev gennemført i Sverige for 30-40 år siden. De undersøgelser viste en klar gavnlig effekt. I mellemtiden er der sket forbedringer i behandlingen af brystkræft. Så spørgsmålet er, om vi i dag har den samme effekt af screeningen som dengang, slutter hun.

Forskningsprojektet, som Elsebeth Lynge står i spidsen for, løber over tre år og vil måle effekten af de sidste 10 års screeninger.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce